Γειά σας ! ο τίτλος κατ ευφημισμόν ... παντού τα πάντα ... αλλά προσπαθούμε για το καλλίτερο ... ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρον εδώ ... Σας ευχαριστώ!
Σελίδες
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2021
Γεώργιος Παπανικολάου
Ο Γεώργιος Παπανικολάου (Κύμη Ευβοίας, 13 Μαΐου 1883 - Μαϊάμι, Η.Π.Α., 19 Φεβρουαρίου 1962) ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Είναι περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, γνωστή ως Τεστ Παπ, που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου, όπως αναφέρει αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου».
Βιογραφία
Πρώιμη Ηλικία και Σπουδές
Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Παπανικολάου, στην Κύμη Ευβοίας.
Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη Ευβοίας. Ο πατέρας του Νικόλαος Παπανικολάου ήταν ιατρός και διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης ενώ είχε εκλεγεί και βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κύμη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Κατόπιν οι γονείς του, τον έστειλαν στην Αθήνα για να τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές.Με το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών εισήλθε το 1898 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία 15 ετών. Έλαβε το πτυχίο του το 1904, σε ηλικία, δηλαδή, μόλις 21 ετών. Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Τότε, ο πατέρας του πρότεινε μεταξύ άλλων να ακολουθήσει το δρόμο του στρατιωτικού ιατρού, την οποία πρόταση, βεβαίως, απέρριψε. Μάλιστα σε ένα γράμμα προς τον πατέρα του έγραφε:
«Όχι δεν θέλω να γίνω στρατιωτικός γιατρός. Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία».
Ήταν φιλομαθής. Στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διεύρυνε τη μόρφωσή του με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα γαλλικά, που θεωρούνταν, τότε, απαραίτητα για τους καλλιεργημένους ανθρώπους. Ωστόσο ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τη μουσική, η οποία ήταν και το μεγάλο του πάθος. Έτσι, ασχολήθηκε επί οκτώ έτη με το βιολί. Παρακολουθούσε μαθήματα στο Ωδείο Λότνερ. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή, επέστρεψε στην Κύμη. Επιστρέφοντας όμως εκεί, συλλογιζόταν το λόγο που έγινε ιατρός, αφού δεν ήθελε να ασκήσει το επάγγελμα αυτό. Καθημερινά, κάνοντας αμέτρητους περιπάτους, στην Κύμη, ήρθε πιο κοντά με τη φιλοσοφία. Ο Φρίντριχ Νίτσε έπαιξε μεγάλο ρόλο στον τρόπο σκέψης του. Επίσης ασχολήθηκε και με τους: Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Ιμμάνουελ Καντ, και Άρθουρ Σοπενχάουερ.
Ουμπέρτο Έκο
Ο Ουμπέρτο Έκο (ιταλ.: Umberto Eco, 5 Ιανουαρίου 1932 – 19 Φεβρουαρίου 2016) ήταν Ιταλός σημειολόγος, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος.
Από το 1975 κατείχε την έδρα του Καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ενώ από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Ήταν συγγραφέας πολλών μελετών και δοκιμίων, που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1965, ενώ το 1980 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα (Το όνομα του Ρόδου), που τιμήθηκε με το βραβείο Strega (1981), και το Medicis Etranger (βραβείο που δίνεται στον καλύτερο ξένο λογοτέχνη στη Γαλλία) το 1982.
Λέγεται ότι το επώνυμο Έκο είναι το αρκτικόλεξο των λατινικών λέξεων Ex Caelis Oblatus, που σημαίνει «θεϊκό δώρο»
Βιογραφία
Ο Έκο γεννήθηκε στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε το 1932. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Έκο και η μητέρα του μετακόμισαν σε ένα χωριό στα βουνά του ιταλικού βορρά. Εκεί ο μικρός Ουμπέρτο παρακολουθούσε τις μάχες ανάμεσα στους φασίστες και στους παρτιζάνους με ανάμεικτα συναισθήματα - συνεπαρμένος μεν από τη δράση, αλλά και εν μέρει ευγνώμων που ήταν τόσο πολύ μικρός για να αναμειχθεί. Ο ίδιος θυμάται εκείνη την εποχή «σαν ένα μικρό γουέστερν. Αυτοί οι λόφοι είναι στην μνήμη μου το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις οποίες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, στην ηλικία των 12 ετών».
Μετά τις πιέσεις του πατέρα του, πήγε να σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, αλλά εγκατέλειψε αυτόν τον τομέα και ακολούθησε σπουδές Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας. Έγινε διδάκτορας Φιλοσοφίας το 1954, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του με θέμα τον Θωμά Ακινάτη. Αυτό το θέμα αποτέλεσε και το αντικείμενο του πρώτου του βιβλίου Ζητήματα αισθητικής στον Θωμά Ακινάτη. Στη διάρκεια των σπουδών του ο Έκο έπαψε να πιστεύει στον Θεό και εγκατέλειψε την Καθολική εκκλησία
Μετά τις σπουδές άρχισε την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία και παράλληλα δέχθηκε τη θέση του Διευθυντή Πολιτιστικού Προγράμματος στην Κρατική Ιταλική Τηλεόραση (RAI). Αυτή η θέση του έδωσε την ευκαιρία να δει την κοινωνία μέσα από τα μάτια των ΜΜΕ, που τότε μονοπωλούνταν και ελέγχονταν από την κυβέρνηση.
Το 1959 ο Έκο έχασε τη δουλειά του στη RAI, γεγονός που δεν τον ενόχλησε ιδιαίτερα, γιατί έτσι βρήκε χρόνο για να ασχοληθεί περισσότερο με τη συγγραφή και τις διαλέξεις. Με το δεύτερο βιβλίο του (Τέχνη και κάλλος στην αισθητική του Μεσαίωνα) απέδειξε στον πατέρα του ότι βρήκε τον δρόμο του στη ζωή (και τη δουλειά που του ταίριαζε) μέσα από τη λογοτεχνία.
Τον ίδιο χρόνο έγινε γενικός επιμελητής του μη λογοτεχνικού τομέα του εκδοτικού οίκου Bompiani στο Μιλάνο και άρχισε να γράφει τη στήλη «Diario Minimo» («ελάχιστο ημερολόγιο») στην εφημερίδα Il Verri. Μέσα από τη στήλη αυτή οι απόψεις του για τη γλωσσολογία και την κοινωνική πραγματικότητα μπήκαν στα σπίτια των Ιταλών. Από τη στήλη αυτή άρχισε να εστιάζει το ενδιαφέρον του και να εκλεπτύνει τις απόψεις του στη σημειολογία.
Με τα ακαδημαϊκά γραπτά του ο Έκο εστιάζει στη σημειολογία και στις επιπτώσεις της στην κοινωνία. Μελέτησε σε βάθος τις κοινωνίες από τον Μεσαίωνα έως σήμερα και τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στις γλώσσες, στα σύμβολα και στην κοινωνική ανάπτυξη. Έγραψε δεκάδες δοκίμια (Πώς γίνεται μια διπλωματική εργασία, Μεταξύ ψεύδους και ειρωνείας, Κήνσορες και θεράποντες (πρωτότυπος τίτλος στα ιταλικά «apocalittici e integrati»), Ο υπεράνθρωπος των μαζών, Θεωρία της σημειωτικής, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, Πέντε ηθικά κείμενα, Δεύτερο ελάχιστο ημερολόγιο, Η ποιητική του Τζέιμς Τζόις, Τι πιστεύει αυτός που δεν πιστεύει κ.ά.), ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες. Ό,τι δεν είναι ατομικό και παίρνει πολιτικό χαρακτήρα (πολιτικό, με την έννοια της ενασχόλησης με τα κοινά, όχι κομματικό) ήταν αντικείμενο που τον ενδιέφερε και το μελετούσε. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ήταν που δημοσίευε σε εφημερίδες και περιοδικά. Η ευρύτητα των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε του χάρισαν το προσωνύμιο "tuttografo" (= παντογράφος)
Από το 1962 έως το τέλος του 1970 ο Έκο ανέπτυξε τη δική του θεωρία στη σημειολογία. Το 1965 εξελέγη καθηγητής Οπτικών Επικοινωνιών στη Φλωρεντία και το 1966 μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου και έγινε καθηγητής της σημειολογίας στο εκεί πολυτεχνείο. Το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον άρχισε να στρέφεται στις πολιτιστικές μελέτες και άρχισε να ερευνά τον ρόλο της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην κοινωνία, καθώς και την επίδραση της κοινωνίας στη λογοτεχνία και τη γλώσσα. Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια του προσέφερε τη θέση του Τακτικού Καθηγητή της Σημειολογίας. Το 1974 ο Έκο οργάνωσε τον Διεθνή Σύνδεσμο Σημειολογικών Μελετών.
Οι μεγάλες αλλαγές που έφερε η δεκαετία του 1970 στην ιταλική κοινωνία επηρέασαν και τα γραπτά του Ουμπέρτο Έκο. Άρχισε, λοιπόν, να γράφει μυθιστορήματα (Το όνομα του Ρόδου - 1980, Το εκκρεμές του Φουκώ - 1988, Το νησί της προηγούμενης μέρας - 1994, Μπαουντολίνο - 2001, Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα - 2006, Το κοιμητήριο της Πράγας - 2010, Το φύλλο μηδέν- 2015). Όταν έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα Το όνομα του Ρόδου, οι εκδότες του υπολόγιζαν τις πωλήσεις γύρω στα 30.000 αντίτυπα. Δεν φαντάζονταν ποτέ τις πωλήσεις 9.000.000 αντιτύπων που σημείωσε τελικά το βιβλίο παγκοσμίως, κάνοντας τον συγγραφέα γνωστό στον εξωακαδημαϊκό κόσμο.
Ο Έκο γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά, τις οποίες χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στα βιβλία του, επιστημονικά και λογοτεχνικά. Από την αρχή της καριέρας του έως τον θάνατό του κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις και είχε δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Ζούσε με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους, άλλοτε στο σπίτι του στο Μιλάνο (ένα δαιδαλώδες διαμέρισμα με βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων) και στο εξοχικό του στο Ρίμινι (ένα τεράστιο κτήμα του 17ου αιώνα, στο οποίο παλιά στεγαζόταν ένα σχολείο Ιησουιτών).
Ο Έκο ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και αριστερός, με φανερή συμπάθεια στα αριστερά κόμματα. Παρόλα αυτά ποτέ δεν είχε ενταχθεί σε κάποιο κόμμα, δείγμα της αδογμάτιστης και αδούλωτης προσωπικότητάς του.
Ρακόμελο Αμοργού
αλλη φωτο
Ρακόμελο
Αγγελικές Γεύσεις! Έτσι, λέγεται το μαγαζί στο Λουτράκι που μας χάρισε τη συνταγή από το ρακόμελο της Αμοργού
Το ρακόμελο Αμοργού είναι ένα ιδιαίτερο ρακόμελο, τελείως διαφορετικό από όσα έχετε δοκιμάσει ως τώρα με τη γεύση του τσαγιού και της μέντα να αφήνουν μια γλυκιά επίγευση.
• 1 φακελάκι μαύρο τσάι
• Μέντα
• 1-2 ξυλαράκια κανέλας
• 8-10 γαρύφαλλα
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο
• 1 λίτρο ρακί
• 1/2 κιλό μέλι
Bράζουμε σε κατσαρολάκι 1 φλ. νερό και ρίχνουμε μέσα μαύρο τσάι, μέντα, τα ξυλάκια κανέλας, τα γαρύφαλλα και τον γλυκάνισο.
Το αφήνουμε για 3-5 λεπτά και μετά σουρώνουμε. Κρατάμε την κανέλα, τον γλυκάνισο και τα γαρύφαλλα για να τα ρίξουμε μετά στο μπουκάλι με το ρακόμελο.
Σε ένα ξεχωριστό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να γίνει ρευστό (όχι όμως να βράσει).
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ρακί σε ΣΙΓΑΝΗ φωτιά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι (μην αρπάξουμε και καμιά φωτιά) και προσθέτουμε το ζεστό μέλι και το αφέψημα.
Πίνεται ζεστό ή κρύο και διατηρείται σε γυάλινο μπουκάλι.
Περιμένοντας τον Άγγελο
http://www.books.gr
"Αισθάνομαι κάποιο δέος παρουσιάζοντας τη βιογραφία αυτή στο ελληνόφωνο αναγνωστικό κοινό. Ο Γιώργος Σεφέρης στην Ελλάδα, και όσο ξέρω ανάμεσα στους απανταχού Έλληνες, έχει γίνει κοινό κτήμα όλων, επίσης και για πολλούς ο "εθνικός" πια ποιητής του 20ού αιώνα... Και τρέφω την ελπίδα ότι ο "βίος και πολιτεία" του Γιώργου Σεφέρη θα βοηθήσει να κάνει την ποίηση και τα άλλα κείμενά του πιο προσιτά σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Γιατί αυτό πιστεύω, και το πιστεύω ακράδαντα: ότι η "ισχυρή και ωραία φωνή" του Σεφέρη, όπως τη χαρακτήρισε ένας από τους πρώτους κριτικούς του βιβλίου αυτού, αξίζει ν' ακουστεί, και πρέπει ν' ακουστεί, στον καινούργιο αιώνα που μπήκαμε".
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο καθηγητής Νέας Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ρόντρικ Μπήτον σ'αυτόν ανήκει η παραπάνω δήλωση.
Αξιοποιείστε σωστά τα έπιπλα
Ακόμα κι αν μένετε σ΄ένα σχετικά ευρύχωρο σπίτι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσετε να εντοπίσετε ένα άδειο ντουλάπι, συρτάρι ή ράφι. Αντίθετα και το ίδιο βέβαιο ότι και στο δικό σας σπίτι, όπως και στα περισσότερα, όλο και αυξάνουν διαρκώς όχι μόνο τα κάθε λογής είδη και αντικείμενα που δεν ξέρετε πια που να τα βάλετε αλλά και τα ασφυκτικά γεμάτα ντουλάπια, συρτάρια και ράφια, έτσι που τίποτα απ΄όσα φιλοξενούν δεν είναι πραγματικά τακτοποιημένο με τρόπο που να σας διευκολύνει στην καθημερινή χρήση του.
Με την πρώτη λοιπόν ευκαιρία ενός ξεκαθαρίσματος και αντί να ...πετάτε και να ... στριμώχνεται όπου βρεθεί λίγος ακόμα χώρος το οτιδήποτε, βεβαιωθείτε ότι πραγματικά έχετε αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους χώρους του σπιτιού, αλλά και ότι οι αποθηκευτικοί σας χώροι είναι οργανωμένοι με τρόπο πραγματικά λειτουργικό κι όχι διαμορφωμένοι σε μικρές ακατάστατες ...αποθήκες.
1. Αξιοποιείστε σωστά, τα κατάλληλα για τις ανάγκες σας έπιπλα
Είτε πρόκειται για κλειστά ντουλάπια είτε για ανοιχτά έπιπλα με ράφια, εκμεταλλευθείτε πρακτικά τον σχεδιασμό και το μέγεθός τους έτσι ώστε να μην πηγαίνει χαμένος αρκετός από τον διαθέσιμο χώρο τους, όπως πολύ συχνά συμβαίνει.
Για παράδειγμα, αν οι αποθηκευτικοί σας χώροι είναι γενικά λίγοι, είναι προφανές ότι δεν έχετε την "πολυτέλεια" να γεμίσετε μια ανοιχτή βιβλιοθήκη ή ραφιέρα με διακοσμητικά και στη συνέχεια να προσπαθείτε να βρείτε που θα ...στοιβάξετε βιβλία ή άλλου είδους χρηστικά αντικείμενα.
Οι κλειστοί και όχι σε ...δημόσια θέα χώροι είναι σίγουρο ότι θα σας εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερο, γι΄αυτό και όπου υπάρχει δυνατότητα, έστω και των υστέρων, τοποθετείστε πορτάκια σε κάποια ανοιχτά ράφια μετατρέποντάς τα σε ντουλάπια.
Τα έπιπλα που συνδυάζουν ανοιχτά και κλειστά μέρη θα σας βοηθήσουν και να τακτοποιήσετε την ...σαβούρα αλλά και να διαμορφώσετε όμορφα τον χώρο σας, που φυσικά και χρειάζεται και κάποια ανοιχτά σημεία για διακοσμητικά αντικείμενα.
Το μαγικό ...μυστικό που θα κάνει τα ντουλάπια και τα ράφια σας πρακτικά και θα τα ...υποχρεώσει να χωρέσουν τα διπλά απ΄όσα αρχικά πιστεύατε, το χώρισμα τους σε επιμέρους μικρότερες επιφάνειες.
Σ΄ένα ράφι με πολύ μεγάλο ύψος αν δεν τοποθετήσετε κάτι εξ΄ίσου ψηλό ή το γεμίσετε με αντικείμενα το ένα πάνω στο άλλο, είναι σίγουρο ότι ή μεγάλο μέρος του θα μείνει ανεκμετάλλευτο ή και κυρίως, με πολύ μεγάλη δυσκολία θα μπορείτε κάθε φορά να εντοπίσετε και να πάρετε αυτό που χρειάζεστε, απ΄ότι αν χωρίσετε αυτόν τον χώρο π.χ σε δύο διαφορετικά ράφια με ύψος προσαρμοσμένο στο ύψος των αντικειμένων που θέλετε να τοποθετήσετε σ΄αυτά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σ΄ένα οποιοδήποτε ντουλάπι με ενιαίο εσωτερικό χώρο. Αν δεν τον χωρίσετε σε ράφια και επιμέρους επιφάνειες, είναι βέβαιο πως πολύ σύντομα θα ανοίγετε την πόρτα του με μεγάλη ...προσοχή για να μην κατρακυλήσουν όλα αυτά που μέσα του έχετε ....τακτοποιήσει.
2. Λιγότερα και μεγαλύτερα έπιπλα
Είναι ένας "κανόνας" που με μαθηματική ακρίβεια θα σας οδηγήσει πάντα στο σωστό αποτέλεσμα της αιώνιας εξίσωσης που προσπαθεί να χωρέσει όλα σας τα αντικείμενα στους διαθέσιμους χώρους σας, σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού κι αν τον εφαρμόσετε.
Η άποψη ότι γεμίζοντας το σπίτι με μικρά και μικρότερα ντουλαπάκια και ράφια θα εξοικονομήσετε χώρο, δεν είναι παρά μια λανθασμένη εντύπωση και για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να σκεφτείτε πόσα τέτοια ράφια και ντουλαπάκια θα άδειαζαν εντελώς αν, υποθετικά, μεταφέρατε το περιεχόμενό τους π.χ στην μεγάλη ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας. Πιθανώς και όλα....
Είτε λοιπόν πρόκειται για το καθιστικό, το υπνοδωμάτιο, την κουζίνα, το μπάνιο ή οποιονδήποτε βοηθητικό χώρο, συγκεντρώστε τα πάντα σε μεγαλύτερα έπιπλα/ντουλάπια που να διαθέτουν κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, χωρίστε τα σε επιφάνειες προσαρμοσμένες στο μέγεθος των αντικειμένων που θέλετε να τοποθετήσετε και "στολίστε" κάποια ανοιχτά σημεία τους με διακοσμητικά αντικείμενα, ώστε και λειτουργικά και αισθητικά το αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό.
Ειδικά σε μικρούς χώρους, μια τέτοια επιλογή θα "απελευθερώσει" την εικόνα τους από τα πολλά και μικρότερα έπιπλα που τους κάνουν να μοιάζουν περισσότεροι "κατακερματισμένοι" και ακατάστατοι.
3. Εκμεταλλευθείτε το ύψος
Μην το παίρνετε ...προσωπικά, ασυναίσθητα όλοι το κάνουμε. Αναζητώντας λύσεις με κριτήριο το βάθος και το μήκος των επίπλων που χωρούν σε κάθε σημείο, αγνοούμε εκείνες που θα μας έδινε η εκμετάλλευση του ...ύψους.
Κι όμως όπου χωρά μια χαμηλή ραφιέρα ή βιβλιοθήκη, τις πιο πολλές φορές, είναι βέβαιο ότι χωρά και μία μέχρι το ...ταβάνι.
Σ΄ένα χαμηλό κομοδίνο είναι βέβαιο ότι θα χωρέσετε πολύ λιγότερα απ΄ότι π.χ σ΄ένα έπιπλο για την ίδια χρήση με τη μορφή στενής και ψηλής ραφιέρας. Μια βιβλιοθήκη στο 1,80 θα μπορούσε να έχει και μια σειρά κλειστά ντουλάπια στο πάνω της μέρος κι ας έφτανε στο 2,20, ένα απλό γραφείο σχεδόν πάντα έχει την άνεση σε χώρο να προσαρμόσετε πάνω του μια σύνθεση/βιβλιοθήκη κλπ. κλπ.
Ακόμα και σε μια κρεμάστρα τοίχου τοποθετημένη ήδη ψηλά, πάντα υπάρχει ...παραπάνω χώρος ακόμα πιο ...ψηλά για να χρησιμοποιηθεί π.χ σαν ράφι.
Αυτή η κατά ύψος διαμόρφωση, ειδικά σε μικρούς χώρους, επίσης μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στο να "απελευθερώσει" την οπτική τους και να σας απαλλάξει από έπιπλα που ...σκουντουφλάτε πάνω τους διαρκώς. Φυσικά το να "ντύσετε" από πάνω μέχρι κάτω ένα πολύ μικρό δωμάτιο, αν δεν πρόκειται για την αποθήκη σας, με τέτοια ψηλά σκούρα έπιπλα δεν είναι το ...καλυτερότερο αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε τα σωστά σημεία, έπιπλα και αποχρώσεις ώστε ούτε ο χώρος να "κλείνει" αλλά και να έχετε στο έπακρο εκμεταλλευθεί τον πραγματικά διαθέσιμο συνολικά χώρο.
4. Συρτάρια
Ενώ μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά πολύτιμα στην προσπάθεια οργάνωσης κάθε δωματίου του σπιτιού, πολλές φορές καταλήγουν πραγματικά άχρηστα, γεμάτα ...άτσαλα και ασφυκτικά και με τίποτα απ΄όσα βρίσκονται στο εσωτερικό τους να μην είναι διαθέσιμο εύκολα την στιγμή ακριβώς που το χρειαζόμαστε χωρίς να προηγηθεί μια μικρή ...ανασκαφή.
Το μεγαλύτερο "λάθος", η άποψη ότι μας χρειάζονται ...πολλά με αποτέλεσμα να επιλέγουμε συνήθως έπιπλα με συρτάρια στενά και μικρού γενικά μεγέθους αντί για λιγότερα και πολύ μεγαλύτερα που αν χωριστούν σωστά λειτουργούν σαν μικρά πολύ εύχρηστα ντουλάπια για κάθε είδους αντικείμενα.
Χωρίστε λοιπόν τα συρτάρια με όποιον τρόπο σας είναι περισσότερο εύκολο και πρακτικό ανάλογα με τα αντικείμενα που θα τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους, είναι ο μόνος τρόπος και να αξιοποιήσετε πραγματικά τον διαθέσιμο χώρο τους και να μένουν τακτοποιημένα.
Χρησιμοποιήστε ξύλο, χοντρό χαρτόνι, έτοιμα ειδικά χωρίσματα ή μικρότερα και μεγαλύτερα κουτιά, καλάθια κλπ. ώστε οτιδήποτε τοποθετείτε μέσα στα συρτάρια σας και σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού πραγματικά να είναι τοποθετημένο και αποθηκευμένο κι όχι ...κρυμμένο ή ...πεταμένο.
5. Καλάθια - Κουτιά
Από τους καλύτερους τρόπους για να αποθηκεύετε και να τακτοποιείτε αντικείμενα όχι μόνο στο εσωτερικό των ντουλαπιών αλλά και σε ανοιχτά έπιπλα με τρόπο άκρως ...διακοσμητικό.
Ειδικά αν οι κλειστοί αποθηκευτικοί σας χώροι είναι λίγοι, τα καλάθια και τα ξύλινα κουτιά θα σας βοηθήσουν να ...βολέψετε κάθε είδους αντικείμενα με τρόπο ιδιαίτερα καλαίσθητο.
Συγκεντρώστε διαφορετικού μεγέθους καλάθια και ξύλινα κουτιά σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει διαθέσιμο χώρος και τοποθετήστε μέσα τους όλα εκείνα που δεν χωρούν στις ντουλάπες και τα ντουλάπια σας.
Ογκώδη αντικείμενα όπως ρούχα, τσάντες και παπούτσια εκτός σεζόν, κουβέρτες, παπλώματα, παλιά βιβλία, περιοδικά αλλά και κάθε λογής μικρά και μεγαλύτερα αντικείμενα θα βρουν τέλεια την θέση τους μέσα σε κουτιά και καλάθια που θα ακουμπήσετε στο πάτωμα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Αλλά και μικροαντικείμενα κάθε είδους θα μείνουν τακτοποιημένα αν τα τοποθετήσετε μέσα σε μικρότερα καλάθια πάνω σε βιβλιοθήκες, ραφιέρες και κάθε τύπου έπιπλα που διαθέτουν τον απαραίτητο χώρο για να τα ακουμπήσετε.
6. Ρούχα - Παπούτσια
Ίσως η πιο ...πονεμένη από τις ιστορίες τάξης και οργάνωσης στο σπίτι και πολύ λίγοι εκείνοι που, αν δεν διαθέτουν τα άπειρα τετραγωνικά σε ντουλάπες, είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με τον τρόπο που έχουν καταφέρει να τακτοποιούν τα ρούχα και τα παπούτσια τους έτσι ώστε μπροστά τους να βρίσκονται κάθε φορά εκείνα που θέλουν να φορέσουν κι όχι ...όλα τα άλλα εκτός απ΄αυτά που ψάχνουν.
Όσο μικρότερες και λιγότερες λοιπόν οι διαθέσιμες ντουλάπες σας, τόσο πιο σωστά οργανωμένες θα πρέπει να είναι και το πρώτο και βασικό ότι σ΄αυτές θα πρέπει να έχουν θέση μόνο όσα πραγματικά χρειάζεστε ανά εποχή κι όχι ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που ξέρετε καλά πως ούτε φέτος θα φορέσετε.
Για όσα απομείνουν μετά από ένα τέτοιο γενναίο ξεκαθάρισμα, που είναι σίγουρο ότι θα βγάλει ...εκτός αρκετά που άσκοπα πιάνουν πολύτιμο χώρο, χωρίστε την ντουλάπα σε επιμέρους σημεία με τον κατάλληλο τρόπο ώστε ρούχα κρεμασμένα, ρούχα διπλωμένα, τσάντες, παπούτσια κλπ. να καταλαμβάνουν τον λιγότερο δυνατό χώρο και κυρίως να είναι πραγματικά τακτοποιημένα, με εκείνα που χρησιμοποιείτε καθημερινά ή συχνότερα πραγματικά σε ...πρώτη ζήτηση με το που ανοίγετε την ντουλάπα σας.
Στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε πάρα πολλά είδη από θήκες και εξαρτήματα που θα σας βοηθήσουν στο "χώρισμα" της ντουλάπας σας, όπως και κουτιά και καλάθια όλα σε προσιτές τιμές και αν και πάλι δεν χωρούν τα πάντα με τρόπο που να μην είναι στοιβαγμένα, προτιμήστε να βγάλετε από την ντουλάπα καθημερινά ρούχα και παπούτσια χρησιμοποιώντας λύσεις ανάλογες και ταιριαστές με το γενικότερο στυλ του δωματίου.
Για παράδειγμα βρείτε τον κατάλληλο για τα γούστα σας και την συνολική διακόσμηση της κρεβατοκάμαρας "καλόγερο" για ρούχα αλλά και παπούτσια, κρύψτε πίσω από μια κομψή κουρτίνα μια επιτοίχια παπουτσοθήκη που θα φτιάξετε βιδώνοντας στον τοίχο τα ειδικά εξαρτήματα για την τοποθέτηση των παπουτσιών κλπ. κλπ.
Ένα από τα μεγαλύτερα κλασσικά λάθη που "αχρηστεύει" μεγάλο μέρος από τον συνολικό χώρο στις ντουλάπες είναι η άποψη ότι χρειάζεστε απαραιτήτως σε ολόκληρο το μήκος τους θέση για κρεμασμένα ρούχα και αυτή είναι η συνήθης διατάξη σε παλιές εντοιχισμένες ντουλάπες, όμως δεν είναι η πιο λειτουργική. Αν τέτοιας μορφής είναι η βασική ντουλάπα για τα ρούχα σας, καταργείστε αυτό το ενιαίο ....μακρυνάρι και χωρίστε τον συνολικό χώρο έτσι ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος για κρεμάστρες αλλά και ράφια και σημεία που θα σας βοηθήσουν να τακτοποιήσετε και όλα τα υπόλοιπα.
Εκτός από τα δικά σας ρούχα και εκείνα του ...σπιτιού είναι επίσης θέμα που θα χωρέσουν και ο συνολικός χώρος που χρειάζονται σεντόνια, πετσέτες κλπ. δεν είναι καθόλου λίγος.
Αν λοιπόν οι κανονικές ντουλάπες σας δεν επαρκούν, απλά επιστρατεύστε την ...φαντασία σας. Το σημείο κάτω από τα κρεβάτια, για παράδειγμα, είναι ιδανικό για να τοποθετήσετε είτε συρτάρια με ροδάκια που ένα οποιοδήποτε ξυλουργείο θα σας φτιάξει στις ακριβείς διαστάσεις που χρειάζεστε, είτε μεγάλα κλειστά κουτιά ή καλάθια που θα διατηρούν λευκά είδη τακτοποιημένα και καθαρά.
Αντί να στριμώχνετε τραπεζομάντηλα ή κάθε άλλου είδους "ρουχισμό" του σπιτιού σε ασφυκτικά γεμάτα ντουλάπια και συρτάρια με τρόπο που όποτε τα χρειαστείτε να είναι χιλιοτσαλακωμένα, βρείτε ένα ντουλάπι που μπορείτε εύκολα να το διαμορφώσετε έτσι ώστε να τα αποθηκεύετε κρεμασμένα κλπ. κλπ.
Τέτοιου είδους λύσεις είναι σίγουρο ότι θα σας διευκολύνουν πολύ κι αν έχετε πραγματικά απαλλαγεί από κάθε "άχρηστο", θα σας βοηθήσουν ώστε ακόμα και σε πολύ μικρούς χώρους να τακτοποιήσετε τα πάντα με τον πιο λειτουργικό τρόπο.
7. Κουζίνα
Μετά τα ρούχα και τα παπούτσια, το νο2 σημείο του σπιτιού που το να επικρατεί ο ...κακός χαμός, δυσκολεύει όσο πιθανόν δεν έχετε συνειδητοποιήσει την καθημερινότητά σας μέσα στο σπίτι, ειδικά αν δεν είστε από τους τυχερούς που η κουζίνα τους έχει τις διαστάσεις μικρού ...γηπέδου.
Περισσότερο κι απ΄όσο ισχύει για τα κάθε είδους αντικείμενα, τα ρούχα και τα παπούτσια βασική και απαραίτητη και στην κουζίνα σας μια ιεράρχηση σε είδη καθημερινής χρήσης, εκείνα που σπανιότερα χρησιμοποιείτε και κάποια σίγουρα ...άχρηστα. Αφού λοιπόν κατ΄αρχήν απαλλαγείτε απ΄όσα δεν χρησιμοποιείτε, στα χαμηλά σημεία διατηρείστε εκείνα τα σκεύη και αντικείμενα που σας χρειάζονται σε καθημερινή βάση, αποφεύγοντας κλασσικά "λάθη" σ΄αυτού του τύπου τον διαχωρισμό. Για παράδειγμα, μερικοί έχουν την ...παράξενη αντίληψη, ότι η σωστή θέση για τις κατσαρόλες και τα ταψιά είναι κάπου ...ψηλά.
Αποτέλεσμα και επειδή δεν είναι και το βολικότερο να επιστρατεύετε σκάλες και σκαμνάκια για να τα βρείτε αλλά και για να αποθηκεύσετε τα σκεύη που σας χρειάζονται για το καθημερινό σας μαγείρεμα, να βρίσκονται όλα σε ...δημόσια θέα πάνω στον πάγκο ή μέσα στον φούρνο της κουζίνας που όταν χρειαστεί να ανάψει πρέπει να προηγηθεί ...μετακόμιση κλπ. κλπ. Ξεχωρίζοντας λοιπόν τα είδη και σκεύη που χρησιμοποιείτε συχνά κάντε το ανεξαρτήτως μεγέθους και είτε αυτό αφορά τα καθημερινά πιάτα και ποτήρια, είτε την χύτρα, είτε τα βιβλία μαγειρική σας, τοποθετήστε αυτά σε χαμηλά σημεία και όλα τα υπόλοιπα σε ψηλότερα ντουλάπια.
Αν τα κλειστά ντουλάπια σας δεν επαρκούν για όλα, βρείτε το κατάλληλο "ανοιχτό" σημείο, είτε με την μορφή ενός επίπλου είτε εκμεταλλευόμενοι την επιφάνεια των τοίχων και με την χρήση των κατάλληλων εξαρτημάτων για να τοποθετήσετε καθημερινής χρήσης σκεύη και αντικείμενα ώστε να είναι κάθε φορά διαθέσιμα, χωρίς να ανοιγοκλείνετε ντουλάπια και να ψάχνετε διαρκώς.
Καθημερινά σερβίτσια, κούπες, ποτήρια, κουτάλες, πετσέτες, μπαχαρικά, βάζα για ζάχαρη και καφέ κλπ. κλπ. μπορούν θαυμάσια να συγκεντρωθούν σ΄ένα τέτοιο σημείο και να απελευθερώσουν χώρο στα ντουλάπια σας ενώ ταυτόχρονα, αν το κάνετε πετυχημένα, θα προσθέσουν και διακοσμητικούς ...πόντους στην συνολική όψη της κουζίνας σας.
Το ίδιο βολικά και τα μεγάλα σε βάθος και μήκος συρτάρια που είναι σίγουρο ότι με την σωστή οργάνωση του εσωτερικού τους, θα χωρέσουν πολύ πιο άνετα σκεύη και αντικείμενα που σε κάποιο ντουλάπι θα καταλάμβαναν πολύ περισσότερο χώρο, αλλά κι ένα μεγάλο ντουλάπι/τροφοθήκη που θα χωρέσει οτιδήποτε από αναλώσιμα και τρόφιμα βρίσκεται εκτός ψυγείου.
Είναι προτιμότερο να διαθέτετε μερικά λιγότερα μικρότερου μεγέθους ντουλάπια και στη θέση τους να τοποθετήσετε μια τέτοια μεγάλη ντουλάπα, που με την σωστή αξιοποίηση και οργάνωση του χώρου της θα σας βοηθήσει να ξέρετε που βρίσκεται το κάθε τι, αντί να ψάχνετε αλλού για τα μακαρόνια, αλλού για το λάδι, αλλού για το αλάτι ή να χρειάζεται να ανοιγοκλείσετε δέκα διαφορετικά ντουλάπια για να δείτε αν έχετε ή όχι αλεύρι...
To γνωστό ντουλάπι ...κάτω από τον νεροχύτη, αν φυσικά δεν τρέχει το σιφόνι και μια επίσης ...γνωστή λεκανίτσα δεν καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του :), είναι ένας από τους χώρους που σε ελάχιστες κουζίνες αξιοποιείται σωστά αναλογικά με το καθόλου μικρό του μέγεθος.
Είναι το ιδανικό σημείο για να αποθηκεύσετε κάθε είδους απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σακούλες κλπ. κλπ. αρκεί να το κάνετε με τρόπο που πραγματικά θα βρίσκετε κάθε φορά αυτό που σας χρειάζεται και ...όχι το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για τον σκουπιδοτενεκέ, παρ΄όλο που οι περισσότερες σύγχρονες εντοιχισμένες κουζίνες αυτό προτείνουν. Τα σκουπίδια μέσα στον χώρο της κουζίνας, εκτός φυσικά κι αν πρόκειται για κάδο με καθαρά προς ανακύκλωση απορρίμματα, είναι μια επιλογή πέρα και εκτός από κάθε κανόνα βασικής υγιεινής, ειδικά αν δεν συνηθίζετε να τα αδειάζετε καθημερινά και περιμένετε πριν το κάνετε να γεμίσει ο κάδος και ο χώρος ...μυρωδιές και μικρόβια.
8. Παιδικά δωμάτια
Tα παιδιά, γενικά, έτσι κι αλλιώς δεν ...φημίζονται για την αγάπη τους στην ...τάξη και την οργάνωση κι ας πιστεύετε εσείς κάθε φορά που μπαίνετε στο δωμάτιό τους ότι τα δικά σας και μόνο έχουν την ικανότητα, σε μηδέν χρόνο, να μετατρέπουν τον χώρο τους σε ...βομβαρδισμένο τοπίο.
Χωρίς λοιπόν υστερισμούς και παράλογες απαιτήσεις, ανάλογα φυσικά και με την ηλικία τους, δύο είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορείτε και χρειάζεται να κάνετε. Να τα εκπαιδεύσετε από πολύ μικρά ώστε να μην αναπτύξουν αυτήν την τάση ...ρακοσυλλέκτη που ταλαιπωρεί πολλούς ενήλικες στην προσπάθεια να οργανώσουν τους χώρους τους και να κάνετε τους χώρους αποθήκευσης και τακτοποίησης στα παιδικά δωμάτια περισσότερο ...ελκυστικούς οπτικά.
Ρούχα, βιβλία, παιχνίδια που καταστράφηκαν τα πετάμε κι όσα πάλιωσαν και δεν τα χρησιμοποιούμε πια, τα χαρίζουμε σε άλλα παιδιά, που δεν έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν. Αν κατορθώσετε τα παιδιά σας να λειτουργούν μ΄αυτό το σκεπτικό για όλα τους τα είδη, έχετε ήδη ...επιβάλλει μια στοιχειώδη τάξη στα δωμάτιά τους ενώ ταυτόχρονα τα έχετε εφοδιάσει με πολύ πιο σημαντικές αξίες και αρχές από εκείνες της ...οργάνωσης και της ...τακτοποίησης.
Δημιουργείστε αποθηκευτικούς χώρους με φαντασία και χρώμα, εκμεταλλευθείτε όσο γίνεται περισσότερο τις επιφάνειες των τοίχων με ράφια, κρεμάστρες, ή ειδικές κατασκευές, ώστε να αποφύγετε τα πολλά έπιπλα που θα στερήσουν πολύτιμο ελεύθερο χώρο για παιχνίδι.
Φροντίστε στα σημεία αυτά τα παιδιά να έχουν πρόσβαση με άνεση και ασφάλεια, βοηθήστε τα, στην αρχή να τακτοποιούν το δωμάτιο και να μαζεύουν τα πράγματά τους.
Όσο κι αν αρχικά δεν συνεργάζονται συνεχίστε να επιμένετε να συγυρίζετε μαζί, υπό τύπο παιχνιδιού, αλλά αρνηθείτε να ψάξετε εσείς για όσα κάθε φορά δεν βρίσκουν, υποχρέωνοντάς τα έτσι να τακτοποιούν στην θέση τους παιχνίδια, βιβλία αλλά και ρούχα για την δική τους ευκολία.
Χρησιμοποιείστε μεγάλα καλάθια ή κουτιά για τα παιχνίδια τους, πολύχρωμες ραφιέρες σε ιδιαίτερα σχήματα, επιτοίχιες συνθέσεις πάνω από το γραφείο τους για χαρτιά και μικροαντικείμενα, κρεμάστρες τοίχου σε παιδικά σχέδια και μια κλειστή ντουλάπα που επίσης θα οργανώσετε έτσι ώστε τα παιδιά να παροτρύνονται από το χρώμα και την παιδική της γενικά ...ατμόσφαιρα να την χρησιμοποιούν.
9. Μικροαντικείμενα
Το να βρείτε την πιο πρακτική θέση για διάφορα μικρά αντικείμενα μέσα στο σπίτι, πολλές φορές αποδεικνύεται περισσότερο δύσκολο απ΄όσο να τακτοποιήσετε οτιδήποτε άλλο.
Και φυσικά εκείνα είναι που διαρκώς ..."χάνονται". Τα κλειδιά, τα γυαλιά, μια καρφίτσα, μια βελόνα, ένα λαστιχάκι, το ψαλίδι, ένα στυλό, το σελοτέιπ, το αγαπημένο σας κραγιόν, ένα παυσίπονο είναι ελάχιστα μόνο απ΄όλα εκείνα που σχεδόν ποτέ δεν τα βρίσκετε αμέσως την στιγμή που τα χρειάζεστε και μην αισθάνεστε καθόλου μόνοι, συμβαίνει και στις ...καλύτερες και πιο οργανωμένες ....οικογένειες.
Τα συρτάρια με χωρίσματα, είναι από τους πιο πρακτικούς τρόπους αποθήκευσης και τακτοποίησης τέτοιου είδους μικροαντικειμένων όπως και τα κλειστά κουτιά ή καλάθια που θα ομαδοποιήσετε το περιεχόμενό τους, ανάλογα με το είδος του.
Π.χ τοποθετείστε σε τέτοια συρτάρια, κουτιά ή καλάθια, τα είδη ραπτικής, είδη γραφείου, μικροεργαλεία, φάρμακα, τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιείται για κάποιο χόμπυ σας κλπ.
Κάντε το ίδιο για τα καλλυντικά σ΄ένα συρτάρι του μπάνιου ή του υπνοδωματίου όπως και τα κοσμήματα ή ανάλογα με το πως σας βολεύει για το κάθε είδος αντικειμένων, αναζητείστε στην αγορά ειδικές θήκες και εξαρτήματα που θα σας βοηθήσουν αλλά και περισσότερο πρωτότυπες ιδέες και λύσεις, που εκτός από χρηστικά θα λειτουργήσουν στους χώρους σας και διακοσμητικά και χωρίς να ξεχνάτε πως σημαντικότερο από το που θα βάλετε αυτά τα μικροαντικείμενα είναι να τα ...επιστρέφετε στην θέση τους μετά από κάθε χρήση, διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να βρεθούν και πάλι πεταμένα δεξιά κι αριστερά και ...χαμένα κάπου μέσα στο σπίτι.
10. Αποθηκεύστε και τακτοποιήστε με ...στυλ και φαντασία
Σίγουρα ο πιο απλός τρόπος και εκείνος που θα σας εξοικονομούσε τον περισσότερο χώρο, είναι να τακτοποιούσατε τα πάντα περιμετρικά των τοίχων, πάνω σε ράφια ...dexion.
Επειδή όμως μιλάμε για το σπίτι σας κι όχι για μια αποθήκη, ώστε το μοναδικό ζητούμενο να είναι πως θα χωρέσουν και πως θα τακτοποιηθούν τα πάντα αλλά και αυτό να γίνει με τρόπο καλαίσθητο, αφήστε την φαντασία σας να ...κατασκευάσει λύσεις που χρηστικά σε τίποτα δεν θα υστερούν από μια σειρά κοινά ράφια ή μια απλή ντουλάπα, αλλά αισθητικά θα είναι κατά πολύ ανώτερες.
Είτε λοιπόν πρόκειται για τα ρούχα σας, τα βιβλία σας, τα καλλυντικά, τα κοσμήματα, τα παιχνίδια των παιδιών, τα δικά σας πιάτα ή εκείνα του ...σκύλου κι όσο μικρό κι αν είναι το σπίτι, να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα και για όλα όχι μόνο το κατάλληλο σημείο για να τοποθετηθούν, αλλά και ο ιδανικός τρόπος.
Σε εσάς δεν απομένει παρά να τα βρείτε και θα τα καταφέρετε σίγουρα, αρκεί να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω μ΄αυτό που συνηθίζουμε να λέμε "καθημερινότητα" μέσα στο σπίτι και που πολλές φορές η ομορφιά ή η ασχήμια της, η ευκολία ή η δυσκολία της, δεν εξαρτάται παρά μόνο από μερικές λεπτομέρειες και από το αληθινό μας ενδιαφέρον όχι τόσο για το ίδιο το σπίτι και τα αντικείμενα, όσο για την ποιότητα αυτής ακριβώς της καθημερινότητάς μας μέσα σ΄αυτό.....
soulouposeto.blogspot.gr
Ο Έλληνας ζωγράφος του Καπιτωλίου
Ο Έλληνας ζωγράφος του Καπιτωλίου καταγόταν από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του Σταύρος Μπρουμίδης, ενώ η μητέρα του Άννα Μπιανκίνι ήταν Ιταλίδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ως γιος έλληνα πολίτη που γεννήθηκε στο εξωτερικό, πολιτογραφήθηκε και αυτός Έλληνας. Μεγάλωσε στη Ρώμη, φοίτησε στην Academia di San Lucca όπου και δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών.
Σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Baron Camuccini και γλυπτική με τους Canova και Thorwaldsen. Έμαθε τη μέθοδο «φρέσκο» και «secco» και εξοικειώθηκε αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις διορθώσεις των φθαρμένων από τον χρόνο αριστουργημάτων του Ραφαέλο.
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1852 ο Κων/νος Μπρουμίδης έφθασε στη Νέα Υόρκη, η οποία ήδη αποτελούσε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί, η μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του συνάντησαν εύφορο έδαφος και αναδείχτηκε σύντομα σε τόσο σημαντικό ζωγράφο, ώστε τρία χρόνια αργότερα, το 1855, να αναλάβει τον εξωραϊσμό του Καπιτωλίου.
Επρόκειτο για ύψιστη τιμή, δεδομένου ότι το Καπιτώλιο θεωρείται το πλέον μεγαλοπρεπές κτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία και συμβολίζει για τους Αμερικανούς τις έννοιες της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Το γεγονός ότι ήταν ελληνικής καταγωγής και κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα κτήριο μεγάλης συμβολικής αξίας για την χώρα που τον υποδέχτηκε και τον αναγνώρισε, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο έργο του.
Πηγή Κωνσταντίνος Μπρουμίδης | ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
http://meropitopik.blogspot.gr/2011/02/blog-post_23.html
ΦΡΙΝΤΕΝΣΡΑΙΧ ΧΟΥΒΕΡΤΒΑΣΕΡ (15 Δεκεμβρίου 1928 - 19 Φεβρουαρίου 2000)
ΦΡΙΝΤΕΝΣΡΑΙΧ ΧΟΥΒΕΡΤΒΑΣΕΡ (15 Δεκεμβρίου 1928 - 19 Φεβρουαρίου 2000)
Ο Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ, ήταν αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Στο τέλος του 20ού αιώνα, ήταν ο πλέον περιζήτητος εν ζωή καλλιτέχνης, παρότι η δουλειά του ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενη.
Η καλλιτεχνική άποψη του Χουντερτβάσερ ορισμένες φορές σόκαρε, ήταν όμως πάντοτε πρωτότυπη και ανυπότακτη. Αυτές οι αρχές αντιπροσωπεύονταν πάντοτε στα ζωγραφικά του έργα, την αρχιτεκτονική του, το περιβάλλον του. Ακόμη και σε πιό "απλά" έργα (γραμματόσημα, σημαίες, σχεδιασμός ρούχων) μπορεί κανείς να δει καθαρά την άποψη αυτή. Κοινά στοιχεία σε όλα του τα έργα είναι η απόρριψη της ευθείας γραμμής, τα φωτεινά και έντονα χρώματα, οι οργανικές μορφές, η εναρμόνιση των ανθρώπων με την φύση και τέλος ένας έντονος ατομικισμός. Πάντοτε παρέμενε sui generis, παρόλο που η αρχιτεκτονική του δουλειά είναι συγκρίσιμη με αυτή του Αντόνι Γκαουντί, εξ' αιτίας των βιομορφικών μορφών και της χρήσης πλακιδίων. Από τα πρώτα βήματά του στην τέχνη, ο Χουντερτβάσερ εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από το έργο του Egon Schiele, και το στυλ του συγκρινόταν με αυτό του Γκούσταφ Κλιμτ. Τον ενδιέφερε το ελικοειδές σχήμα, ενώ αποκαλούσε τις ευθείες γραμμές "εργαλεία του διαβόλου". Αποκαλούσε τη θεωρία της τέχνης του τρανς-αυτοματισμού (transautomatism), που βασιζόταν στο Σουρεαλιστικό αυτοματισμό, που όμως εστιαζόταν στην εμπειρία του θεατή και όχι του καλλιτέχνη.
Αν και ο Χουντερτβάσερ κέρδισε αρχικά την αναγνώριση του διαμέσου των ζωγραφικών έργων του, τιμάται σήμερα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του. Τα κτήρια που σχεδίασε, χαρακτηρίζονται από επαναστατικό σχεδιασμό, που συμπεριλαμβάνουν φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος, αλλά και από την χρήση ακανόνιστων μορφών.
Το Hundertwasserhaus, ("Σπίτι του Χουντερτβάσερ") είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων για χαμηλόμισθους στην Βιέννη, προσφέρει πατώματα κυματιστής επιφανείας ("ένα ασυνεχές πάτωμα είναι μελωδία για τα πόδια"), η ταράτσα είναι καλυμμένη με χώμα και γρασίδι, δέντρα που φύονται στο εσωτερικό των δωματίων, όπου τα κλαδιά τους βγαίνουν από τα παράθυρα. Αρνήθηκε επίμονα να πληρωθεί για το Hundertwasserhaus, δηλώνοντας πως άξιζε τον κόπο, ώστε "να αποφευχθεί να χτιστεί κάτι άσχημο εδωπέρα".
Πρέσβευε ότι η συμβατική αρχιτεκτονική δεν μπορεί να αποκαλείται τέχνη, και δήλωνε πως η σχεδίαση κάθε κτηρίου πρέπει να επηρεάζεται από την αισθητική του κάθε ενοίκου. Ο Hundertwasser ήταν γνωστός και για τις θεατρικές παραστάσεις του, όπου μπορούσε π.χ. να εμφανιστεί γυμνός για λίγο μπροστά στους θεατές, ώστε να προωθήσει μία οικολογική τουαλέτα χωρίς καζανάκι. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Κωνσταντίνος Μπρουμίδης
Το 1854 μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να ζωγραφίσει επί 25 ολόκληρα χρόνια τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Αμερικανικού Καπιτώλιου.
Οι τοιχογραφίες του υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Τον Απρίλιο του 2007, η Αμερικάνικη κυβέρνηση, διοργάνωσε μία τελετή για να τιμήσει την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ημέρα της γεννήσεώς του.
Επειδή γεννήθηκε στη Ρώμη, τον θεωρούν ίσως ακόμη Ιταλό, ενώ είναι Έλληνας. «Η τέχνη του είναι μια συμβατική ιταλική τέχνη των μέσων του 19ου αιώνα.»
Πως να κρατήσετε το σπίτι σας πιο ζεστό!
Ο χειμώνας είναι εδώ και οι πρώτες νιφάδες χιονιού πέσανε ήδη! Όμως παρόλο που η θερμοκρασία πέφτει δεν συμβαίνει το ίδιο και με την τιμή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Για αυτό ήρθε η ώρα να δείτε πως θα κρατήσετε την φωλιά σας όσο πιο ζεστή γίνεται, ακολουθώντας τις παρακάτω ανέξοδες και εύκολες προτάσεις!
1. Καλέστε ενισχύσεις!
Εάν τα παραθυρόφυλλα σας έχουν φθορές αυτό σημαίνει ότι θα έχετε και απώλειες θερμότητας. Αγοράστε μονωτικά αυτοκόλλητα που μπαίνουν γύρω από πόρτες και παράθυρα – τα βρίσκετε σε διάφορα μήκη και μεγέθη- και μπλοκάρουν τον αέρα να μπει και να βγει από το σπίτι. Βάλτε και στο κάτω μέρος της εξώπορτας. Εναλλακτικά και εάν υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα μεταξύ τοίχου και κουφωμάτων κλείστε τα με εδικό μονωτικό αφρό ή σιλικόνη.
2. Κλείσε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς!
Μια πρόταση που αφορά κυρίως τα μεγαλύτερα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες. Τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, σφραγίζονται! Κλείστε την πόρτα τους και βάλτε και ένα τυλιγμένο χαλάκι. Όσο λιγότερο κρύο αέρα έχεις να… τριγυρίζει άσκοπα μέσα στο σπίτι, τόσο το καλύτερο. Άσε που αν έχετε την τεχνική δυνατότητα, μπορείτε κλείνοντας τη βάνα στα σώματα του καλοριφέρ σε αυτά τα δωμάτια, να γλιτώσετε και χρήματα από το πετρέλαιο, αφού θα καίτε λιγότερο.
3. Φουλ της ζέστης!
Για να αυξήσετε την απόδοση των καλοριφέρ σας προσθέστε στο πίσω μέρος τους και πάνω στον τοίχο, ειδικά μεταλλικά φύλλα που βοηθούν την ζέστη να αντανακλάται και να βγαίνει στο δωμάτιο αντί να πηγαίνει στον τοίχο. Επίσης, υπάρχουν ειδικά μοτέρ που θυμίζουν μίνι ανεμιστήρες και δουλεύουν με ελάχιστο ρεύμα. Αυτά μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του καλοριφέρ για να στέλνουν περισσότερο ζεστό αέρα.
4. Κουρτίνες ως πέπλο προστασίας!
Οι βαριές κουρτίνες από χοντρά υφάσματα μπορούν να κάνουν το σπίτι να μοιάζει πιο χειμωνιάτικο και παράλληλα μπλοκάρουν τον κρύο αέρα που έρχεται από τα παράθυρα που δεν είναι καλά μονωμένα.
5. Κλείστε τις τρύπες!
Φροντίστε να καλύψετε τις χαραμάδες του air-condition εάν δεν το χρησιμοποιείται γιατί γίνονται όχημα μεταφοράς αέρα. Το ίδιο γίνεται και με την καμινάδα από το τζάκι. Για αυτό όταν δεν το χρησιμοποιείται να την κλείνετε πάντα αλλιώς ο ζεστός αέρας από το σπίτι σας το «σκάει».
6. Θερμοκρασία υπό έλεγχο!
Εάν μπορείτε αξίζει να επενδύσετε σε έναν αυτόματο θερμοστάτη γιατί βοηθάει στο να κάνετε οικονομία στο πετρέλαιο που καίτε. Ρυθμίζοντας τον να ανάβει όταν πέσει το θερμόμετρο κάτω από συγκεκριμένους βαθμούς, κρατάτε το σπίτι σε μια σταθερή θερμοκρασία και έτσι μετά δεν χρειάζεται να κάψετε περισσότερο πετρέλαιο για να καταφέρετε να το ζεστάνετε.
7. Ντύσου καλά!
Δεν ωφελεί να λες «κρυώνω, κρυώνω» και να φοράς… κοντομάνικο. Καλά, δεν λέμε να κυκλοφορείς και με σκούφο μέσα στο σπίτι σου, αλλά σίγουρα θέλει κάτι χοντρούλι. Χειμώνας είναι, στο κάτω κάτω.
8. Στρώσε το σπίτι σου!
Σε περίπτωση που έχετε κάποια χαλιά ή πατάκια που δεν έχετε χρησιμοποιήσει και ταυτόχρονα υπάρχουν σημεία του σπιτιού που δεν είναι καλυμμένα, στρώστε τα. Το γυμνό δάπεδο είναι κρύο στην αίσθηση. Και αν είναι ξύλινο το πάτωμα, πάει καλά, αν μιλάμε όμως για πλακάκι ή μάρμαρο; Ακριβώς. Γι’ αυτό, αν έχετε κάτι, να το στρώσετε. Ακόμη και αν δεν σας ταιριάζει απόλυτα αισθητικά, θυμηθείτε ότι αυτές τις -δύσκολες- μέρες, προτεραιότητα έχει η ζέστη.
fe-mail.gr
Αψιθιά (Artemisia absinthium)
Αψιθιά (Artemisia absinthium).
Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση.
Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της θεάς Αρτεμης και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας.
Αλλοι λαοί όπως οι Αραβες, οι Αιγύπτιοι, οι Κέλτες την χρησιμοποιούσαν το αψέντι ως ορεξιογόνο
Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές ''μαγικές'' ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα.
Χρησιμοποιούμενα μέρη αψιθιάς
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα, οι ανθισμένες κορυφές που συλλέγονται το καλοκαίρι και οι ρίζες το φθινόπωρο.
Συστατικά αψιθιάς
Πτητικό έλαιο που περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες (αρταβισίνη, αναψινθίνη), θυϊόνη (τοξική), αζουλένια, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, λιγνάνες
Εναλλακτικές θεραπείες με αψιθιά - absinthe
Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις
Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς. Βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα. (λιώνει τα λίπη). Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.
Άλλες χρήσεις της αψιθιάς (absinthe)
Οι φρέσκοι ή αποξηραμένοι βλαστοί αποκρούουν τα έντομα και τα ποντίκια.
Τα ξεραμένα φύλλα τους όταν τοποθετηθούν στα ρούχα αποκρούουν τους σκώρους. Αποθαρρύνει τους γυμνοσάλιαγκες και τα έντομα και για αυτό σήμερα χρησιμοποιείται στην παρασκευή εντομοαπωθητικών.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Έγχυμα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης 0,5-2 γρ. ως στομαχικό και 4-10 γρ. ως σκωληκοκτόνο.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της αψιθιάς, από 1- 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.
Προφυλάξεις κατά τη λήψη αψιθιάς - absinthe αψέντι
Να λαμβάνετε σε μικρές δόσεις, και όχι για πάνω από 2 εβδομάδες κάθε φορά. Να μη λαμβάνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.
Προσεκτική πρέπει να είναι και η χρήση του αφεψήματος της αψιθιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές όπως πονοκεφάλους, σπασμούς, αποβολή εμβρύου, καρδιολογικές διαταραχές μέχρι και θάνατο.
Νικόλαος Κοπέρνικος: Η ζωή και το έργο του
Ο Νικόλαος Κοπέρνικος ήταν ένας μαθηματικός και αστρονόμος της Αναγέννησης, που διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη θεωρία για το ηλιοκεντρικό μοντέλο με το οποίο ανέδειξε τον Ήλιο, αντί για τη Γη, στο κέντρο του σύμπαντος.
Ο Κοπέρνικος μεταμόρφωσε την κατανόησή μας για το ηλιακό σύστημα, και είναι ο πιό γνωστός για τη θεωρία του ότι ο ήλιος και η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος.
Ο Νικόλαος Κοπέρνικος γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαριου του 1473, στην πόλη Torum της Πολωνίας. Τα 30 πρώτα χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε σε ταξίδια και σπουδές στην Ιταλία και αλλού.
Επειδή ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν έμποροι και τραπεζίτες, ήταν φυσικό και ο Νικόλαος σαν οικογενειακός βλαστός, να δείξει μια κληρονομική ικανότητα στα οικονομικά• αυτή η ικανότητά του αναγνωρίστηκε κι επίσημα όταν διορίστηκε σύμβουλος της Κυβέρνησης της πατρίδας του, για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Όμως, το κύριο ενδιαφέρον του Κοπέρνικου είχε στραφεί στα μαθηματικά και ιδιαίτερα στην αστρονομία. Είκοσι χρόνια απ' τη ζωή του τα αφιέρωσε για ν' αποδείξει ότι η λειτουργία του φυσικού κόσμου πρέπει να 'ναι απλή.
Το 1491 ο Νικόλαος εγγράφεται στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, το σημερινό Γιαγγελονιανό Πανεπιστήμιο, όπου σπουδάζει Ιατρική, Θεολογία, Μαθηματικά και Αστρονομία, με την οποία και συναρπάζεται.
Πέντε χρόνια μετά, ταξιδεύει στην Ιταλία για να σπουδάσει Εκκλησιαστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Εκεί τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το πάθος του για τη γεωγραφία και την αστρονομία είχαν ενθαρρυνθεί από ένα καθηγητή μαθηματικών, Domenico Μαρία ντε Νοβάρα.
Επέστρεψε στην Πολωνία και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως γραμματέας του θείου του, ενός επίσκοπου, όπου συνέχισε να μελετήσει αστρονομία.
Με 1514, κατ 'εντολή της Καθολικής Εκκλησίας, ασχολήθηκε για να βελτιώσουν το ημερολόγιο και το 1530 παρήγαγε ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας, De Revolutionibus Orbium coelestium (Επαναστάσεις με τιε ουράνιες σφαίρες).
Η σημαντική του παρατηρήση ήταν η τοποθέτηση του ήλιου και όχι της Γης, στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.
Η ηλιοκεντρική του αυτή επανάσταση καταδικάστηκε από τον Martin Luther.
Ο Κοπέρνικος ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος με χριστιανική πίστη τόσο θερμή που δεν την εξασθένισαν ούτε η υπερηφάνεια για τις επιστημονικές του επιτυχίες μήτε οι σκληρές δοκιμασίες που τον χτύπησαν στην οικογενειακή του ζωή.
Ο ανοιχτός πόλεμος της Καθολικής εκκλησίας εναντίον των αστρονόμων με τις νέες ιδέες, κατατρόμαξε τον Γαλιλαίο. Όχι όμως τον Κοπέρνικο. Τούτος στάθηκε αμετακίνητος στα επιστημονικά του συμπεράσματα, δίχως να λογαριάζει τις απειλές του Πάπα.
"Δεν τολμώ να ζητήσω τη χάρη που δόθηκε στον απόστολο Παύλο, ούτε την αγαθότητα με την οποία συγχώρεσες τον Πέτρο, ζητώ μονάχα τη συγχώρηση που έδωσες στον ληστή" Αυτά τα λόγια έγραψε στο κάτω μέρος μιας προσωπογραφίας του ο Κοπέρνικος απευθυνόμενος στον Χριστό.
Πέθανε τον Μάιο του 1543. Ο θρύλος λέει ότι το πρώτο τυπωμένο αντίγραφο του De Revolutionibus τοποθετήθηκε στα χέρια του την ημέρα του θανάτου του.
Ο Νικόλαος Κοπέρνικος τάφηκε στον Καθεδρικό Ναό του Φρόμπορκ. Αρκετοί είχαν ερευνήσει μάταια για τη σωρό του, όταν στις 3 Νοεμβρίου 2005 ανακοινώθηκε πως τον Αύγουστο 2005 είχε ανακαλυφθεί το κρανίο του. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 2008, ανακοινώθηκε ότι έπειτα από γενετικές έρευνες, επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκε ο τάφος του διάσημου αστρονόμου.
Στις 22 Μαΐου 2010, πέντε ολόκληρους αιώνες μετά το θάνατό του, ο Κοπέρνικος κηδεύτηκε με τιμές ήρωα στον καθεδρικό ναό του Φρόμπορκ στην Πολωνία.
http://www.madata.gr/diafora/science/256159.html
---------------------------------
Nicolai Copernici Torinensis De Revolutionibus Orbium Coelestium, Libri VI (εξώφυλλο της 2ης έκδοσης, Βασιλεία, 1566).
Το έργο ζωής του Κοπέρνικου, «De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri VI» («Έξι Βιβλία για τις Περιστροφές των Ουράνιων Σφαιρών») (Πρώτη έκδοση: Νυρεμβέργη 1543. Δεύτερη έκδοση: Βασιλεία 1566), υπήρξε το αποτέλεσμα δεκαετιών εργασίας.
Ενσωματώνει περισσότερα από 1.000 χρόνια αστρονομικών παρατηρήσεων με διάφορους βαθμούς ακρίβειας. Περιέχει 100 σελίδες πινάκων με πάνω από 20.000 αριθμούς.
Το έργο ξεκινούσε με πρόλογο, αρχικώς ανώνυμο[?], του Ανδρέα Οσιάνδρου, θεολόγου και φίλου του Κοπέρνικου, ο οποίος προειδοποιούσε ότι η θεωρία, εννοούμενη ως ένα απλό εργαλείο που επέτρεπε απλούστερους και ακριβέστερους υπολογισμούς, δεν είχε οπωσδήποτε και συνέπειες εκτός του περιορισμένου χώρου της Αστρονομίας.
Το κυρίως έργο του Κοπέρνικου άρχιζε με το γράμμα του (νεκρού πλέον) αρχιεπισκόπου Καπύης, Καρδινάλιου Νικόλαου φον Σένμπεργκ που προαναφέρθηκε (βλ. προηγούμενη ενότητα). Στη συνέχεια, σε μία μακρά εισαγωγή, ο Κοπέρνικος αφιέρωνε το έργο στον Πάπα Παύλο Γ', εξηγώντας το κίνητρό του για τη συγγραφή του έργου ως σχετιζόμενο με την αδυναμία των παλαιότερων αστρονόμων να συμφωνήσουν πάνω σε μία επαρκή θεωρία των πλανητικών κινήσεων.
Σημείωνε ότι εάν το δικό του σύστημα αύξανε την ακρίβεια των αστρονομικών προβλέψεων, τότε θα επέτρεπε στην Εκκλησία να αναπτύξει ένα ακριβέστερο ημερολόγιο. Την εποχή εκείνη, είχε θεωρηθεί αναγκαία μία τροποποίηση του Ιουλιανού Ημερολογίου, κάτι που αποτελούσε έναν από τους κύριους λόγους που η Εκκλησία χρηματοδοτούσε την αστρονομική έρευνα.
Τα 6 «βιβλία» του έργου ήταν τα εξής:
- Γενική εποπτεία της Ηλιοκεντρικής Θεωρίας και περίληψη της ιδέας του για το Σύμπαν.
- Κυρίως θεωρητικό, παρουσιάζει τις αρχές της Σφαιρικής Αστρονομίας και ένα κατάλογο αστέρων (ως βάση για τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στα επόμενα βιβλία).
- Αναφέρεται κυρίως στις φαινομενικές κινήσεις του Ηλίου και σε σχετικά φαινόμενα.
- Περιγραφή της Σελήνης και των τροχιακών της κινήσεων.
- Η κυρίως έκθεση του νέου συστήματος.
- Η κυρίως έκθεση του νέου συστήματος (συνέχεια).
Ουσιαστικά παρουσιάζει την τροποποίηση της θεωρίας του Πτολεμαίου για μια κινούμενη Γη. Στο μοντέλο που παρουσιάζεται, το Σύμπαν αποτελείται από 8 ομόκεντρες σφαίρες. Η εξώτατη, όγδοη σφαίρα, ήταν πάλι η σφαίρα των απλανών αστέρων, αλλά τώρα ο Ήλιος είναι ακίνητος στο κέντρο.
Οι 6 γνωστοί την εποχή του Κοπέρνικου πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με τη σειρά που γνωρίζουμε και σήμερα, ενώ η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη. Επιπλέον, η φαινομενική κίνηση του Ήλιου και των απλανών γύρω από τη Γη εξηγείται από την ημερήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Ο Κοπέρνικος, ωστόσο, ακολουθώντας όπως φαίνεται τον Αρίσταρχο, δεν τόλμησε να εγκαταλείψει τις κυκλικές τροχιές (οι αληθινές τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές), με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διατηρήσει τους επίκυκλους του Πτολεμαίου. Παρά το γεγονός αυτό, η μεταπήδηση από ένα γεωκεντρικό στο ηλιοκεντρικό σύστημα ήταν από μόνη της πολύ σημαντική, καθώς δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα σχετικώς με την αξιοπιστία του Αριστοτέλη, τον οποίο η δυτική Εκκλησία είχε αναγάγει σε αλάθητο. Μάλιστα ο Κοπέρνικος έφτιαξε έναν πίνακα για το πόσο χρονικό διάστημα απαιτούνταν για κάθε πλανήτη, να κάνει έναν τέλειο κύκλο γύρω από τον ήλιο. Υπολόγισε ότι ο Ερμής χρειάζεται 87 ημέρες, η Αφροδίτη 224, η Γη 365, ο Άρης 1 έτος και 321 ημέρες, ο Δίας 11 έτη και ο Κρόνος 29 έτη. Αυτοί οι αριθμοί υπολογίστηκαν από τον Κοπέρνικο με τελείως πρωτόγονα όργανα, περίπου 100 χρόνια πριν από την ανακάλυψη του τηλεσκόπιου.
Είναι αξιοσημείωτο το ότι διασώζεται το χειρόγραφο του έργου, γραμμένο με το χέρι του ίδιου του Κοπέρνικου, πράγμα σπάνιο για επιστημονικό έργο εκείνης της εποχής. Στο χειρόγραφο, ο Κοπέρνικος γράφει καθαρά (ως άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας) ότι είχε διαβάσει τις απόψεις του Αρίσταρχου του Σάμιου, που έθετε τη Γη να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, αλλά και των Πυθαγόρειων φιλοσόφων, Φιλόλαου και Ικέτα. Τον τελευταίο μάλιστα τον γράφει λανθασμένα ως «Νικέτα-Νικήτα», από προσθήκη του «ν» του άρθρου (το-ν-Ικέτα). Το απόσπασμα όμως που αναφέρει και τα ονόματα των αρχαίων σοφών αφαιρέθηκε (διαγράφηκε) από τον πιστό φίλο του Κοπέρνικου, τον Τίντεμαν Γκίζε, πριν αυτός το παραδώσει στον εκδοτικό οίκο, με αποτέλεσμα οι πρώτες εκδόσεις του «De Revolutionibus» να τυπωθούν χωρίς αυτό. Το απόσπασμα εμφανίσθηκε στις μεταγενέστερες εκδόσεις του έργου, όταν πλέον το ηλιοκεντρικό σύστημα είχε αποδοθεί στον Κοπέρνικο. Ο τίτλος του έργου είχε από μόνος του ιστορική επίδραση, αφού έδωσε το λατινικό όνομα revolutio (περιστροφή, περιφορά) σε κάθε αιφνίδια και θεμελιώδη μεταβολή στη σκέψη ή και στην κοινωνία (από όπου και το αγγλικό και γαλλικό revolution = επανάσταση). http://el.wikipedia.org/wiki/Νικόλαος_Κοπέρνικος