Γειά σας ! ο τίτλος κατ ευφημισμόν ... παντού τα πάντα ... αλλά προσπαθούμε για το καλλίτερο ... ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρον εδώ ... Σας ευχαριστώ!
Σελίδες
Τρίτη, Απριλίου 06, 2021
7 δυναμωτικές τροφές
7 δυναμωτικές τροφές για πολλή ενέργεια
http://www.clickatlife.gr/your-life/story/14154/7-dunamotikes-trofes-gia-polli-energeia
Η μόνη λύση για να υπερνικήσουμε την κόπωση, βρίσκεται σε τροφές που συνδυάζουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περιέχοντας λίγες θερμίδες, λίπη και ζάχαρη. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας δεν είναι ιδιαίτερα υγιής και αυτό συχνά επηρεάζει το σώμα και τον οργανισμό μας. Λίγο η κούραση στη δουλειά, λίγο η έλλειψη ενός καλού ύπνου, φτάνει ένα σημείο της ημέρας που νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν και αδυνατούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Συνήθως το πρωινό είναι ένα γεύμα που προσπερνάμε και έπειτα ή τρώμε ένα γεύμα γεμάτο από κορεσμένους υδατάνθρακες ή επιλέγουμε κάποιο σνακ με ζάχαρη που απλά μας ανοίγει περισσότερο την όρεξη. Η μόνη λύση για να υπερνικήσουμε την κόπωση, βρίσκεται ωστόσο σε τροφές που συνδυάζουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περιέχοντας λιγότερες από 200 θερμίδες και χωρίς λίπη και ζάχαρη.
Καρύδια και αμύγδαλα
Τίποτα δε βοηθάει περισσότερο στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όσο λίγα αμύγδαλα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 23 αμύγδαλα το πρωί συνδράμουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου για την υπόλοιπη ημέρα, γι’ αυτό να μην αποφεύγετε αυτό το γεύμα.
Αν πάλι έχετε περιορισμένο χρόνο ή νιώθετε το άγχος να σας καταβάλλει, φάτε 12-14 καρύδια. Τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν, θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα τονώσουν το μυαλό σας.
Για κάτι πιο… πικάντικο, μπορείτε να ψήσετε 2 μπολ καρύδια σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν στους 190 βαθμούς κελσίου. Να σημειωθεί ότι το πιπέρι καγιέν έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσετε την αίσθηση της πείνας, λόγω των υψηλών επίπεδων πρωτεΐνης που διαθέτει, δίνοντας άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.
Για ένα υγιές και δυναμικό πρωινό, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά γιαουρτιού σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην υγιή πέψη και την ανοσία του οργανισμού, ενώ αποτρέπουν το φούσκωμα.
Μπορείτε επίσης να προσθέτετε γάλα στον καφέ σας ή ακόμη καλύτερα να καταναλώνετε στο πρωινό σας, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, γιατί όσο και αν η καφεΐνη μας ωθεί να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας, η τακτική κατανάλωση μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσει την υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται στα ούρα.
Αβοκάντο και ελαιόλαδο
Ένα αβοκάντο την ημέρα την… πείνα κάνει πέρα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα δυναμωτικό το μεσημέρι. Τα μονοακόρεστα λίπη στο αβοκάντο και το ελαιόλαδο, κάνουν καλό στην καρδιά και επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου ώστε να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο, βοηθά στην καταπολέμηση της πείνας, ενεργοποιώντας μια περιοχή στον εγκέφαλο που ενημερώνει το σώμα ότι είναι χορτάτο.
Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών και της πίεσης, καθώς και σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που βοηθά το σώμα να παράγει και να διατηρήσει νέα κύτταρα.
Αν λοιπόν έχετε όρεξη για ένα μεσημεριανό σνακ, επιλέξτε ένα μικρό αβοκάντο, βγάλτε το κουκούτσι, κόψτε το σε κομμάτια και στη συνέχεια περιχύστε το με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι.
Καλά βρασμένο αυγό
Με 80 περίπου θερμίδες, ένα καλά βρασμένο αυγό, περιέχει πολλές πρωτεΐνες και μπορεί να συγκρατήσει την όρεξή σας για ώρες. Ένα πρωινό πλήρες σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες έχει αποδειχτεί πως μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα κορεσμού ακόμη και για τρεις και τέσσερις ώρες αργότερα, περισσότερο δηλαδή από ένα πρωινό χαμηλό σε πρωτεΐνες αλλά πλούσιο σε υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες και για αυτό παρέχει αίσθηση κορεσμού και υψηλά επίπεδα ενέργειας.
Ένα βραστό αυγό είναι το πιο απλό γεύμα και χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να ετοιμαστεί. Βράστε μερικά όταν έχετε χρόνο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να έχετε ένα έτοιμο γεύμα όλη την εβδομάδα. Όταν έρθει η ώρα να τα καταναλώσετε, πασπαλίστε τα με πάπρικα, πιπέρι και αλάτι και στύψτε λίγο χυμό λεμονιού για ένα δυναμωτικό σνακ.
Blueberries (Μύρτιλλα)
Μετά το γεύμα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για επιδόρπιο, από ένα μπολ με blueberries και γιαούρτι λίγων λιπαρών. Κάθε μπολ περιέχει λίγες θερμίδες χωρίς λιπαρά και θα οξύνει τη συγκέντρωσή σας για το υπόλοιπο της ημέρας.
Τα blueberries είναι από τις πιο πλούσιες αντιοξειδωτικές τροφές, με τις ενώσεις τους να προκαλούν ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Μια πολύ καλή λύση λοιπόν θα ήταν να αντικαταστήσετε τον απογευματινό καφέ με ένα ποτήρι χυμού από blueberries. Ειδικά τα άτομα με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας, έχει αποδειχτεί πως λειτουργούν καλύτερα αν πίνουν ένα ποτήρι χυμού από blueberries καθημερινά.
Μαύρη σοκολάτα
Πολλές φορές η δουλειά μπορεί να δημιουργήσει άγχος, το οποίο μειώνει την ενέργειά μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να καταναλώσετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Όχι μόνο απελευθερώνει τις ενδορφίνες που θα βελτιώσουν αμέσως τη διάθεσή σας, αλλά επηρεάζει και τη σεροτονίνη, η οποία κατευνάζει τα νεύρα.
Πλούσια σε φλαβονοειδή, η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δύναμη που εμποδίζει τη βλάβης των κυττάρων, ενώ συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνουμε, αφού ένα με δύο κομμάτια είναι αρκετά.
Εσπεριδοειδή
Αν θέλετε να τονώσετε την ενέργειά σας, δεν είναι ανάγκη να φάτε κάτι, αφού μπορείτε… να το μυρίσετε. Τα αρώματα των εσπεριδοειδών έχει αποδειχτεί ότι δημιουργούν εγρήγορση, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να μυρίσετε ένα πορτοκάλι. Μετά μπορείτε να το φάτε, με τα φυσικά σάκχαρά του να χωνεύονται μέσα σε 30 λεπτά, προσφέροντας γρήγορη ενέργεια.
Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες και διάφορους υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια για περισσότερη ώρα από κάποιο γλυκό. Εννοείται φυσικά ότι τρώγοντας για παράδειγμα ένα γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα, μπορείτε να χάσετε και βάρος, οπότε κόψτε το στη μέση, βγάλτε τη φλούδα και πασπαλίστε το με μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί.
Μέντα για ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Μέντα για ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Αποκαλυπτική νέα έρευνα
Τις ευεργετικές ιδιότητες της μέντας σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μεταβολισμού καταδεικνύει μελέτη που εκπόνησαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε - μεταξύ άλλων - πως η επάλειψη στο δέρμα διαλύματος που περιέχει μέντα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μέσα σε δύο ώρες και να τον διατηρήσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα για τέσσερις. Επίσης, η χορήγηση μέντας από το στομάχι με χάπι έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά μικρότερης έκτασης και διάρκειας. Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι η «προσομοίωση κρύου» που προκαλεί η μέντα μπορεί να αυξήσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό για κάποιες ώρες.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του παραπάνω εργαστηρίου Ανδρέας Φλουρής, τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία φαρμακευτικής αγωγής για το μεταβολισμό με βάση τη μέντα, δεδομένου ότι η χορήγηση μέντας σε σχετικά χαμηλές δόσεις όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη αυτή (10 ml ανά κιλό σωματικού βάρους) δεν προκαλεί κάποιες αρνητικές συνέπειες.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι πολλές από τις μελέτες μας έχουν δείξει ότι η συχνότητα της παχυσαρκίας στα σημερινά Ελληνόπουλα ολοένα και αυξάνει με αποτέλεσμα να είμαστε, δυστυχώς, ανάμεσα στους πρωταθλητές πλέον σε παγκόσμια κλίμακα» σημειώνει ο κ. Φλουρής.
Ειδικότερα - τονίζει - με δεδομένη την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη λειτουργία του μεταβολισμού των ανθρώπων. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας, ενώ η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει επίσης ώς κάποιο βαθμό. Και οι δύο αυτοί παράγοντες (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κακή διατροφή) απορρέουν άμεσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η μεθοδολογία
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μελετούν διάφορους τρόπους για να βελτιώσουν το μεταβολικό προφίλ του μέσου ανθρώπου.
Οι περισσότερες μελέτες τους χρησιμοποιούν την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα ως μέσα αύξησης του μεταβολισμού. Στο εργαστήριο FAME Lab εξετάζονται όμως και οι επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη πρόσφατα η μελέτη για τις επιπτώσεις της μέντας στον μεταβολισμό, από την οποία κι εξήχθησαν τα παραπάνω συμπεράσματα.
"Είναι γνωστό ότι η μέντα μας δίνει μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας. Όταν απλώσουμε στο δέρμα μας ένα διάλυμα (π.χ. μια κρέμα) που περιέχει μέντα, αισθανόμαστε μια αίσθηση κρύου για αρκετή ώρα. Αρκετές μελέτες της ομάδας έχουν δείξει ότι το κρύο - ακόμη και σε μικρές ποσότητες - αυξάνει τον μεταβολισμό μας. Έτσι, θελήσαμε να εξετάσουμε αν η 'προσομοίωση κρύου' που προκαλεί η μέντα μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα" εξηγεί ο κ. Φλουρής.
«Στη μελέτη μας - προσθέτει - πραγματοποιήσαμε μετρήσεις σε δύο ομάδες εθελοντών: στη μια ομάδα χορηγήσαμε μέντα απλώνοντας στο δέρμα τους ένα διάλυμα, ενώ στη δεύτερη ομάδα χορηγήσαμε μέντα από το στόμα με ένα χάπι. Και οι δύο ομάδες επισκέφθηκαν το εργαστήριο άλλη μια φορά κατά την οποία απλώσαμε στο δέρμα τους ένα διάλυμα που δεν περιείχε μέντα (για την πρώτη ομάδα) ή τους δώσαμε ένα χάπι που δεν περιείχε μέντα (για τη δεύτερη ομάδα). Κάθε φορά οι εθελοντές έμεναν για οχτώ ώρες στο εργαστήριο καθισμένοι σε μια καρέκλα κάτω από στενή παρακολούθηση του μεταβολισμού τους με ένα εξειδικευμένο σύστημα άμεσης θερμιδομετρίας. Η άμεση θερμιδομετρία είναι μια πολύ σύνθετη και δύσκολη τεχνική μέτρησης της ενεργειακής δαπάνης του οργανισμού, αλλά παρέχει τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα».
newsbeast.gr
Μπάρες σοκολάτας με ταχίνι και μέλι
Συνταγή: http://
Υλικά
-
250 γρ. κουβερτούρα
-
250 γρ. ταχίνι
-
100 γρ. μέλι
-
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης (ή άλλο της αρεσκείας σας)
-
ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
-
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι
-
Και την ανακατεύουμε με το ταχίνι, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού και τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.
-
Ρίχνουμε το μείγμα σ ένα τετράγωνο τσέρκι 18Χ18εκ. και το αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.
Το κάρυ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα!
Το κάρυ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα!
Η λέξη κάρυ στην Ευρώπη και στην Αμερικάνικη ήπειρο χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει το σύνολο των καρυκευμάτων της ευρύτερης κατηγορίας συμπεριλαμβάνοντας τον τέρμινθο, την κουρκουμίνη, το κόκκινο πιπέρι, τον κόλιανδρο και το κύμινο.
Στην πραγματικότητα στα Πακιστανικά και στα Ινδικά η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ορεκτικά πιάτα και σως που πλαισιώνουν ένα κυρίως πιάτο. Τα πιάτα με κάρυ είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές κουζίνες συμπεριλαμβανομένων της ταϊλανδικής, της ιαπωνικής, της ινδικής, της πακιστανικής, της κινέζικης, της ινδονησιακής, της ιρανής, της μαλαισιανής και της βιετναμέζικης.
Σύνολο μελετών που διεξήχθησαν στην Ιρλανδία και στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι η κουρκουμίνη, το πιο διαδεδομένο συστατικό του κάρυ, που του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Για την ακρίβεια, in vitro εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέσω αναπάντεχων μηχανισμών η κουρκουμίνη προάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου. Επιπλέον, τα ευρήματα των μελετών υποστηρίζουν ότι το θαυματουργό συστατικό του κάρυ ξεκίνησε τη δράση του μόλις μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας έκκριση ουσιών από τα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας τα στο να “αυτοαποδομηθούν” ή “αυτομεταβολιστούν” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές.
Η ομάδα μελετών που διεξήχθησαν στο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας του Κορκ έγιναν υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Dr Sharon McKenna, σύμφωνα με την οποία η επιστημονική κοινότητα μπορεί πλέον να στραφεί στη χρήση της κουρκουμίνης σαν συστατικό της φαρμακευτικής αγωγής στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου.
Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου», εξέθεσαν τα καρκινικά κύτταρα στην κουρκουμίνη και αυτή ενεργοποίησε τους μηχανισμούς αυτοκαταστροφής τους, με επακόλουθο να πεθάνουν μέσα σε 24 ώρες. «Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό ότι ορισμένες φυσικές ουσίες έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν ή να εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα, και υποπτευόμασταν ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει και η κουρκουμίνη», δήλωσε η δρ ΜακΚένα. «Απεδείχθη ότι είχαμε δίκιο και το εύρημά μας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επινόηση νέων αντικαρκινικών θεραπειών». «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που εγείρει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν φυσικές χημικές ουσίες για την επινόηση νέων θεραπειών για τον καρκίνο του οισοφάγου», είπε η δρ Λέσλι Ουόκερ, από τον οργανισμό Cancer Research UK.
Η πιθανή αντικαρκινική δράση των συστατικών του κάρυ είχε επισημανθεί και σε προγενέστερες μελέτες, αλλά για πρώτη φορά μετά τις παραπάνω μελέτες αποδεικνύεται ότι η κουρκουμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου δίνοντας την ελπίδα για χρήση της κουρκουμίνης κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να διευκρινιστεί και ο ακριβής μηχανισμός αποδόμησης των καρκινικών κυττάρων.
Η απόπτωση είναι η συνηθέστερη μορφή θανάτου ενός κυττάρου και προκαλείται από έναν μηχανισμό που ελέγχεται από πρωτεΐνες του ίδιου του κυττάρου και αποτελεί ουσιαστικά το μηχανισμό αυτοκτονίας ενός γερασμένου κυττάρου. Στις μελέτες επίδρασης της κουρκουμίνης στα καρκινικά κύτταρα, ο θάνατός τους δεν προκαλείτο σε καμία περίπτωση από αυτοκτονία, αλλά προάγετο από κυτταρικό σήμα και δεν σχετιζόταν με πρωτεϊνικής φύσεως σήμα απόπτωσης.
Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 7.800 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως. Λιγότερο από 20% των ασθενών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του οισοφάγου ζουν για πάνω από 5 χρόνια. Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα οι θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ η αύξηση αυτή φαίνεται να συσχετίζεται και με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και με τον επιπολασμό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική ανάγκη την εύρεση ενός φυσικού προϊόντος το οποίο θα βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 200 άτομα χάνουν ετησίως τη ζωή τους στην χώρα μας από καρκίνο του οισοφάγου.
Σε παλαιότερες μελέτες η κουρκουμίνη είχε επιδείξει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιήθηκε για επούλωση τραυμάτων και θεραπεία φλεγμονών με τις επιστημονικές μελέτες τον 20ο αιώνα να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις. Σποραδικά αποτελέσματα επιστημονικών μελετών έχουν καταδείξει πιθανή δράση της κουρκουμίνης στην πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και δρώντας ως προγνωστικός παράγοντας στεφανιαίας νόσου.
Πέρα από τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες αναφορικά με τον καρκίνο του οισοφάγου, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και την προληπτική αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, όπως δείχνουν επιδημιολογικές μελέτες. Στις μελέτες αυτές έχουν συγκριθεί τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων σε πληθυσμούς με χαμηλή κατανάλωση κάρυ και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλές προσλήψεις κορκουμίνης μέσω της σχεδόν καθημερινής χρήσης κάρυ στο μαγείρεμα. Πριν από κάποια χρόνια σε επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιά είχε φανεί ότι στην Ασία τα ποσοστά εμφάνισης λευχαιμίας ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες όπου η λευχαιμία αποτελεί τη βασικότερη αιτία παιδικών θανάτων. Τα αποτελέσματα αυτά συσχετίστηκαν με αυξημένη κατανάλωση κάρυ στις χώρες της Ασίας.
Τέλος, κάποιες ερευνητικές ομάδες της Αμερικής πριν από λίγα χρόνια μελέτησαν την επίδραση της κουρκουμίνης σε πειραματόζωα με σκοπό την πρόληψη της ασθένειας Alzheimer. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς η κουρκουμίνη φάνηκε να μπλοκάρει το σχηματισμό αμυλοειδών ινών που συνθέτουν τις πλάκες της νόσου Alzheimer.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει παρουσιάσει πολλές πιθανές θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κάρυ στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου, η ουσία κουρκουμίνη που περιέχεται στο κάρυ μπορεί να παίζει σπουδαίο ρόλο. Οι μελέτες που θα διεξαχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι και αυτές που θα καθορίσουν τελικά τη χρήση του κάρυ (κουρκουμίνης) προς όφελος την ανθρώπινης υγείας.
iatronet.gr
ygeia.tanea.gr
Η Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Αξιοσημείωτα μνημεία στο μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως είναι δύο μαρμάρινες σαρκοφάγοι, οι οποίες φέρουν σαφή χαρακτηριστικά Ελληνικής εργασίας (πιθανότατα της σχολής του Πραξιτέλη). Η μια από τις σαρκοφάγους αυτές χρονολογείται στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και μιμείται μονόπτερο ιωνικό οικοδόμημα, που ανάμεσα στους κίονές του φαίνονται δεκαοκτώ γυναικείες μορφές που πενθούν.
Η δεύτερη σαρκοφάγος ανήκει στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και μιμείται το σχήμα κατοικίας ή ναού πιθανότερα. Το μνημείο αυτό ονομάζεται συνήθως "σαρκοφάγος του Μ. Αλεξάνδρου" γιατί σε μια από τις πλευρές του έχει απεικονιστεί η μάχη της Ισσού και υπέθεσαν ότι είχε προοριστεί για το νεκρό του Μ. Αλεξάνδρου. Αν και η σαρκοφάγος από την αρχαιότητα είχε ληστευτεί, στο δάπεδο της βρέθηκε αρχαίο νόμισμα.του 3ου π.Χ. αιώνα. Η σαρκοφάγος της Σιδώνας. Γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Το 321, σχεδόν δύο χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος ολοκλήρωσε την κατασκευή της αρμάμαξας, που θα μετέφερε τη σορό του Αλεξάνδρου από τη Βαβυλώνα στο μαντείο του Άμμωνα, όπως ήταν η επιθυμία του.
Η σαρκοφάγος ήταν από σφυρήλατο χρυσό, τη γέμισαν με αρώματα, για να συντηρείται η μούμια, και τη σφράγισαν με εφαρμοστό χρυσό κάλυμμα. Πάνω της τοποθέτησαν μία πολύ ωραία και χρυσοποίκιλτη φοινικίδα (κόκκινη πολεμική σημαία) και δίπλα της τα όπλα του νεκρού.
Κατά τον Διόδωρο, όταν η πομπή έφτασε στα σύνορα της Συρίας με την Αίγυπτο, τη συνάντησε οΠτολεμαίος επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης και μετέφερε με τιμές την αρμάμαξα όχι στο μαντείο του Άμμωνα, αλλά στην Αλεξάνδρεια.
Στο τέλος του 19ου αιώνα ανακαλύφτηκαν οι βασιλικοί τάφοι της Σιδώνας. Τα ανάγλυφα της ωραιότερης σαρκοφάγου, που σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης, απεικονίζουν τον Μ. Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού άγριων ζώων και μιας μάχης κατά των Περσών. Ο χρωματισμός των μορφών έχει διατηρηθεί σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση και γι' αυτό το λόγο η σαρκοφάγος θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες μαρτυρίες για την πολυχρωμία των γλυπτών κατά την ύστερη κλασική και την πρώιμη ελληνιστική περίοδο.
Έρευνα του πρωτοτύπου, μελέτη και σχεδιασμός: Vinzenz Brinkmann, Ulrike Koch-Brinkmann Αναλύσεις με μεθόδους φυσικών επιστημών: Heinrich Piening Ψηφιακή αποτύπωση: Ursula Buck, Thorsten Schwing, GOM, Braunschweig. Στερεολιθογραφία: Alphaform, Μόναχο Πλαστική επανεκατεργασία: Joseph Kottl Χρωματισμός: Ulrike Koch-Brinkmann Φυσικά ψήγματα που εφαρμόστηκαν με την τεχνική της τέμπερας: Μπλε: Αιγυπτιακό μπλε Κόκκινο: Ριζάρι, Ώχρα, Αιματίτης Πράσινο: Αιγυπτιακό πράσινο Κίτρινο, Καφέ: Ώχρα Λευκό: Λευκό μολύβδου Μαύρο: Καμμένα οστά Εκμαγεία: Stiftung Archδologie
Πρωτότυπο: Κωνσταντινούπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πηγές:
http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/web/27-107-1-1/muze_-_en/collections/archaeological_museum_artifacts/sarcophagus_of_the_crying_women
http://de.wikipedia.org/wiki/Alexandersarkophag
http://pyrron.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8151.html http://ellinonpaligenesia.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6.html
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ -απόσπασμα
Αγία Αικατερίνη - ανάπαυση σωμάτων και ψυχών - Μουρνιές Ιεραπέτρας |
Εὔκολα τρίβεται ὁ ἄνθρωπος μὲς στοὺς πολέμους-
ὁ ἄνθρωπος εἶναι μαλακός, ἕνα δεμάτι χόρτο-
χείλια καὶ δάχτυλα ποὺ λαχταροῦν ἕνα ἄσπρο στῆθος
μάτια ποὺ μισοκλείνουν στὸ λαμπύρισμα τῆς μέρας
καὶ πόδια ποὺ θὰ τρέχανε, κι ἂς εἶναι τόσο κουρασμένα,
στὸ παραμικρὸ σφύριγμα τοῦ κέρδους.
Ὁ ἄνθρωπος εἶναι μαλακὸς καὶ διψασμένος σὰν τὸ χόρτο,
ἄπληστος σὰν τὸ χόρτο, ρίζες τὰ νεῦρα του κι ἀπλώνουν-
σὰν ἔρθει ὁ Θέρος
προτιμᾶ νὰ σφυρίξουν τὰ δρεπάνια στ᾿ ἄλλο χωράφι-
σὰν ἔρθει ὁ Θέρος
ἄλλοι φωνάζουνε γιὰ νὰ ξορκίσουν τὸ δαιμονικὸ
ἄλλοι μπερδεύουνται μὲς στ᾿ ἀγαθά τους, ἄλλοι ρητο-
ρεύουν.
Ἀλλὰ τὰ ξόρκια τ᾿ ἀγαθὰ τὶς ρητορεῖες,
σὰν εἶναι οἱ ζωντανοὶ μακριά, τί θὰ τὰ κάνεις;
Μήπως ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἄλλο πράγμα;
Μὴν εἶναι αὐτὸ ποὺ μεταδίνει τὴ ζωή;
Καιρὸς τοῦ σπείρειν, καιρὸς τοῦ θερίζειν.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ -απόσπασμα
Πόσο κοστίζει αλήθεια ένα θαύμα;
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΤΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΟΣΟ ΕΓΩ...
Πόσο κοστίζει αλήθεια ένα θαύμα; Ένα θαύμα κοστίζει μόνο σε πίστη, αλλά αυτό δεν το ήξερε ένα μικρό κοριτσάκι που πήγε να το ... αγοράσει για το μικρό του αδελφάκι. Και το πέτυχε!
«Ένα κοριτσάκι, πήρε τον κουμπαρά του κι άδειασε το περιεχόμενο. Μέτρησε τρεις φορές τα κέρματα, του για να μην κάνει κανένα λάθος. Ήταν ένα δολάριο και 11 σέντς. Πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς.
Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.
- Τι θέλεις; την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου, που έχω χρόνια να τον δω:
Τότε η μικρή του είπε:
- Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!
- Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
- Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, ποσό κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα… .
Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.
- Δεν ξέρω. του απάντησε με μάτια βουρκωμένα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι' αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα.
Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει. Η μικρή του απάντησε «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».
- Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό: Ένα δολάριο και 11 σεντς!
Πήρε τα λεπτά, έπιασε την μικρή απ' το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα»...
Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ. ο γνωστός νευροχειρουργός.
Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.
- Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ πόσο θα κόστισε.
Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: ένα δολάριο και 11 σέντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού..
πηγη:ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ ΘΕΕ ΜΟΥ
Σπιτικό Μιλφέιγ
Σπιτικό Μιλφέιγ
Τι χρειαζόμαστε:
700ml γάλα
3 κουτιά σφολιατίνια
2 κούπες ζάχαρη άχνη
1 κουτί φυτική σαντιγύ
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής
Σερβίρει
6 χορταστικά κομμάτια
Πως το κάνουμε: Διαβάστε περισότερο: Σπιτικό Μιλφέιγ
Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ "Μπαλλάντα της Ψηλής Σκάλας "
Σε κάθε πόλη, συνήθιζε να λέη ο ποιητής Aπολλιναίρ, υπάρχουν, οπωσδήποτε, και μερικοί αθάνατοι.
Όμως υ π ά ρ χ ο υ ν.
ο Θεόφιλος κάποτες ανέβηκε σε μια ψηλή σκάλα
- αυτόπτες μάρτυρες το λεν - ίσως να ζωγραφίση μιαν επιγραφή ίσως ακόμη για να συμπληρώση το πάνω μέρος μιας συνθέσεώς του ηρωικής
- αλητόπαιδες που με τον καιρό(ως είναι φυσικό)
ανδρωθήκανε και γεράσαν(δεν ενθυμούντανε πια τίποτε)κι' επεθάναν ευυπόληπτοι και "φιλήσυχοι αστοί" -αλητόπαιδες - ξαναλέω -για να παίξουνε και να γελάσουν ετραβήξανε την σκάλα την ψηλή
κι' ως γκρεμοτσακιζόντανε έντρομος ο Θεόφιλος από τα ύψη επρόσμεν' ελεεινός σακάτης θέλεις κι' ακόμη
λιώμα στο χώμανα βρεθή αλλ' - ω του θαύματος ! -
προσεγειώθη απόλυτα σώος κι' αβλαβής (πάντως κάτι σαν νάπαθε το ένα του πόδι:χώλαινε ελαφρυά μέχρι το τέλος της ζωής)
μα ναι σας λέω ακέργιος απ' την κορφή ώς τα νύχια
από την πτώση μόνο που τα σεμνά φορέματά του είχαν γενεί χρυσά ωσάν τον Ήλιο το πρόσωπό του σαν τη Σελήνη - είτανε λεν χλωμός - σαν τη Σελήνη φωτεινό
- αυτά τα δυο αστέρια είθισται να συνυπάρχουν
στα εικονίσματα της βυζαντινής ζωγραφικής -
και αν κατόπι επήγε να κρυφτή στη Mυτιλήνη είχ' έμπει στην αθανασία πια: επέπρωτο πλέον να υπάρχη αιώνια α θ ά ν α τ ο ς - πιθανόν μαζύ με τον αείποτε σκουντούφλη συμπολίτη του Γεώργιο ντε Kήρυκο και με τον Mπεναρόγια - ανάμεσα σε τόσους και τόσους
και τόσους Bολιώτες που εζήσανε και πριν και κατά τη διάρκεια κι ύστερα από του τραβήγματος της ψηλής της σκάλας τον καιρό
ΠΙΝΑΚΑΣ Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov)
Ο Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov) γεννήθηκε με το όνομα Isaak Yudovich Ozimov (Ρωσικά: Исаак Юдович Озимов) στο Πετροβίτσι της Ρωσίας στις 2 Ιανουαρίου 1920 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 6 Απριλίου του 1992 και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας. Ο Ασίμωφ είχε τέλεια γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Έγραψε 465 περίπου δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ ("Εγώ, το Ρομπότ", "Έρχονται τα Ρομπότ", "Σπηλιές από Ατσάλι", "Ο Γυμνός Ήλιος", "Τα Ρομπότ της Αυγής", "Ρομπότ και Αυτοκρατορία") και η σειρά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας ("Γαλαξιακή Αυτοκρατορία", 1-6) που διαδραματίζονται στο ίδιο μυθιστορηματικό περιβάλλον, και με αυτήν τη χρονική σειρά.
Στα έργα του που σχετίζονται με ρομπότ χρησιμοποιούνται οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, τους οποίους επινόησε ο Ασίμωφ.
http://el.wikipedia.org/wiki/Ισαάκ_Ασίμοφ
Αδαμάντιος Κοραής
Ο Αδαμάντιος Κοραής (27 Απριλίου 1748, Σμύρνη – 6 Απριλίου 1833 Παρίσι, Γαλλία), ήταν Έλληνας φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Ο Κοραής είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού και μνημονεύεται κυρίως για τις γλωσσικές του απόψεις και την υποστήριξη της καθαρεύουσας.Ο Αδαμάντιος Κοραής καταγόταν από εμπορική οικογένεια της Χίου στην οποία όμως υπήρχε παράδοση ενασχόλησης με τα γράμματα. Από νεαρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για την παιδεία και η πρώτη του επαφή με τις ξένες γλώσσες έγινε στη Σμύρνη, χάρη στη διδασκαλία του Bernhard Keun, Ολλανδού ιερέα που ζούσε εκεί, στον οποίον ο Κοραής δίδασκε ελληνικά ως αντάλλαγμα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Αρχικά φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Επιθυμία της οικογένειάς του όμως ήταν να ασχοληθεί με το εμπόριο, γι' αυτό και το 1771 κατέληξαν στην συμβιβαστική λύση να μεταβεί στο Άμστερνταμ, όπου, παράλληλα με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αποκτήσει την καλλιέργεια που επιθυμούσε. Η απόπειρά του να ασχοληθεί με το εμπόριο απέτυχε και έτσι το 1777 εγκατέλειψε το Άμστερνταμ και επέστρεψε στην Σμύρνη, απ' όπου έφυγε ξανά το 1782, για ιατρικές σπουδές στο Μονπελιέ της Γαλλίας.
Απόψεις για τη γλώσσα και την παιδεία
Στα «Προλεγόμενα» των εκδόσεων αρχαίων συγγραφέων κατέθετε τις προτάσεις του για την παιδεία, το περιεχόμενο των μαθημάτων, τα εγχειρίδια και τις μεθόδους της διδασκαλίας και κυρίως την γλώσσα, που ήταν το βασικό μέλημα των λογίων κατά την περίοδο του Διαφωτισμού. Βασικές του ιδέες ήταν η ανάγκη «μετακένωσης» της δυτικής παιδείας στην Ελλάδα και ο εκσυγχρονισμός της διδασκαλίας (μεταξύ άλλων υποστήριζε την αλληλοδιδακτική μέθοδο, την αποφυγή της χρήσης της αρχαίας γλώσσας στην διδασκαλία και την συγγραφή νέων εγχειριδίων γραμματικής καθώς και λεξικών, για τα οποία κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις). Για την εφαρμογή των ιδεών του συμμετείχε στην ομάδα των λογίων που ίδρυσαν το 1811 το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος, στο οποίο αρθρογραφούσε συχνά.
Ως κύριο στόχο είχε την διαμόρφωση ενός γλωσσικού οργάνου κατάλληλου για την πνευματική ανάπτυξη. Ανάμεσα στις δύο αντίρροπες τάσεις της εποχής, την αποκλειστική χρήση της ομιλουμένης γλώσσας και την επαναφορά της αρχαίας, ο Κοραής κράτησε μία ενδιάμεση στάση: βάση του ήταν η ομιλουμένη γλώσσα, για την οποία πρότεινε τον «καθαρισμό» από ξένες και ιδιωματικές λέξεις και την γενικότερη «διόρθωση» από τους λογίους. Οι υποδείξεις του Κοραή οδήγησαν στην διαμόρφωση της γλωσσικής μορφής που ονομάστηκε καθαρεύουσα και γι'αυτές τις θέσεις δέχτηκε επικρίσεις τόσο από τους υποστηρικτές της αρχαΐζουσας όσο και από τους υποστηρικτές της ομιλουμένης γλώσσας.
Τελευταία χρόνια
Όταν ξέσπασε η επανάσταση, τήρησε αρνητική στάση καθώς πίστευε ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να επιτευχθεί αυτονομία. Προσπάθησε όμως να βοηθήσει με διάφορα μέσα: αλληλογραφούσε με φιλέλληνες πολιτικούς και έγραφε άρθρα σε ξένα έντυπα για να προβάλει την Επανάσταση. Μετά την απελευθέρωση εναντιώθηκε στην πολιτική του Καποδίστρια, τον οποίο βέβαια είχε συναντήσει στο παρελθόν, επειδή θεωρούσε αυταρχική την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπο του κυβερνήτη. Τις αντιπολιτευτικές του θέσεις διατύπωνε σε διαλογικά κείμενα που δημοσίευε με ψευδώνυμο. Για την στάση του αυτή έφθασε να θεωρείται και ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του. Ο Κοραής πέθανε τελικά στο Παρίσι σε ηλικία 84 χρονών.
Μετά τον θάνατό του, το 1833, εκδηλώθηκαν εναντίον του αντιδράσεις, με αρνητικές κριτικές για τις πολιτικές και γλωσσικές του ιδέες. Τα οστά του στάλθηκαν στην Ελλάδα το 1877 και ετάφη στην Ελληνική πρωτεύουσα.
Η μαρμάρινη προτομή του κοσμεί το Λύκειο της Χίου, το οποίο κληρονόμησε την βιβλιοθήκη του, ενώ άγαλμά του υπάρχει και έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην Αθήνα.
http://el.wikipedia.org/wiki/Αδαμάντιος_Κοραής
Ραφαήλ ή Ραφαέλο Σάντσιο
O Ραφαήλ ή Ραφαέλο Σάντσιο (ιταλ. Raffaello Sanzio* 28 Μαρτίου/6 Απριλίου 1483 - 6 Απριλίου 1520) ήταν Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας της ύστερης Αναγέννησης. Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του, του οποίου η φήμη και η αξία υπήρξαν ανάλογες με εκείνες του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Γεννήθηκε στο Ουρμπίνο και μαθήτευσε αρχικά στο πλευρό του πατέρα του, Τζιοβάνι Σάντι, και αργότερα εκπαιδεύτηκε στο εργαστήριο του Περουτζίνο. Παράλληλα, ήρθε νωρίς σε επαφή με κύκλους μορφωμένων ουμανιστών.
Τα πρώιμα έργα του χρονολογούνται στις αρχές του 16ου αιώνα και φιλοτεχνήθηκαν κατά κύριο λόγο στην Περούτζια, πριν εγκατασταθεί στη Φλωρεντία και αργότερα στη Ρώμη. Εκεί ολοκλήρωσε ορισμένα από τα σπουδαιότερα έργα του, μεταξύ των οποίων οι τοιχογραφίες στο Βατικανό. Αυτά τα έργα ακολούθησαν τη λεγόμενη Σχολή των Αθηνών, ως έκφραση κλασικής τέχνης. Ως αρχιτέκτων προσανατολίστηκε στις επιλογές του Μπραμάντε, μετά το θάνατο του οποίου ανέλαβε τη διεύθυνση των έργων στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Πέθανε απρόσμενα σε ηλικία 37 ετών στη Ρώμη. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Ευρώπης, του οποίο το έργο θαυμάζεται για την καθαρότητα της φόρμας του και τη δεξιοτεχνία του.
Ο Ραφαήλ γεννήθηκε το 1483 στο δουκάτο του Ουρμπίνο, το οποίο αποτελούσε την εποχή εκείνη σημαντικό πνευματικό κέντρο, κατά την περίοδο της ηγεμονίας του Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο. Ο πατέρας του, Τζοβάνι Σάντι, ήταν διακεκριμένος ζωγράφος που συχνά πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Αυλή του δούκα και έχαιρε επίσης ιδιαίτερης εκτίμησης ως ποιητής και χρονικογράφος. Πέθανε όταν ο Ραφαήλ ήταν μόλις στην ηλικία των έντεκα ετών και ενώ τρία χρόνια νωρίτερα είχε ήδη σημειωθεί ο θάνατος της μητέρας του ονόματι Μάγια ντι Μπατίστα Κιάρλα. Υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος του γιου του στη ζωγραφική, ο οποίος σύμφωνα με τον Τζόρτζιο Βαζάρι μαθήτευσε αργότερα στο πλευρό του Περουτζίνο, στην Περούτζια. Ο τελευταίος αποτελούσε έναν από τους πλέον διακεκριμένους και επιτυχημένους ζωγράφους της εποχής, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση του Ραφαήλ ενώ βρισκόταν στην κορυφή της δόξας του. Η άφιξή του στην Περούτζια και η έναρξη της συνεργασίας του με τον Περουτζίνο δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστόσο τοποθετείται περίπου το 1495.
Η πρώτη επίσημη καταγραφή της δραστηριότητας του χρονολογείται στις 10 Δεκεμβρίου του 1500, σύμφωνα με έγγραφο που πιστοποιεί πως ανέλαβε να φιλοτεχνήσει ένα ιερό, με προθεσμία έως το Σεπτέμβριο του 1502. Ανέλαβε τις πρώτες παραγγελίες έργων του για εκκλησίες στη Τσιτά ντι Καστέλο και στην Περούτζια, πόλεις που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από το Ουρμπίνο, ενώ φιλοτέχνησε επίσης τα σχέδια για μία σειρά νωπογραφιών για τη Biblioteca Piccolomini της Σιένα, έργο που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο Μπερνάρντινο Πιντουρίκιο. Η πιθανώς παλαιότερη και άθικτη μέχρι σήμερα εικόνα που φιλοτέχνησε για την εκκλησία του Αγίου Δομήνικου στη Τσιτά ντι Καστέλο, μία σύνθεση με θέμα τη σταύρωση του Χριστού (π.1502-3, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου), παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με έργα του Περουτζίνο, γεγονός που μαρτυρά την επίδραση του τελευταίου στην τεχνοτροπία του Ραφαήλ.
Έργα
Madonna di Casa Santi, c. 1498, Urbino, Casa Santi
San Sebastiano, 1501-2, Bergamo, Accademia Carrara
Pala degli Oddi, 1502-1503, Roma, Pinacoteca Vaticana
Το όνειρο του ιππότη, 1503-4, Λονδίνο, National Gallery
Οι γάμοι της Παρθένου, Μιλάνο, Πινακοθήκη Μπρέρα
Madonna del Granduca, 1504, Firenze, Galleria Palatina
San Giorgio e il drago, 1505, Παρίσι, Λούβρο
Η έρις της Θείας Ευχαριστίας, 1508-11, Βατικανό, Stanza della Segnatura
Η σχολή των Αθηνών, 1508-11, Βατικανό, Stanza della Segnatura
Ο Παρνασσός, 1508-11, Βατικανό, Stanza della Segnatura
Madonna Sistina, 1513-1514, Δρέσδη, Gemäldegalerie
H πυρκαγιά του Μπόργκο, 1514, Musei Vaticani
La Fornarina, 1518-1519, Roma, Galleria nazionale d'arte antica di Palazzo Barberini
http://el.wikipedia.org/wiki/Ραφαήλ
Νικολής Αποστόλης
Ο Νικολής Αποστόλης (Ψαρά, 1770 - Αίγινα, 6 Απριλίου 1827) ήταν Έλληνας αγωνιστής και αρχηγός του στόλου των Ψαριανών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν ένας από τους επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων στην Ναυμαχία του Γέροντα μαζί με τους Ανδρέα Μιαούλη και Γεώργιο Σαχτούρη. Η Ελληνική πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατον για την συνολική του προσφορά στην Επανάσταση, με τον βαθμό του Ναυάρχου.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στα Ψαρά το 1770, το πραγματικό του επώνυμο ήταν "Καλημέρης" αλλά ο ίδιος χρησιμοποιούσε το όνομα του παππού του Απόστόλη. Απέκτησε πολλά χρήματα ως αρχιπλοίαρχος και εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας του οίκου Ράλλη από τη Χίο. Πήρε μέρος στο κίνημα του Λάμπρου Κατσώνη και κατά τη διάρκεια της επανάστασης το 1821, για τους σκοπούς της οποίας διέθεσε έξι πλοία και πολλά χρήματα, συμμετείχε σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις, ως επικεφαλής του ψαριανού στόλου, κατά του τουρκικού στόλου, προκειμένου να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός του τελευταίου με τρόφιμα και πολεμοφόδια. Στα μέσα του Απριλίου του 1821 κατάφερε να βυθίσει ένα τουρκικό πλοίο και να αιχμαλωτίσει άλλα τέσσερα κοντά στη Σμύρνη τα οποία τα μετέφερε στα Ψαρά μαζί με 450 Τούρκους αιχμαλώτους. Μετά τη σφαγή στα Ψαρά το 1824 βρήκε καταφύγιο, μαζί με άλλους Ψαριανούς, στις Σπέτσες ενώ αργότερα, όπως προκύπτει από τα δημοτολόγια του δήμου Ερμούπολης, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε, μαζί με άλλες ψαριανές οικογένειες, στη Σύρο. Με την έκρηξη της επανάστασης, αυτός διεύθυνε τον πρώτο στολίσκο των Ψαριανών από επτά καράβια και τα οδήγησε στα παράλια της Ιωνίας, όπου ήταν μαζεμένα τα εχθρικά στρατεύματα έτοιμα να ορμήσουν και να υποτάξουν την Πελοπόννησο.
Στο Λιμάνι της Σμύρνης επιτέθηκε εναντίον επτά χιλιάδων εχθρών στα πλοία έτοιμοι να αποπλεύσουν. Ο Αποστόλης βύθισε ένα από τα πλοία και αιχμαλώτισε τέσσερα άλλα γεμάτα τρόφιμα και και πολεμοφόδια. Αιχμαλώτισε και 450 στρατιώτες, και με όλα τα λάφυρα μαζί επέστρεψε στα Ψαρά. Η πράξη του αυτή τρόμαξε τον εχθρό και ο στρατός του διασκορπίστηκε.
Έλαβε μέρος και σε πολλές άλλες ναυμαχίες, στην Κώ και στα στενά της Αλικαρνασσού και διακρίθηκε για την πολεμική του ανδρεία και την αντοχή. Πολέμησε στον Γέροντα, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, και αλλού.
Ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες πέθανε τελικά στην Αίγινα στις 6 Απριλίου 1827. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πόρο.
Ο Νικόλαος Αποστόλης είχε ιδρύσει το 1810 Ναυτικό Επιμελητήριο στα Ψαρά. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%80