Σελίδες

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2021

Μάνος Λοΐζος



17 Σεπτεμβρίου 1982 (39 χρόνια πριν) πέθανε:

Μάνος Λοΐζος Έλληνας συνθέτης

Ο Μάνος Λοΐζος (Αλεξάνδρεια, 22 Οκτωβρίου 1937 - Μόσχα, 17 Σεπτεμβρίου 1982) ήταν Έλληνας συνθέτης, ένας από τους σημαντικότερους της εποχής του.

Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια (ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στη Λάρνακα και λίγο αργότερα μετανάστευσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο προς αναζήτηση καλύτερης ζωής) και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982


Βιογραφία

Είχε κυπριακή και ελλαδίτικη καταγωγή (ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν και ήταν κάτοικος των Αγιών Βαβατσινιάς -χωριό της επαρχίας Λάρνακας- και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο). Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική: στην ηλικία των επτά ετών μελετά βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας.

Αφού αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955 ήλθε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει. Αρχικά γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στις αρχές του 1956 την εγκαταλείπει με σκοπό να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φοιτά στην Σχολή Βακαλό θέλοντας να σπουδάσει ζωγραφική. Το 1960 εγκαταλείπει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργάζεται περιστασιακά προκειμένου να επιβιώσει: άλλοτε ως σερβιτόρος, άλλοτε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλοτε ως μουσικός σε μπουάτ.

Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Στα τέλη του 1961 αρχές του 1962 συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία συγκρότησης του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής Την άνοιξη του 1962 χρησιμοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη ως διευθυντής της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής στις παραστάσεις της Όμορφης Πόλης. Ο Μάνος Λοΐζος φιλοξενείται στο σπίτι της πρώην συζύγου του καθηγητή των γαλλικών που είχε στην Αλεξάνδρεια, της Διδούς Πετροπούλου, η οποία εργαζόταν στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Αυτή θα συστήσει τον νεαρό μουσικό στον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στη δισκογραφική εταιρεία Φιντέλιτυ. Το 1962 ηχογραφεί το πρώτο του σαρανταπεντάρι Το τραγούδι του δρόμου σε στίχους Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ερμηνεία από τον Γιώργο Μούτσιο.

Τον Μάρτιο του 1965 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο Μάρω Λήμνου. Μαζί της αποκτά και μία κόρη, τη Μυρσίνη. Όταν επιβλήθηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών έφυγε για την Αγγλία, τον Σεπτέμβριο του 1967, για να επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.Το 1971 γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη. Το 1972 θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), που συστήνεται για την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 θα συλληφθεί στο σπίτι του στο Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα ημέρες. Το 1978 θα παντρευτεί την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη και την ίδια χρονιά θα γίνει πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος.

Τον Οκτώβριο του 1981 μπήκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξίδεψε στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο. Τον Αύγουστο ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Απεβίωσε δέκα ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982, σε ηλικία 45 ετών.

Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη και Δημήτρη Χριστοδούλου στους στίχους και με τους ερμηνευτές Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρία Φαραντούρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλατζή, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

To 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Πασιφλόρα


Πασιφλόρα

πηγή: http://anoixti-matia.blogspot.gr/2011/07/blog-post_1301.html?spref=fb
Πασιφλόρα : το ιατρικό φυτό της χρονιάς
 

 Το φυτό πασιφλόρα (passiflora incarnata) ανακηρύχθηκε Ιατρικό Φυτό της Χρονιάς 2011 από την ομάδα μελέτης του πανεπιστήμιου Βίρτσμπουργκ για την ιστορική εξέλιξη των φυτών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική.

Η ομάδα μελέτης που εδρεύει στη Γερμανία υπογραμμίζει ότι το φυτό αυτό βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με τη νευρικότητα και προσθέτει επίσης ότι αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Αντίθετα με πολλά ψυχοφάρμακα, δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Η ίδια επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι το πιο αποτελεσματικό στην ιατρική συστατικό του φυτού προέρχεται από τα φύλλα του. Ωστόσο οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σίγουροι ποια συγκεκριμένα συστατικά του φυτού ευθύνονται για τις ευεργετικές του ιδιότητες, εκτιμάται όμως ότι η ιαματική του δράση οφείλεται σε κάποια μόρια, τα λεγόμενα φλαβονοειδή που ηρεμούν και καταστέλλουν το άγχος κι επιδρούν επί συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.

Η πασιφλόρα είναι ένα φυτό που προέρχεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Περισσότερο από 400 είδη της είναι γνωστά ανά τον κόσμο, πολλά εκ των οποίων είναι εδώδιμα. Μόνο η ποικιλία όμως maracuya edulis - φρούτα του πάθους- έχουν εμπορική αξία όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Από το 1999, η ομάδα μελέτης επιλέγει το ιατρικό φυτό της χρονιάς με βάση «το πολιτιστικό του ενδιαφέρον και την ιατρική του ιστορία» και αποδεικνύει τις ιαματικές του ιδιότητες.
(**Ο κισσός ήταν το ιατρικό φυτό του 2010).

Μιχάλης Γιαννάτος




17 Σεπτεμβρίου 2013 (8 χρόνια πριν) πέθανε:

Μιχάλης Γιαννάτος Έλληνας ηθοποιός

Ο Μιχάλης Γιαννάτος (Κωνσταντινούπολη 11 Ιουλίου 1941 - 17 Σεπτεμβρίου 2013) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όταν η παρουσία των Ελλήνων ήταν ακόμα μεγάλη. Εγκατέλειψε τη γενέτειρά του και έφυγε για την Ελλάδα το 1964 κατά τη διάρκεια των απελάσεων.

Χαρακτηριστική φυσιογνωμία στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι από τους λίγους που «βγήκε» από τα εγχώρια καλλιτεχνικά σύνορα.

Καριέρα

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ντίνου Δημόπουλου και πρωτοεμφανίστηκε ως επαγγελματίας ηθοποιός στην ταινία Οι Στιγματισμένοι του Γιώργου Ζερβουλάκου το 1966. Μαθητής ακόμη, έπαιξε στην θεατρική παράσταση Καπετάν Μιχάλης δίπλα στον Μάνο Κατράκη.

Κατά τη μεγάλη κινηματογραφική του καριέρα, εμφανίστηκε σε πάνω από 100 ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και παραστάσεις. Ήταν ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, στις ταινίες του οποίου συμμετείχε πάντα μετά την ταινία Μεγαλέξανδρος το 1981.

Μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Αυτό τον βοήθησε αρκετά στην καριέρα του, ιδιαίτερα στη συμμετοχή του σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως Το Εξπρές του Μεσονυχτίου του Άλαν Πάρκερ, Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι του Τζον Μάντεν, Μόναχο του Στίβεν Σπίλμπεργκ και άλλες.

Δούλεψε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Άντονι Κουίν, Τζον Χερτ, Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουθ, Κρίστιαν Μπέιλ, Έρικ Μπάνα και Ντάνιελ Κρεγκ.

Έπαιξε επίσης στην ταινία Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη και στην Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή Le Dernier Seigneur des Balkans (ελλ. Ο Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων).

Προσωπική ζωή

Ήταν παντρεμένος με τη Χάιδω, με την οποία και ήταν μαζί μέχρι και το θάνατό του. Μαζί είχαν τρία παιδιά: τον Γεράσιμο (γεννημένος το 1979), τον Ιωάννη (γεννημένος το 1980) και τη Μαρία (γεννημένη το 1982).

Από το 1979, όταν γεννήθηκε ο πρώτος του γιος, ο Γιαννάτος έπιασε δουλειά ως ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο Κάραβελ, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, κρατώντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Ο γιος του Γεράσιμος είπε: "Με αυτή τη δουλειά [ρεσεψιονίστ] ζούσαμε. Από το 1979, που γεννήθηκα εγώ, μέχρι το 1996, δούλευε νυχτερινή βάρδια στη ρεσεψιόν, ως τηλεφωνητής, στο Κάραβελ. Αυτή ήταν η κύρια δουλειά του."

Θάνατος

Ο Γιαννάτος απεβίωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 σε ηλικία 72 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή, καθώς παρακολουθούσε αγώνα ποδοσφαίρου μαζί με φίλους του στη γειτονιά. Όπως ο γιος του αναφέρει, κανείς από τους φίλους του δεν κατάλαβε ότι είχε "φύγει" μέχρι τη στιγμή που τον φώναξαν και δεν ανταποκρίθηκε.

Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια. Στη δήλωσή του ανέφερε: "Ο Μιχάλης Γιαννάτος υπήρξε ένας εκλεκτός ηθοποιός, που ενσάρκωσε ρόλους σε πολλές σημαντικές Ελληνικές αλλά και διάσημες ξένες ταινίες. Ήταν όμως κι ένας από κείνους τους καλλιτέχνες και, κατά βάθος, ένας από κείνους τους ανθρώπους, που αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν είναι ανάγκη να έχεις τον πρώτο ρόλο για να πρωταγωνιστείς"

Καλλυντικά από φρούτα


Καλλυντικά από φρούτα

Κάντε τα φρούτα ... καλλυντικά!

Ανάμεσα στα φρούτα που καταναλώνουμε συχνά, υπάρχουν αρκετά που παρουσιάζουν κοσμητολογικό ενδιαφέρον. Μπορείτε με αυτά να παρασκευάσετε μάσκες, γαλακτώματα και λοσιόν και να περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας με φυσικά συστατικά.

Δοκιμάστε το αβοκάντο που ο πολτός του έχει αντιρυτιδικές, καταπραϋντικές, επουλωτικές και ενυδατικές ιδιότητες, και ενδείκνυται για τα ξηρά δέρματα. Ο πολτός εφαρμόζεται ως μάσκα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για μισή ώρα. Η καλλυντική χρήση του ελαίου του αβοκάντου είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν σαπωνοποιείται, γι’ αυτό και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην κοσμητολογία, ως βάση για τη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων.

Αξιοποιήστε τα λεμόνια που έχετε στο σπίτι σας. Τονωτικός, στυπτικός και απολεπιστικός, ο χυμός του λεμονιού ενδείκνυται για τα λιπαρά δέρματα με διεσταλμένους πόρους, καθώς και για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα. Ως ισορροπιστής των τριχοειδών αγγείων, απαλύνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας. Επίσης, αποχρωματίζει τα χέρια από τις κηλίδες και συγχρόνως τα μαλακώνει και ενισχύει τα νύχια. Ο χυμός του λεμονιού, σκέτος ή διαλυμένος σε μεταλλικό νερό ή ροδόνερο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λοσιόν για την καθημερινή φροντίδα του δέρματος. Η χρήση του στα μαλλιά βοηθά στην ελαστικότητα και τη λάμψη της τρίχας. Επίσης, ένας φυσικός τρόπος λεύκανσης των δοντιών είναι το τρίψιμο με φλούδα λεμονιού. Χτυπήστε ένα ασπράδι αβγού μέχρι να σφίξει, προσθέστε χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά, απλώστε το στο πρόσωπο και αφήστε να δράσει για δέκα λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.

Το κυδώνι έχει και αυτό την αξία του για την επιδερμίδα σας. Από τους σπόρους του «χρυσού μήλου» μπορούμε να παρασκευάσουμε μια μαλακτική και καταπραϋντική λοσιόν, η οποία βοηθά στη θεραπεία των ξηρών μαλλιών. Μουλιάζουμε 50 γραμμάρια κουκούτσια σε ένα λίτρο κρύο νερό, για τρεις μέρες, κατόπιν φιλτράρουμε και απλώνουμε τη λοσιόν μετά το λούσιμο, κάνοντας μασάζ. Την αφήνουμε να δράσει μερικά λεπτά και την ξεβγάζουμε. Αυτή η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα, για δύο μήνες. Την ίδια λοσιόν μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό των ξηρών, ερεθισμένων δερμάτων, καθώς και ως κομπρέσα πάνω σε σκασμένα χείλη. Για να αποσυμφορήσετε τα βλέφαρα και να ξεκουράσετε τα μάτια, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω τους φέτες από φρέσκο κυδώνι.

Το πορτοκάλι, εκτός ότι είναι θρεπτικό για τον οργανισμό μας, μπορεί να αξιοποιηθεί και η καταπραϋντική και στυπτική ιδιότητα του, που βοηθά στη σύσφιγξη της λιπαρής επιδερμίδας και των διεσταλμένων πόρων. Απλώστε πάνω στο πρόσωπο τον τριμμένο πολτό ή τις λεπτές φέτες του πορτοκαλιού και αφήστε να δράσει για μισή ώρα. Εφαρμόστε τη θεραπεία δύο φορές την εβδομάδα.

zougla.gr

Ρουθ Φούλτον Μπένεντικτ



Ruth Benedict.jpg

17 Σεπτεμβρίου 1948 (73 χρόνια πριν) πέθανε:

Ρουθ Μπένεντικτ Αμερικανίδα ανθρωπολόγος και λαογράφος

Η Ρουθ Φούλτον Μπένεντικτ (Ruth Fulton Benedict, 5 Ιουνίου 1887 – 17 Σεπτεμβρίου 1948) ήταν Αμερικανίδα ανθρωπολόγος και λαογράφος.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο ιδιωτικό κολέγιο Vassar College, από το οποίο αποφοίτησε το 1909. Το 1919 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, υπό την εποπτεία του Γερμανοαμερικανού ανθρωπολόγου Φραντς Μποάζ, του λεγόμενου και «Πατέρα της Αμερικανικής Ανθρωπολογίας». Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα το 1923 και έγινε και η ίδια μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής. Πρωτοπόρος του τομέα της, η πρώτη γυναίκα στην χώρα που ηγείτο ενός τέτοιου ακαδημαϊκού πεδίου, υπήρξε πρόεδρος της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας (American Anthropological Association) και εξέχον μέλος της Αμερικανικής Λαογραφικής Εταιρείας (American Folklore Society). Το 1947 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Στις εργασίες της ασχολήθηκε με τις σχέσεις μεταξύ της προσωπικότητας, της τέχνης, της γλώσσας και του πολιτισμού, καταλήγοντας στην άποψη πως τα προσωπικά χαρακτηριστικά δεν εμφανίζονται ως απομονωμένα και αυτάρκη μέσα στους πολιτισμούς, αλλά κάθε πολιτισμός εμφανίζει ένα συλλογικό είδος προσωπικότητας, την οποία ονόμασε με τον όρο gestalt (σχήμα, μορφή, χαρακτηριστικό). Η θέση της αυτή παρουσιάστηκε στο έργο της Patterns of Culture (1934), στο οποίο εξέταζε τη συμπεριφορά τριών ιθαγενών πολιτισμών της Βόρειας Αμερικής και του Νότιου Ειρηνικού. Μαζί με τη μαθήτριά της, ανθρωπολόγο Μάργκαρετ Μηντ, θεωρούνται οι εισηγήτριες της «διαμορφωτικής προσέγγισης» (configurationalist approach) της ψυχολογικής ανθρωπολογίας, που είναι μια ανθρωπολογική προσέγγιση των πολιτισμών.

Γνωστό έργο της αποτελεί επίσης το βιβλίο Το χρυσάνθεμο και το ξίφος (The Chrysanthemum and the Sword, 1946), μια σημαντική μελέτη για τον πολιτισμό και την κοινωνία της Ιαπωνίας. Λιγότερο γνωστό είναι το έργο της The Races of Mankind (Οι αγώνες της Ανθρωπότητας), σε συνεργασία με τη συνάδελφό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζιν Γουέλτφις. Πρόκειται για ένα φυλλάδιο εικονογραφημένων ιστοριών, το οποίο προοριζόταν για τον αμερικανικό στρατό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και περιέχει επιστημονικές θέσεις κατά ρατσιστικών αντιλήψεων του Άξονα.

Ήταν παντρεμένη με τον Στάνλεϊ Μπένεντικτ, βιοχημικό του Cornell Medical College. Όμως, είναι ευρέως γνωστή η ερωτική της σχέση με τη μαθήτριά της Μάργκαρετ Μηντ. Απεβίωσε το 1948 από καρδιακή προσβολή.

Σοφίας καί των θυγατέρων αυτής, Αγίας Αγαθοκλείας μάρτυρος, Οσίου Ολβιανού, Αγίου Παντολέοντος, Αγίου Πηλέως

Ροζ Ιβίσκος (φ.Μ.Κυμάκη)
Ροζ Ιβίσκος (φ.Μ.Κυμάκη)

Σοφίας καί των θυγατέρων αυτής, Αγίας Αγαθοκλείας μάρτυρος, Οσίου Ολβιανού, Αγίου Παντολέοντος, Αγίου Πηλέως
Για μεγεθυνση ροδακι να ανοιξει καρτελα με φακο +-