Σελίδες

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ Ζαν Ανθέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν

 

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΚΑΛΗ ΤΕΧΝΗ
Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

BRILLAT-SAVARIN JEAN-ANTHELME

Κωδ. Πολιτείας: 3980-0222

Τιμή Έκδοσης
€20.14 Τιμή Πολιτείας
€14.10 (-30%)
Κερδίζετε €6.04

ΠαρουσίασηΤην 1η Απριλίου του 1755, σε μια μικρή πόλη, το Μπελέ, στην κοιλάδα του Ροδανού στους πρόποδες των Άλπεων, γεννήθηκε ο μεγαλύτερος γαστρονόμος που γνώρισε ποτέ ο κόσμος: ο Ζαν Ανθέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν...
Για κάποιους μπορεί να είναι γνωστός, από το διάσημο ομώνυμο γλυκό, το γνωστό μας "μπαμπά", για άλλους από την περίφημη ρήση του "Πες μου τι τρως, και θα σου πω ποιος είσαι" και για μερικούς - περισσότερο ενημερωμένους - από το μοναδικό για το είδος του βιβλίο Η φυσιολογία της γεύσης ή Στοχασμοί πάνω στην Γαστρονομία. Ένα έργο, που από την πρώτη ημερομηνία έκδοσής του - τον Δεκέμβριο του 1825, μόλις δύο μήνες πριν το θάνατο του Σαβαρέν - μέχρι σήμερα, αποτελεί την φιλοσοφική "βίβλο" των απανταχού γκουρμάντ.
Οι Εκδόσεις "Στοχαστής" παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το βιβλίο του Σαβαρέν σε μετάφραση και σχόλια Δάφνης Ανδρέου. Σε μια εποχή, που η γαστρονομία έχει βρει την αποδοχή, την παραδοχή και την υποδοχή που της αξίζει απ' όλο και περισσότερους εραστές-θαυμαστές της καλής αυτής τέχνης, το έργο του διάσημου Γάλλου επιστήμονα και φιλοσόφου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Γιατί το αριστούργημά του όχι μόνο αποτελεί την βάση για την πλήρη κατανόηση της μίας εκ των πέντε αισθήσεων, αλλά και πηγή έμπνευσης για όλους όσους πιστεύουν ακράδαντα πως "Η ανακάλυψη ενός καινούργιου πιάτου προσφέρει περισσότερα στην ευτυχία της ανθρώπινης φυλής παρά η ανακάλυψη ενός άστρου..."
Χωρισμένο σε τριάντα κεφάλαια - στοχασμούς και σε ένα μικρό κομμάτι με διάφορα ανέκδοτα κείμενα - από συνταγές δια χειρός Σαβαρέν μέχρι υψηλή ποίηση για... καλοφαγάδες - το παρόν βιβλίο θα αποκαλύψει στα μάτια του αναγνώστη τις θεμελιώδεις αλήθειες της επιστήμης της γαστρονομίας. Όλα θίγονται στη Φυσιολογία του Σαβαρέν: από τον ορισμό της γεύσης και της γαστρονομίας, την φιλοσοφική ιστορία της μαγειρικής και την γαστρονομική μυθολογία, μέχρι θεωρίες περί παχυσαρκίας, αδυνατίσματος, αγάπης στην καλοπέραση και νηστείας!
Ο ίδιος, σχεδόν δύο αιώνες πίσω, θα ταυτίσει τη μοίρα των ανθρώπων με τον τρόπο που τρέφονται - κάτι που σήμερα το θεωρούμε περισσότερο από αυτονόητο - ενώ στον πρόλογό του θα εξομολογηθεί πως για την συγγραφή του βιβλίου του, όντας για χρόνια παρατηρητής πολυτελών συμποσίων, ένιωσε την ανάγκη να καταγράψει την εμπειρία του, και να την παραδόσει σε όλους εμάς που τρώμε για να ζούμε αλλά και ζούμε για να τρώμε: "Ενώ μελετούσα τις απολαύσεις του τραπεζιού από κάθε άποψη, σύντομα διαπίστωσα ότι μπορούσε να προκύψει κάτι καλύτερο από ένα απλό βιβλίο μαγειρικής, και ότι υπήρχαν πολλά να ειπωθούν για τις λειτουργίες οι οποίες δεν είναι μόνο ζωτικές και σταθερές, αλλά ασκούν και πολύ άμεση επιρροή στην υγεία, την ευτυχία μας, ακόμα και στην επιτυχία μας στη ζωή..."
Και όλα αυτά, από την πένα ενός ελιτίστα, καλοζωιστή γάλλου γκουρμάντ που με πολύ χιούμορ, υψηλή παιδεία και γνώση του αντικειμένου του τοποθετεί την απόλαυση ενός καλού φαγητού εκεί που τις αξίζει: ίσως στην πιο σημαντική ζωτική, αλλά και πνευματική λειτουργία του ανθρώπου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

ΠεριεχόμεναΠρόλογος της μεταφράστριας
Πρόλογος του συγγραφέα
Διάλογος ανάμεσα στον συγγραφέα και τον φίλο του
Θεμελιώδεις αλήθειες της επιστήμης
Η γαστρονομία ως καλή τέχνη
Για τις αισθήσεις
Για την αίσθηση της γεύσης
Για την γαστρονομία
Για την όρεξη
Περί της τροφής
Ιδιαίτερα ειδή τροφής
Θεωρία του τηγανίσματος
Περί δίψας
Περί πότων
Για το τέλος του κόσμου
Για την αγάπη στην καλοπέραση
Για τους ανθρώπους που αγαπούν την καλοπέραση
Γαστρονομικές δοκιμές
Οι απολαύσεις του τραπεζιού
Οι στάσεις μιας κυνηγετικής παρέας
Για την χώνευση
Για την ανάπαυση
Για τον ύπνο
Για τα όνειρα
Για την ανάπαυση, τον ύπνο και τα όνειρα, όπως αυτά επηρεάζονται από την διατροφή
Για την παχυσαρκία
Για την πρόληψη ή θεραπεία της παχυσαρκίας
Για το αδυνάτισμα
Περί νηστείας
Για την εξάντληση και τον θάνατο
Φιλοσοφική ιστορία της μαγειρικής
Φιλοσοφική ιστορία της μαγειρικής (μεσαιωνική και σύγχρονη)
Περί των παρισινών εστιατόριων
Εφαρμογή των γαστρονομικών αρχών
Γαστρονομική μυθολογία
Μετάβαση
Διάφορα
Η ομελέτα του εφημέριου
Αβγά σε ζωμό κρέατος
Μια εθνική νίκη
Η ήττα ενός στρατηγού
Η γαστρονομία στην αλλοδαπή
Κι άλλες θύμησες από την εξορία
Ένα μάτσο σπαράγγια
Το φοντύ
Ιππότες και αββάδες
Ανάλεκτα
Επίσκεψη σ' ένα μοναστήρι
Ο τυχερός καλοφαγάς
Ποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου