Σελίδες

Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021

Μινθέλαιο

 


Το μινθέλαιο προέρχεται από το φυτό μέντα (διασταύρωση watermint και δυόσμου), που ευδοκιμεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται συχνά ως αρωματικό σε τρόφιμα και ποτά και ως άρωμα σε σαπούνια και καλλυντικά. Το έλαιο μέντας, επίσης, χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων υγείας και μπορεί να ληφθεί από το στόμα σαν διατροφικό συμπλήρωμα. Μπορεί επίσης, να εφαρμοστεί και στο δέρμα.
Το έλαιο μέντας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως καούρα και μπορεί, επίσης, να έχει αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα.
Που χρησιμοποιείται
Τα οφέλη του
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι οι οξεανθεκτικές κάψουλες μέντας, που επιτρέπουν στο λάδι να περάσει μέσα από το στομάχι ώστε να μπορεί να διαλυθεί στο έντερο - μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα. Οι επικαλυμμένες μορφές από έλαιο μέντας, ωστόσο, στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την καούρα και τη ναυτία.
Το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται για μια ποικιλία από πεπτικά προβλήματα, όπως:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Δυσπεψία
Καούρα
Ναυτία
Εμετός
Πρωινή αδιαθεσία
Κράμπες της ανώτερης γαστρεντερικής οδού και χοληφόρων
Διάρροια
Βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο
Αέρια Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αιθέριο έλαιο μέντας, επίσης, χρησιμοποιούνται από κάποιους ανθρώπους για τις ακόλουθες ασθένειες:

Κρυολογήματα
Βήχας
Φλεγμονή του στόματος και του φάρυγγα
Λοιμώξεις παραρρίνιων κόλπων και λοιμώξεις του αναπνευστικού
Προβλήματα εμμήνου ρύσεως
Προβλήματα ήπατος και χοληδόχου κύστης
Πονοκέφαλος
Μυϊκός πόνος
Νευρόπονος
Πονόδοντος
Φλεγμονή του στόματος
Φαγούρα
Αλλεργικό εξάνθημα
Βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις
Απώθηση κουνουπιών
Ενισχύσει τη μνήμη και την εγρήγορση Επιπλέον,το αιθέριο έλαιο μέντας ατμών χρησιμοποιείται και ως εισπνεόμενο για τη θεραπεία του κρυολογήματος και του βήχα. Επίσης, ορισμένοι γιατροί προσθέτουν έλαιο μέντας σε ένα διάλυμα υδροξειδίου του βαρίου για να χαλαρώσουν το παχύ έντερο κατά τη διάρκεια του κλύσματος.
Το μινθέλαιο θεωρείται ότι έχει ακτινοπροστατευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία του καρκίνου.
Η μέντα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μενθόλη, και χρησιμοποιείται συχνά στο τσάι και για αρωματισμό του παγωτού, σε είδη ζαχαροπλαστικής, τσίχλες, και οδοντόπαστες.
Το έλαιο περιέχει επίσης μενθόνη και εστέρες μενθύλιου, ιδιαίτερα μενθύλιο αιθυλεστέρα. Τα αποξηραμένα φύλλα μέντας έχουν, συνήθως, 0,3-0,4% του πτητικού ελαίου που περιέχει μενθόλη (7 - 48%), μενθόνη (20-46%), μενθύλιο αιθύλιο (3-10 %), Menthofuran (1-17%) και 1,8-κινεόλη (3-6%). Το μινθέλαιο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες λιμονένιο, pulegone, ευκαλυπτόλη, καρυοφυλλένιο και πινένιο. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα σαμπουάν, σαπούνια και προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Η μενθόλη ενεργοποιεί τους TRPM8 υποδοχείς για το κρύο στο δέρμα και στους βλεννογόνους, και δημιουργεί ένα αίσθημα ψύξης.
Παρενέργειες
Στους περισσότερους ενήλικες, οι μικρές δόσεις του αιθέριου ελαίου που περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής και σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος φαίνεται να είναι ασφαλείς. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιου είδους προϊόντα, διότι λίγα είναι γνωστά για την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.
Πιθανές παρενέργειες του ελαίου μέντας περιλαμβάνουν:

Καούρα
Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η έξαψη, κεφαλαλγία, και τα έλκη στο στόμα
Καύσος πρωκτού κατά τη διάρροια Αν και οι οξεοανθεκτικές κάψουλες λαδιού μέντας μπορεί να μειώσουν την καούρα, η προστατευτική τους επικάλυψη μπορεί να διαλυθεί πιο γρήγορα και να αυξήσει τον κίνδυνο της καούρας όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα με φάρμακα που ελαττώνουν το γαστρικό οξύ και τα οποία είναι χρησιμοποιούνται συχνά για την καούρα ή την παλινδρόμηση οξέος. Είναι καλύτερο να λαμβάνονται τέτοια φάρμακα τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη των οξεοανθεκτικών προϊόντων μέντας.
Βιβλιογραφία
organicfacts.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου