Σελίδες

Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2022

Η Παναγία Λιθινιώτισσα

Η Παναγία Λιθινιώτισσα
Η Παναγία Λιθινιώτισσα (φ.Μ.Κυμάκη)

 Ένα από τα ωραιότερα Βυζαντινά τοιχογραφικά σύνολα της Κρήτης σώζεται στον Ναό της Παναγίας στις Λιθίνες . Ο ευμεγέθης αυτός καμαροσκέπαστος ναός βρίσκεται μέσα στον οικισμό και είναι φημισμένος εκτός από τις τοιχογραφίες και για τις σπουδαίες  βυζαντινές εικόνες που θησαυρίζονται σ'αυτόν.  

Οι σημαντικές τοιχογραφίες του ναού καλύπτουν όλες τις εσωτερικές του επιφάνειες καθώς ελάχιστα τμήματα έχουν καταστραφεί. Ώστόσο είναι πολύ επιβαρυμένες από άλατα και ο θεατής αν και  εντυπωσιάζεται από την μεγαλοπρέπεια τού διακόσμου δέν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα την ποιότητά του. 

Το εικονογραφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εκτενή κύκλο της ζωής του Χριστού, από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Ανάληψη που αναπτύσσεται σε δύο ζώνες στην καμάρα. Χαμηλότερα ακολουθεί μια ενότητα με τις κυριότερες παραστάσεις απο την ζωή της Παναγίας στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός. Σε ολόκληρη την επιφάνεια του δυτικού τοίχου υπάρχει η παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας.

τοιχογραφία του ναού της Λιθινιώτισσας (φ.Μ.Κυμάκη)

Πλήθος μεμονωμένων Αγίων εμφανίζονται στηθαίοι στα δύο ενισχυτικά τόξα και ολόσωμοι στην κατώτερη ζώνη περιμετρικά του ναού. 

Ο τοιχογραφικός διάκοσμος αποτελεί έργο ενός σημαντικού καλλιτεχνικού εργαστηρίου του 14ου αιώνα στην τέχνη του οποίου αντικατοπτρίζεται το υψηλό πνευματικό και αισθητικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής. 

Οι Λιθίνες είναι ένα μεγάλο χωριό της επαρχίας Σητείας. Είναι το πρώτο που συναντάμε όταν πηγαίνουμε απο Ιεράπετρα προς Σητεία απο το νότιο οδικό άξονα και αφού πάψομε να κινούμαστε κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής και κατευθυνόμεθα προς βορρά. 

Ο ναός εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου

πληροφορίες και εικόνες από κάποιο παλιό ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου