Τρίτη, Φεβρουαρίου 09, 2021

Ελέφαντας ο Χανιώτης


Από παλιά εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
ροδάκι- προβολή εικόνας-φακός
 

Βότανα, που δρουν σαν παυσίπονα.


 

Βότανα, που δρουν σαν παυσίπονα.

Πολύ πριν τα παυσίπονα αποκτήσουν μια μόνιμη θέση στο φαρμακείο του σπιτιού μας και στο συρτάρι του γραφείου μας, οι άνθρωποι κατέφευγαν σε φυσικές λύσεις όπως τα βότανα για να ανακουφιστούν από τον πόνο. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα βότανα αποτελούν τη βάση κάποιων από τα σημερινά παυσίπονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το απόσταγμα του φλοιού της ιτιάς (σαλικυλικό οξύ), που αποτέλεσε τη βάση της σημερινής ασπιρίνης (ακετυλοσαλικυλικό οξύ), μια αναλγητική φόρμουλα που συνιστούσε ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, από το 400 π.Χ. Σήμερα τα φυσικά παυσίπονα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, μιας και είναι πλέον δυνατό να διαπιστωθούν οι αναλγητικές τους ιδιότητες. Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει η επιστήμη για μερικά από τα σημαντικότερα αναλγητικά της φύσης. Να τονίσουμε, όμως, ότι όσοι παίρνουν φάρμακα για κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν να καταφύγουν σε μια εναλλακτική λύση.

Οι φυσικές ασπιρίνες
Ορισμένα φυτά που περιέχουν σαλικυλικό οξύ έχει φανεί από αρχαιοτάτων χρόνων ότι ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή. Πρόκειται για το φλοιό της ιτιάς και τη σπειραία (ένα βότανο), από την οποία μάλιστα προέρχεται και η λέξη «ασπιρίνη». Σήμερα η αναλγητική τους δράση επιβεβαιώνεται βάσει ερευνών. Πρόσφατα, μάλιστα, διεξήχθη μια γερμανική μελέτη σε 4.731 ασθενείς με αρθρίτιδα ή πόνο στην πλάτη, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά, για μια περίοδο 6-8 εβδομάδων, εκχύλισμα φλοιού ιτιάς που περιείχε 60 mg σαλικυλικού οξέος ανά δισκίο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 97% των ασθενών ανέφερε ύφεση του πόνου, ενώ μόλις το 1,3% ανέφερε ήπιες παρενέργειες, όπως πόνο στην κοιλιά και δερματικά εξανθήματα. Επιπλέον, σε έρευνα του Κέντρου Πόνου του Rambam Medical Center του Ισραήλ χορηγήθηκε για 4 εβδομάδες, σε 210 συμμετέχοντες με πόνο στη μέση, εκχύλισμα φλοιού ιτιάς ή placebo. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εκχύλισμα της ιτιάς φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό παυσίπονο. Μάλιστα, στην ομάδα των ασθενών που λάμβαναν την υψηλότερη δόση (240 mg σαλικυλικού οξέος), η ανακούφιση ήταν αισθητή από την πρώτη εβδομάδα της λήψης του. Επίσης, υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν τη λήψη αυτών των βοτάνων με την ανακούφιση από τις ημικρανίες, τις κεφαλαλγίες τάσεως και τους πόνους της περιόδου.
Πού θα τα βρείτε: Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, αλλά και στο φαρμακείο με τη μορφή βάμματος ή κάψουλας. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη, ευαίσθητο στομάχι ή έλκος. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Το «λιβάνι της Ινδίας»
Το φυτό Βoswellia serrata, γνωστό και ως το «λιβάνι της Ινδίας», είναι ένα αυτοφυές δέντρο, το κόμμι του οποίου (το «ρετσίνι» του) χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην αγιουρβεδική ιατρική. Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης και φαίνεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytomedicine», διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που λάμβαναν εκχύλισμα Boswellia των 1.000 mg την ημέρα για 8 εβδομάδες, ανέφεραν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και μείωση του πρηξίματος, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν placebo. Επίσης, έχουν διεξαχθεί έρευνες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπου διαπιστώθηκε ότι το «λιβάνι της Ινδίας» δρα καταπραϋντικά.
Πού θα το βρείτε: Διατίθεται σε ταμπλέτες, κάψουλες, καθώς και σε υγρό εκχύλισμα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Στις παρενέργειές του ανήκουν οι ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Πιπερόριζα: όχι µόνο για τη ναυτία
Ένα ακόμη βότανο που φαίνεται ότι καταπολεμά τον πόνο, ελαττώνοντας τα επίπεδα των προσταγλανδινών στον οργανισμό, είναι η πιπερόριζα (τζίντζερ), περισσότερο γνωστή για την αποδεδειγμένη δράση της κατά της ναυτίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, φαίνεται ότι έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, προσφέροντας ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων και των μυών. Μάλιστα, σε έρευνα του τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Odense της Δανίας, παρατηρήθηκε ότι από τους 56 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα ή μυϊκούς πόνους που λάμβαναν πιπερόριζα για 3 μήνες έως 2,5 χρόνια, οι 42 ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο και μείωση του πρηξίματος στις αρθρώσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί η αντιφλεγμονώδης δράση της πιπερόριζας.
Πού θα τη βρείτε: Φρέσκια πιπερόριζα πωλείται στα σουπερμάρκετ. Σε αποξηραμένη μορφή και σε κάψουλες θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και στα φαρμακεία. Η ημερήσια δόση πιπερόριζας είναι τα 1-2 γρ. για την αποξηραμένη και τα 2-4 γρ. για τη φρέσκια. Εάν προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι (φούσκωμα, αέρια), τότε θεωρούνται προτιμότερες οι κάψουλες.



Κουρκουµάς: η παραδοσιακή λύση
Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, του πόνου των αρθριτικών, της δυσμηνόρροιας, καθώς και για την τόνωση του οργανισμού. Εργαστηριακές έρευνες, καθώς και έρευνες σε πειραματόζωα, έχουν αναδείξει την αντιφλεγμονώδη δράση του, η οποία αποδίδεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη. Σήμερα εξακολουθούν να γίνονται μελέτες -κυρίως εργαστηριακές- που αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τις αρθρώσεις και μπορεί να δράσει ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες σε ασθενείς για να διαπιστωθεί σε ποια μορφή, καθώς και σε ποια δόση, είναι περισσότερο αποτελεσματική.
Πού θα τον βρείτε: Σκόνη κουρκουμά μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ντελικατέσεν και μπαχαρικά. Σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή υποφέρουν από έλκος στομάχου.

Αρπαγόφυτο: το αγαπηµένο της Ευρώπης
Η ρίζα του αρπαγόφυτου (Harpagophy-tum procumbens) μελετάται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής της οστεοαρθρίτιδας. Μάλιστα, η δράση του έχει παραλληλιστεί με αυτήν της ιβουπροφένης, ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως παυσίπονο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institute of Health) των ΗΠΑ, υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αναλγητική δράση του αρπαγόφυτου σε σχέση με την οστεοαρθρίτιδα, αλλά και τον πόνο της μέσης. Το αρπαγόφυτο χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες της Ευρώπης ως παυσίπονο για τις παθήσεις των αρθρώσεων, τους πόνους της πλάτης και για τον πονοκέφαλο.
Πού θα το βρείτε: Διατίθεται σε υγρή μορφή και σε κάψουλες σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Στις συνήθεις παρενέργειές του ανήκουν η διάρροια, αλλά και η μείωση της πίεσης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΜΗ, διευθύντρια του τμήματος Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ειδική στα θέματα αντιμετώπισης πόνου σε παιδιά, τον κ. ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ, καρδιολόγο στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την κ. ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, φυσικοπαθητικό, και την κ. ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΟΥΤΑΦΗ, ειδική επιστήμονα ορθής διατροφής.

Βαλεριάνα.
Είναι το φυτικό ηρεμιστικό. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την σωστή ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Είναι ιδανική για την αϋπνία, την ένταση, την οξυθυμία, την πίεση και την ανησυχία. Δοκιμάστε ένα τσάι με βαλεριάνα και θα νιώσετε αμέσως μία ανακούφιση.

Πηγή: www.vita.gr

Παπουτσάκια Μελιτζάνας

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTipSyzaZR8T8SQF74JnCC7dZ1xVT-tc5vkzA&usqp=CAU

Τι χρειαζόμαστε:

4 μελιτζάνες φλάσκες 


Για τον κιμά:

1 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι
4 ντομάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί
1 ξυλαράκι κανέλας
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι 


Για την μπεσαμέλ:

3 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
3 1/2 ποτήρια γάλα
1 αυγό
αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ψήνομε τον κιμά και ετοιμάζουμε την κρέμα

Κόβομε τις μελιτζάνες στη μέση κατα μήκος και τις σκάβομε για να φτιάξομε το σχήμα που πρέπει. Μπορούμε αν θέλομε να τις βράσουμε λίγο για να μπορέσωμε να τις αδειάσομε πιο εύκολα.

Ακολουθεί το γέμισμα με τον ψημένο κιμά και την κάλυψη με την κρέμα. Τέλος το ψήσιμο στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα. Καλή επιτυχία!!!

Lifting... σε ενοικιαζόμενο σπίτι


 

Lifting... σε ενοικιαζόμενο σπίτι

Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε όπως ένας μοναχός ή ότι από δω και μπρος θα εγκατασταθούμε σ’ ένα κοιτώνα όπου θα τρώμε και θα κοιμόμαστε, αδιαφορώντας για το αν η ψυχή και η καρδιά μας νιώθουν άνετα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι ιδιοκτήτες του σπιτιού διαφωνούν στο να κάνουμε κάποιες μόνιμες αλλαγές ή έντονες επεμβάσεις. Μπορούμε όμως - σχεδόν πάντα - να κάνουμε κάποιες προσωρινές και με χαμηλό κόστος παρεμβάσεις, για να αναβαθμίσουμε το ντεκόρ στο διαμέρισμα που έχουμε νοικιάσει και να αναδείξουμε την προσωπικότητά μας και το ύφος μας.

Η επιτυχία της προσπάθειάς σας αυτής κρύβεται στο να διατηρηθεί η ισορροπία στο αποτέλεσμα που θέλετε πραγματικά. Βασικοί παράμετροι, ο περιορισμένος προϋπολογισμός, η επίπλωση που θα επιλέξετε με προσωρινά μεν κριτήρια αλλά παράλληλα θα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και σ’ ένα άλλο πιο μόνιμο σπίτι και φυσικά οι επιλογές αυτές να μην είναι αιτίες τριβών με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Σας προτείνουμε λοιπόν κάποια διακοσμητικά tips, που θα κάνουν το νοικιασμένο σπίτι σας, αληθινό παράδεισο: Αρχικές προϋποθέσεις Αφού πρόκειται να ζήσετε σ’ αυτό το χώρο ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να είστε έτοιμη να διαθέσετε αρχικά λίγο χρόνο, κάποια προσπάθεια και τα χρήματα για να τον διακοσμήσετε έτσι, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας.

Το χρώμα στους τοίχους Δεδομένου ότι είναι συχνά ακριβό να ξαναβαφούν οι τοίχοι ή συναντάτε την διαφωνία του ιδιοκτήτη στην επιλογή των χρωμάτων, μπορείτε να κρεμάσετε στους τοίχους ζωηρόχρωμες κουβέρτες ή χαλιά και να κάνετε το χώρο σας να φανεί θερμός και άνετος. Τα περισσότερα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν τοίχους χρωματισμένους σε ουδέτερες αποχρώσεις και έτσι μπορείτε εύκολα και απλά να αλλάξετε την αίσθηση του χώρου. Ύφος στο δάπεδο Στα δάπεδα που συνήθως είναι μονότονα μπορείτε να δώσετε οποιοδήποτε ύφος με τη βοήθεια έντονων τόνων όπως ριγμένες μαξιλάρες σε ζεστά χρώματα, επιδαπέδιες λάμπες με μοντέρνο φωτισμό και χαλιά ή μοκέτες με ιδιαίτερες υφές που θα συμπληρώσουν το δημιουργικό παιχνίδι των χρωμάτων στο χώρο. Με την μοκέτα του δαπέδου, μπορείτε να καλύψετε και κάποιο τοίχο του δωματίου.

Χρώματα παντού Σε δεύτερη φάση, οι κουρτίνες θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή, για να καλύψουν τα παράθυρα. Στην κουζίνα οι ζωηρόχρωμες πετσέτες που είναι κρεμασμένες, τα μεταλλικά κουτιά για διάφορα τρόφιμα και μπαχαρικά, οι διάφορες τροφοθήκες που θα πρέπει να είναι σε έξυπνα σχέδια και ιδιαίτερα θα δώσουν ένα πολύ ξεχωριστό ύφος. Στο λουτρό οι τακτικά διπλωμένες πετσέτες σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, μια όμορφη σαπουνοθήκη, μια γυάλα με αποξηραμένα λουλούδια, μπορούν να προσθέσουν προσωπικότητα. Κάποιες απλές και ζεστές λεπτομέρειες στο χώρο μπορούν να σας κάνουν να αγαπήσετε το διαμέρισμά σας. Μεγαλώστε τους χώρους Οι ιδιοκτήτες που διαφωνούν στο να καρφώνετε διάφορα πράγματα στους τοίχους θα δεχτούν πρόθυμα την ιδέα μεγάλων και ψηλών καθρεφτών που καλύπτουν στους τοίχους. Μην ξεχνάτε ότι ο καθρέφτης - για πολλές από μας - μπορεί να γίνει και ένας πολύ καλός φίλος. Ιδιαίτερες γωνιές Επιλέξτε τα μικροαντικείμενα σε ίδιο ύφος, πίνακες, φωτογραφίες ή αναμνηστικά και εκθέστε τα μαζί, δημιουργώντας ξεχωριστές ομοιόμορφες ενότητες στη διακόσμηση των χώρων σας. Όχι όλα μαζί, επειδή τα αγαπάμε ή μας θυμίζουν κάτι. Όσο πιο ελεύθεροι είναι οι χώροι σας, τόσο πιο ξεκούραστοι είναι.

Έξυπνες λύσεις Να είστε δημιουργικές στο να αποθηκεύσετε και τα κρύψετε διάφορα πράγματα. Βάλτε για παράδειγμα μια μακριά φούστα που δεν χρησιμοποιείτε γύρω από το νεροχύτη του λουτρού και αξιοποιήστε τον αποθηκευτικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Επιλέξτε ένα κρεβάτι που από κάτω να έχει αποθηκευτικό χώρο, για να τοποθετείτε σεντόνια ή κουβέρτες που δεν χρησιμοποιείτε. Έτσι μπορεί ένα τμήμα της εντοιχισμένης σας ντουλάπας να μείνει ελεύθερο, να αφαιρέσετε και να φυλάξετε την πόρτα – για να την ξανά βάλετε όταν φύγετε από το σπίτι αυτό - και να δημιουργήσετε εκεί μια όμορφη βιβλιοθήκη. Μονοτονία Σπάστε την μονοτονία με ένα σπάνιο κομμάτι ανά δωμάτιο που μπορεί να τοποθετηθεί και να δώσει ξεχωριστό ύφος στον κάθε ένα χώρο του διαμερίσματός σας. Σταθερές αξίες Τα κλασικά έπιπλα καλής ποιότητας μπορούν να διαρκέσουν για πάντα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης στο μελλοντικό σας σπίτι. Έτσι μπορείτε να αγοράσετε μερικά κομμάτια που θέλετε πραγματικά μαζί με τα μαξιλάρια και τα μαξιλάρια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργότερα επίσης. Τα κηροπήγια, τα επιτραπέζια διακοσμητικά, τα απλά ή τα ιδιαίτερα βάζα, τα γλυπτά έργα τέχνης και οι πίνακες ζωγραφικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε και μπορούν να ταιριάξουν στα σπίτια όλων των μεγεθών και των μορφών. Έτσι, μπορείτε σταδιακά, να αγοράζετε μερικά, ακόμα κι αν για την ώρα νοικιάζετε το σπίτι που μένετε.
fe-mail.gr

Ηλιε μου ήλιε...Μιχαλης Βιολάρης.(Ilie mou Ilie..Violaris)


stella liarakou 

μεταβείτε στο ΥΤ

πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κανάλι

 

Ή ίδρυση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου


 

http://mikros-romios.gr/3585/dompolis/

Ή ίδρυση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τη βοήθεια του Ι. Δόμπολη


Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

«Γενικός Ταμίας» και «Πρόβουλος Οικονομικών» -δηλαδή Υπουργός Οικονομικών- του Καποδίστρια διετέλεσε ο Hπειρώτης έμπορος Ιωάννης Δομπόλης (1769-1850). Εύπορος ομογενής της Ρωσίας, κινείτο στην αυτοκρατορική αυλή και γνώρισε τον Καποδίστρια το 1809, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση της περιουσίας του. Του ανατέθηκε η ευθύνη του ταμείου της Φιλομούσου Εταιρείας (1815-1820) και όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης εγκαταστάθηκε μαζί του στην Ελλάδα.

Υπήρξε ίσως ο μόνος υπουργός Οικονομικών της νεότερης Ελλάδας, ο οποίος όχι μόνον κατέθετε στο κοινό ταμείο τους μισθούς του, αλλά πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εθνικής Χρηματικής Τράπεζας προσφέροντας εξ ιδίων επτακόσια (700) δίστηλα. Επέστρεψε για λόγους υγείας στην Ρωσία, όπου έζησε τιμημένος με τίτλους ευγενείας.

Πιστεύοντας στην αναγέννηση της ελληνικής Παιδείας, κληροδότησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του –περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια ρούβλια το 1908- στο Ελληνικό Δημόσιο για τη δημιουργία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στόχος που επιτεύχθηκε πριν από εκατό χρόνια, μόλις το 1911. Έτσι, δημιουργήθηκε το «Εθνικό και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον», με κοινή διεύθυνση και επωνυμία αλλά διαφορετικές κατευθύνσεις και ξεχωριστή νομική προσωπικότητα. Το μεν για τις θετικές σχολές (Ιατρική, Φυσικομαθηματική και Φαρμακευτική) και το δεύτερο για τις θεωρητικές (Θεολογική, Νομική, Φιλοσοφική).

Δεν παρέλειψε ωστόσο να τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ήπειρο, διαθέτοντας σημαντικά ποσά για υποτροφίες σε Ηπειρώτες σπουδαστές. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό μέρος των χρημάτων του έμεινε –σύμφωνα με την επιθυμία του, σε ρωσική τράπεζα για τοκισμό και εξανεμίστηκε κατά τη Ρωσική Επανάσταση.

«Οτε γνώρισα τον μακαρίτην Ιωάννην Καποδίστριαν υπεσχέθημεν να μεταχειρισθώμεν παν μέσον προς διάδοσιν της δημοσίας εκπαιδεύσεως εν Ελλάδι. Προς τούτο προσπάθησαν να αυξήσω τα κεφάλαιά μου διά των κόπων μου και διά μεγάλης οικονομίας», έγραψε στη διαθήκη του (1848). Η είδηση έφθασε στην Ελλάδα, το 1851, προκαλώντας ενθουσιασμό, ενώ ο Τύπος ζητούσε τη δημοσιοποίησή της «ως πνευματικήν ιδιοκτησίαν του Ελληνικού Λαού»!

ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

 

Στις 9 Φεβρουαρίου 1954 ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην Παλαιά Βουλή
Ο ανδριάντας αυτός, είναι έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου και αποτελεί αντίγραφο του ανδριάντα, που στήθηκε το 1901 στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο. Το αντίγραφο του στην Αθήνα στήθηκε το 1904.

http://sitalkisking.blogspot.gr/2011/02/blog-post_10.html

Διονύσιος Σολωμός



Ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 - 9 Φεβρουαρίου 1857) ήταν Ζακυνθινός Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος Ύμνος εις την Ελευθερίαν το 1823, οι πρώτες δυο στροφές του οποίου έγιναν ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρήθηκε και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε τον δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη της.[1] Σύμφωνα με τις απόψεις του δημιουργούσε «από τον ρωμαντισμό μαζί με τον κλασικισμό ένα [...]είδος μιχτό, αλλά νόμιμο[...]».[2][3]

Εκτός από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, τα σπουδαιότερα έργα του είναι: Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Πόρφυρας, Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, Λάμπρος. Το βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής παραγωγής του είναι η αποσπασματική μορφή: κανένα από τα ποιήματα που έγραψε μετά τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν δεν είναι ολοκληρωμένο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τίποτα δεν δημοσιεύτηκε από τον ίδιο. Ο Κώστας Βάρναλης περιέγραψε εύστοχα την αποσπασματικότητα του σολωμικού έργου με τη φράση «...(Ο Σολωμός) πάντα τα έγραφε, αλλά ποτές του δεν τα έγραψε».
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8D%CF

Σήμερα... 9/2

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΑΡΚΕΛΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΣ
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες