Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021

Μπορίς Λεονίντοβιτς Παστερνάκ



Ο Μπορίς Λεονίντοβιτς Παστερνάκ (ρωσικά: Борис Леонидович Пастернак, ΔΦΑ: [bɐˈrʲis lʲɪɐˈnʲidəvʲɪt͡ɕ pəstʲɪrˈnak] 10 Φεβρουαρίου 1890 – 30 Μαΐου 1960) ήταν Ρώσος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ξεκίνησε τη λογοτεχνική του παραγωγή ως φουτουριστής ποιητής. Έκανε αρκετές μεταφράσεις ξένων ποιητών και περισσότερο του Σαίξπηρ, που εκτιμούσε ιδιαίτερα.

Παρόλο που στην Ρωσία ήταν διάσημος ως ποιητής κυρίως, το έργο που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως ήταν το μυθιστόρημά του Δόκτωρ Ζιβάγκο, που εκδόθηκε το 1957 στην Ιταλία. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958, αλλά το αρνήθηκε για πολιτικούς λόγους.
Βιογραφία

Ο Μπορίς (αριστερά) με τον αδελφό του.

Ο Παστερνάκ είδε το πρώτο φως στις 10 Φεβρουαρίου 1890 (με το νέο ημερολόγιο) στη Μόσχα, γόνος πλούσιας ρωσο-εβραϊκής οικογένειας. Πατέρας του ήταν ο διάσημος καλλιτέχνης Λεονίντ Παστερνάκ, καθηγητής στη Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής της Μόσχας και μητέρα του η Ρόζα Κάουφμαν, γνωστή πιανίστα. Ο Παστερνάκ μεγάλωσε σε μια ιδιαιτέρως κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα ερχόμενος σε επαφή με μορφές της διανόησης του καιρού του. Ανάμεσα στους οικογενειακούς φίλους και γνωστούς που επισκέπτονταν το σπίτι του συγκαταλέγονταν ο πιανίστας και συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ο επίσης μεγάλος συνθέτης Αλεξάντρ Σκριάμπιν, ο υπαρξιστής φιλόσοφος Λεφ Σεστόφ, ο ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ο συγγραφέας Λέων Τολστόι και άλλες κορυφαίες μορφές των γραμμάτων και τεχνών.

Επηρεασμένος από τον φίλο και γείτονά του Αλεξάντρ Σκριάμπιν, αποφάσισε να γίνει συνθέτης και μπήκε στο Ωδείο της Μόσχας. Το 1910 εγκαταλείπει αιφνιδίως το Ωδείο για να σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου (Μάρμπουργκ) στην Έσση της Γερμανίας. Εκεί σπούδασε υπό τους σπουδαίους νεο-καντιανούς φιλόσοφους Χέρμαν Κοέν και Νικολάι Χάρτμαν. Παρόλο που με την ολοκλήρωση των σπουδών του τού προτάθηκε να γίνει ακαδημαϊκός, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη φιλοσοφία ως επάγγελμα και το 1914 επέστρεψε στη Μόσχα. Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή, επηρεασμένος από τον μεγάλο ρώσο ποιητή Αλεξάντρ Μπλοκ και τους Ρώσους φουτουριστές.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δίδαξε και εργάστηκε στο χημικό εργοστάσιο στο Βσεβολόντο-Βίλβε κοντά στη ρωσική πόλη Περμ στα Ουράλια Όρη, γεγονός που αναμφίβολα τον προμήθευσε με υλικό για το Δρ. Ζιβάγκο πολλά χρόνια αργότερα. Ο Παστερνάκ, αντίθετα προς τους συγγενείς και φίλους του, έμεινε στη Ρωσία μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, ενθουσιασμένος και ανυπόμονος για το χείμαρρο νέων ιδεών και δυνατοτήτων που έφερε μαζί της η κοσμοϊστορική αυτή αλλαγή.

Τα βρώμικα σεντόνια «τραβάνε» τα ακάρεα



Τα βρώμικα σεντόνια «τραβάνε» τα ακάρεα

Νούμερο ένα κίνδυνος για αλλεργικούς

Τα βρώμικα σεντόνια «τραβάνε» τα ακάρεα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ένας κορυφαίος Βρετανός αλλεργιολόγος. Αφορμή στάθηκε μία έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 2.000 Βρετανών και έδειξε πως μόλις οι τέσσερις στους δέκα αλλάζουν τα σεντόνια τους μία φορά την εβδομάδα.

Πάνω από ένας στους τρεις (το 36%) τα αλλάζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ το 17% μόλις μία φορά το μήνα ή και σπανιότερα ακόμα.

Μεταξύ αυτών, δε, είναι και κάποιοι (σχεδόν το 1%) που λένε ότι τα αλλάζουν μία φορά τον... χρόνο.

Και αν νομίζετε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αλλάζουν τα σεντόνια συχνότερα, τότε κάνετε λάθος.

Περισσότερες από τις μισές εθελόντριες είπαν ότι δεν αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε εβδομάδα, ενώ το 12% δήλωσαν πως τα αλλάζουν μόνο μία φορά το μήνα. Αντίστοιχα στους άντρες, το 40% δήλωσαν πως τα αλλάζουν κάθε εβδομάδα, ενώ το 8% είπαν πως τα αλλάζουν ακόμα πιο συχνά.

Η αραιή αλλαγή των σεντονιών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να αποβεί άκρως επιβαρυντική.

Τα βρώμικα σεντόνια, όμως, μπορεί αν επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας, κατά τον δρα Άνταμ Φοξ, παιδοαλλεργιολόγο στο νοσοκομείο St' Thomas του Λονδίνου.

«Περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα. Καθημερινά, το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα, πολλά από τα οποία πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας».

«Επιπλέον», συνεχίζει ο Φοξ, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα (λίπος) που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πάνω στο κρεβάτι μας ένα μικροπεριβάλλον, το οποίο βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικό τα ακάρεα της οικιακής σκόνης».

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά έντομα τα οποία παράγουν περιττώματα γεμάτα αλλεργιογόνα, που προκαλούν πολλά δεινά στους ανθρώπους.

Όταν, λ.χ., τα εισπνεύσει ένας ευαίσθητος άνθρωπος, μπορεί να εκδηλώσει κρίση άσθματος και αλλεργική ρινίτιδα, ενώ όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα.
newsbeast.gr

Νέο υγιεινό ρόφημα, τσάι από καφέ!


Στο υπαρξιακό δίλημμα «καφές ή τσάι», η απάντηση μπορεί πλέον να είναι «και τα δύο σε ένα». Πρόκειται για ένα αφέψημα σαν το τσάι που παράγεται από τα φύλλα του φυτού του καφέ και είναι πιο υγιεινό τόσο από τον κανονικό καφέ, όσο και από το τσάι.

Το «καφε-τσάι» που παρασκευάζεται από το βράσιμο των φύλλων του καφέ και όχι από τους κόκκους του, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ουσίες ωφέλιμες για την υγεία, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία.

Οι ερευνητές των διάσημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιού, στα περίχωρα του Λονδίνου, σε συνεργασία με γάλλους συναδέλφους τους ερευνητές από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για τις Γεωργικές Καλλιέργειες του Μονπελιέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό "Annals of Botany", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», πιστεύουν ότι το τσάι από καφέ αποτελεί ένα άκρως υγιεινό ρόφημα, που είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο τον κανονικό καφέ, όσο και το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Μάλιστα, επειδή περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, δεν είναι ούτε τόσο πικρό όσο ο καφές, ούτε τόσο δυνατό όσο το τσάι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το τσάι από φύλλα καφέ θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος και διαβήτη. Τα φύλλα του περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το συμβατικό τσάι, καθώς και μια φυσική χημική ουσία (τη μανγκιφερίνη) που υπάρχει σε αφθονία στα τροπικά φρούτα μάνγκο και καταπολεμά τις φλεγμονές στον οργανισμό, ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Το τσάι παράγεται από τα -έως τώρα παραγνωρισμένα- φύλλα του φυτού του αραβικού καφέ και όχι από τους κόκκους του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά πιστεύεται ότι περιέχουν λιγότερες υγιεινές ουσίες.

Ο βοτανολόγος δρ Άαρον Ντέηβις, ειδικός στο φυτό του καφέ, επεσήμανε ότι τα φύλλα του καφέ -και όχι οι κόκκοι του- ήσαν στα παλαιότερα χρόνια πολύ δημοφιλή σε μέρη όπως η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, ενώ είχε γίνει και μία απόπειρα από παραγωγούς στην Ινδονησία να τα κυκλοφορήσουν στη βρετανική αγορά στις αρχές του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1850, υπήρχαν πολλές αναφορές στη Βρετανία ότι τα φύλλα του καφέ θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τσάι του μέλλοντος, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν ευδοκίμησε, παρόλο που από τότε διαφημίζονταν οι υγιεινές ιδιότητές του (αν και μερικοί παραπονούνταν ότι «δεν πινόταν»).

Οι βρετανοί και γάλλοι ερευνητές, στην εποχή μας, ανέλυσαν δείγματα από φύλλα 23 διαφορετικών ειδών καφέ και βρήκαν ότι τα επτά περιέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας μανγκιφερίνης. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι τα φύλλα της αραβικής ποικιλίας του φυτού του καφέ είναι αυτά που περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών.

«Είναι εντυπωσιακό ότι γίνεται τόση έρευνα για τις υγιεινές ιδιότητες του τσαγιού, όμως τα φύλλα του καφέ έχουν τελείως παραμεληθεί», δήλωσε ο Ντέηβις και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν μελέτες σε σχέση με τις ωφέλειές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προς το παρόν, το τσάι από φύλλα καφέ πουλιέται μόνο σε λίγα καταστήματα υγιεινών τροφών διεθνώς, αλλά στο μέλλον η κυκλοφορία του μπορεί να επεκταθεί.

Οι κόκκοι καφέ αποτελούν το δεύτερο σε τζίρο εμπόρευμα παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο, με συνολική παραγωγή σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων τόνων ετησίως, αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη απόλαυση που ο καφές προσφέρει σε όσους τον πίνουν, οι υγιεινές ιδιότητές του είναι πιο επίμαχες, καθώς οι έως τώρα επιστημονικές έρευνες έχουν δώσει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον, άνοια και καρδιοπάθεια. Από την άλλη, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, ιδίως του πράσινου, είναι πλέον δεδομένες.
real.gr

Νίκος Καββαδίας




Ο Νίκος Καββαδίας (11 Ιανουαρίου 1910 - 10 Φεβρουαρίου 1975) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και ναυτικός.




Βιογραφία

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκ Ουσουρίσκι (Nikolsk-Ussuriysky), μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία, από γονείς Κεφαλονίτες, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Κεφαλονιάς. Στην ίδια πόλη γεννήθηκαν και τα αδέλφια του Τζένια (Ευγενία) και ο Μήκιας (Δημήτρης). Ο πατέρας του Καββαδία διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου διακινώντας μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων με κύριο πελάτη τον τσαρικό στρατό.

Το 1914, με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα κι εγκαθίσταται στο Αργοστόλι, ενώ ο πατέρας επιστρέφει στις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου καταστρέφεται οικονομικά. Το 1917, κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, φυλακίζεται. Γυρίζει και πάλι στην Ελλάδα το 1921, τσακισμένος και ανίκανος να προσαρμοσθεί στην ελληνική πραγματικότητα.

Μετά το Αργοστόλι, η οικογένεια εγκαθίσταται στον Πειραιά. Ο Καββαδίας πηγαίνει στο Δημοτικό κι είναι συμμαθητής με το Γιάννη Τσαρούχη και τον Παπά-Γιώργη Πυρουνάκη. Διαβάζει Ιούλιο Βερν και διάφορα βιβλία περιπέτειας. Στο Γυμνάσιο γνωρίζεται με το συγγραφέα και ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού Παύλο Νιρβάνα. Δεκαοκτώ ετών, αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας και εκδίδει ο ίδιος το σατυρικό φυλλάδιο "Σχολικός Σάτυρος", γράφοντας ποιήματα για τους συμμαθητές του. Το πρώτο ποίημά του δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Σημαία" με τίτλο "Ο Θάνατος της Παιδούλας". Κατά τον Δ. Νικορέτζο (στο έργο του "Νίκος Καββαδίας, ο τελευταίος αμαρτωλός"), πρώτο του ποίημα ήταν άλλο ("Ο Πόθος") στο περιοδικό της "Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας"

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Όμως την ίδια περίοδο πεθαίνει ο πατέρας του (Οκτώβριος 1929) και αναγκάζεται να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο. Συνεχίζει όμως να συνεργάζεται με διάφορα φιλολογικά περιοδικά, όπως "Ο Διανοούμενος". Το Νοέμβριο του 1928, ο Καββαδίας βγάζει ναυτικό φυλλάδιο και μπαρκάρει ως "ναυτόπαις" τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος", μαζί με το μικρότερο αδελφό του Αργύρη, που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα το 1915. Το 1931 το περιοδικό "Ναυτική Ελλάς" δημοσιεύει το έργο του Ν. Καββαδία, "Τραγούδια". Την επόμενη χρονιά ο ποιητής ξεκινά να δημοσιεύει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στην εφημερίδα "Πειραϊκόν Βήμα", μαζί με το μυθιστόρημά του (σε συνέχειες) "Η Απίστευτη Περιπέτεια του Λοστρόμου Νακαχαναμόκο", όμως η εφημερίδα διακόπτει την έκδοσή της και το πόνημά του μένει ημιτελές.

Το 1933, η οικογένεια μετακομίζει από τον Πειραιά στην Αθήνα. Το σπίτι της γίνεται τόπος συγκέντρωσης λογοτεχνών, ζωγράφων και ποιητών. Ο Καββαδίας την εποχή εκείνη περιγράφεται ως ένας λιγομίλητος απλός άνθρωπος, ατημέλητος, χαριτωμένος, εγκάρδιος, με ανεξάντλητο χιούμορ, αγαπητός στους πάντες. Τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Μαραμπού" (από τις εκδόσεις "Κύκλος" σε 245 αντίτυπα) που του χαρίζει το προσωνύμιο που θα τον συνοδεύει έως το τέλος της ζωής του. Γίνεται δεκτή (η ποιητική του συλλογή) με πολύ ευνοϊκές κριτικές, πιο χαρακτηριστική εκ των οποίων ήταν εκείνη του Φώτου Πολίτη στην εφημερίδα "Πρωία". Το 1938 η "Νέα Εστία" δημοσιεύει τα ποιήματά του, ενώ ο ίδιος στρατεύεται και υπηρετεί στην Ξάνθη με την ειδικότητα του ημιονηγού. Το 1939 παίρνει το δίπλωμα του ραδιοτηλεγραφητή κατωτέρας τάξεως. Στον πόλεμο του ’40 φεύγει για την Αλβανία, όπου υπηρετεί αρχικά ως ημιονηγός τραυματιοφορέας και αργότερα, λόγω της ειδικότητάς που είχε ως ασυρματιστής, χρησιμοποιείται στο σταθμό υποκλοπής της ΙΙΙ Μεραρχίας. Στο περιοδικό "Λόγχη" δημοσιεύει το πεζογράφημά του "Στο Άλογό μου". Με τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού επιστρέφει πεζός στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καββαδίας περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και γίνεται μέλος του ΕΑΜ. Την ίδια ακριβώς περίοδο γίνεται και μέλος του ΚΚΕ. Εντάσσεται, επιπλέον, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, παρά το γεγονός ότι είχε τυπώσει τότε μόνο ένα βιβλίο, το Μαραμπού, ενώ το όριο ήταν τα τρία βιβλία. Είναι όμως ενεργός λογοτεχνικά, γράφοντας ποιήματα, ορισμένα εξ αυτών αντιστασιακά, με πιο χαρακτηριστικό το ποίημα "Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη" και "Αθήνα 1943", με το ψευδώνυμο Α. Ταπεινός, στο περιοδικό "Πρωτοπόροι". Το 1944 μεταφράζει μαζί με τον Βασίλη Νικολόπουλο, το έργο του Ευγενίου Ονήλ "Το Ταξίδι του Γυρισμού". Στις αρχές του 1945 γίνεται επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών-Ποιητών, θέση την οποία παραχωρεί στις 6 Οκτώβρη του ίδιου έτους στον Νικηφόρο Βρεττάκο, εξαιτίας της αναχώρησής του από την Ελλάδα με το πλοίο "Κορινθία". Η ασφάλεια τού έδωσε άδεια, καθώς θεωρείτο ανενεργός κομμουνιστής[4][5]. Το περιοδικό "Ελεύθερα Γράμματα" δημοσιεύει τα ποιήματά του "Αντίσταση" και "Federico Garcia Lorca", ενώ κυκλοφορεί και η μετάφραση του έργου του Αμερικανού ποιητή Φορντ Μάντοξ με τίτλο "Τα Παλιά Σπίτια της Φλάντρας". Τον Ιανουάριο του 1947 οι εκδόσεις Θ. Καραβία κυκλοφορούν τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Ν. Καββαδία, με τίτλο "Πούσι", ενώ επανεκδίδεται και το "Μαραμπού".

Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Μέσα στη χρονική αυτή περίοδο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ποιητή αφορούν το θάνατο του πιο μικρού του αδερφού, Αργύρη, το 1957, την κυκλοφορία της «Βάρδιας» στα γαλλικά το 1959, την επανέκδοση του «Μαραμπού» και του «Πούσι» το 1961 από τις εκδόσεις Γαλαξίας, το θάνατο της μητέρας του το 1965 και τη γέννηση του Φίλιππου το 1966, γιου της ανιψιάς του Έλγκας.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, και συγκεκριμένα το 1954, συνέβη το εξής περιστατικό: Ενώ ο ποιητής εργαζόταν σε "ποστάλι" (καράβι μικρών αποστάσεων, επιβατηγό), ταξίδεψε με το καράβι του ο Γιώργος Σεφέρης. Τόσο κατά την τυπική υποδοχή των ταξιδιωτών, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Σεφέρης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να χαιρετίσει τον Καββαδία. Το γεγονός πίκρανε ιδιαίτερα τον Καββαδία, που θεωρούσε ότι η λογοτεχνική γενιά του '30, στην οποία ανήκε και ο ίδιος, τον υποτιμούσε.[εκκρεμεί παραπομπή]

Το 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.


Μεταβείτε στο ΥΤ 
υπάρχει σπάνιο υλικό στο κανάλι

Άζυμο ψωμί

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRaAoe1_Ns_1oITmzHwBSpKV4hNnfIRSdI7UQ&usqp=CAU
Τι χρειαζόμαστε:

2 φακελάκια μπυρομαγιά σκόνη
1 κούπα ζεστό νερό (χλιαρό)
1 κ.σ. ξύδι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
Μπαχαρικά που βάζουμε στα κρεατικά

Σαμπουάν και αφρόλουτρο, εύκολα και υγιεινά

  Φτιάξτε με 2 κινήσεις το πιο εύκολο και υγιεινό σαμπουάν και αφρόλουτρο και ξεχάστε τα parabens, τα αλουμίνια και όλα τα καρκινογόνα που περιέχονται μέσα στα τοξικά προϊόντα που χρυσοπληρώνουμε στα super markets!!

Όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και το πόσο σπουδαίο είναι το σαπούνι ελιάς.
Έχουμε όμως συνηθίσει να χρησιμοποιούμε υγρό σαπούνι για να πλενόμαστε και το στερεό σαπούνι – και ιδιαίτερα αυτό της ελιάς – είναι συνήθως σκληρό και άβολο!
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φτιάξουμε παχύρευστο, υγρό σαμπουάν και αφρόλουτρο με 2 απλές κινήσεις και με όλα τα οφέλη του σαπουνιού ελιάς - Καστίλλης (άσπρο σαπούνι Μασσαλίας)..
Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως αν το δοκιμάσετε μια φορά δεν πρόκειται να αγοράσετε ποτέ ξανά βιομηχανικό σαμπουάν και αφρόλουτρο!!

ΥΛΙΚΑ
-1 μπάρα σαπούνι Καστίλλης (ελαιολάδου) το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σπιτικό σαπούνι
-Νερό
-Τρίφτης τυριού
Από την ποσότητα αυτή σκληρού σαπουνιού θα πάρουμε την διπλάσια σε υγρό σαπούνι (συμφέρει οικονομικά…)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε στον κοινό τρίφτη τυριού μια μπάρα σαπουνιού
Τοποθετούμε το τριμμένο σαπούνι σε ένα πλαστικό μπολ και προσθέτουμε νερό ίσα να το καλύψει
Το αφήνουμε να σταθεί όλη την νύχτα. Δεν το ζεσταίνουμε, δεν το ανακατεύουμε και γενικώς δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Απλώς το καλύπτουμε με μια πετσέτα για να μην πέσει τίποτα μέσα.
Την επόμενη μέρα το σαπούνι με έναν μαγικό τρόπο έχει διαλυθεί τελείως και στην θέση του υπάρχει τώρα ένα παχύρευστο υγρό. Το ανακατεύουμε και αν είναι πολύ παχύρευστο του προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη, σιγά-σιγά και ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.
Μπορούμε να σταματήσουμε εκεί και να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει μιας και είναι έτοιμο για χρήση ή να του προσθέσουμε αιθέρια έλαια.
Θα σας πω μόνο αυτό.. είναι ένα υπέροχο, αφρώδες σαπούνι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους και για κάθε τύπο δέρματος και κάθε είδος μαλλιού. Είναι κατάλληλο ακόμη και για δερματικές παθήσεις γιατί είναι κατευναστικό και ρυθμιστικό.
* Φτιάξτε σαμπουάν και αφρόλουτρο με έλαιο λεβάντα για να κοιμούνται τα παιδιά σας πιο ήσυχα.
* Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο τεϊόδεντρου για τις ευαίσθητες περιοχές.
* Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο μέντας για το ξύρισμα.
* Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο αγιόκλημα για τα χέρια σας…
Αλλά προπάντων φτιάξτε μεγάλες ποσότητες σαμπουάν και αφρόλουτρο και αποθηκεύστε τα για να λύσετε το ζήτημα της οικογενειακής καθαριότητας δημιουργώντας το ετήσιο και υγιεινό απόθεμα σας.
Μην ρισκάρετε με την υγεία σας και φροντίστε να δημιουργήσετε ένα στοκ από χρήσιμα σπιτικά προϊόντα στην αποθήκη σας!!

Πηγή: fytro.wordpress.com
Δείτε: Φυσική μαλακτική κρέμα μαλλιών!

Σαλάτα καλαμποκιού

 


















 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σαλάτα καλαμποκιού
Απλή, αλλά νόστιμη και θρεπτική σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι και αρωματικό βασιλικό. Ιδανικό συμπλήρωμα στο καλοκαιρινό τραπέζι.

Φρέσκο καλαμπόκι: 4 μεγάλα (ρόκες) καθαρισμένα

Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ψιλοκομμένο βασιλικό: 1/2 κούπα
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ξύδι: 2 κουταλάκια τσαγιού
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα, μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει και προσθέτετε τα καλαμπόκια. Τα βράζετε για 4 - 10 λεπτά (ανάλογα πόσο τρυφερά είναι). Τα βγάζετε και τα βάζετε σε κρύο νερό.

Όταν κρυώσουν, κόβετε ολόγυρα τα σποράκια του καλαμποκιού και τα βάζετε σε σαλατιέρα. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και σερβίρετε.
radicio.com

όπως παλιά...

εικόνες απο το παλιό λεύκωμα έτσι χωρίς λόγο 

.............

ονειρεμένα παιδικά κρεββατάκια 

παιχνίδια στο χιόνι ή στις παραλίες της Κύπρου

βιβλία  σάκκες κασσετίνες - σκηνικό ταινίας - διάπλους στον ισθμό άνωθεν

και μια αναμνηστική φωτο απο την αγία μεγάλη οικογένεια της πολιτικής σκηνής του τόπου

-----------------------------------------------------------------

δεξι κλικ- προβολή εικόνας - φακός



Λεύκη, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται φυσικά.



Λεύκη, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται φυσικά.

Η λεύκη είναι μία νόσος άγνωστης ακόμα αλλά πιθανόν ανοσολογικής αιτιολογίας.
Πιθανολογούμε δηλαδή ότι ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται κατά των μελανινοκυττάρων του καταστρέφοντάς τα.
Μερικές φορές συνυπάρχει με άλλα ανοσολογικής αιτιολογίας νοσήματα όπως π.χ αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
Η λεύκη εκδηλώνεται ως σταδιακή και βραδεία εμφάνιση λευκωπών κηλίδων σε διάφορα μέρη του σώματος και συνήθως γύρω από το στόμα, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα αλλά και σε περιοχές που δέχονται τριβή όπως π.χ τα χέρια ή τα πόδια. Η έκταση των περιοχών με λεύκη ποικίλει από λίγες μικρές βλάβες έως πολλές και μεγάλες ή και σχεδόν πλήρη αποχρωματισμό. Οι περισσότερες μορφές λεύκης παρουσιάζουν συμμετρία, ενώ υπάρχει και μορφή που εμφανίζεται σε ένα τμήμα του σώματος. Στα σημεία με αχρωμία δεν υπάρχουν μελανινοκύτταρα. Επίσης, λεύκη μπορεί να εμφανιστεί και σε σημεία τραυματισμού του δέρματος από διάφορες αιτίες (φαινόμενο Koebner).

Δεν είναι όμως όλες οι λευκωπές κηλίδες λεύκη. Άλλες καταστάσεις, όπως η ποικιλόχρους πιτυρίαση, η μεταφλεγμονώδης υποχρωμία, η λευκή πιτυρίαση, ο αχρωμικός σπίλος συγχέονται συχνά με λεύκη από τους ασθενείς ή ακόμα και τον μη ειδικό ιατρό.

Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων υπάρχει κληρονομικότητα και μπορεί το νόσημα να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με τις μισές περιπτώσεις να εμφανίζονται πριν την ηλικία των 20 ετών και όλες σχεδόν πριν τα 40. Συνήθως, οι αχρωμικές κηλίδες αυξάνουν βαθμιαία σε μέγεθος, οδηγώντας σε σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, ειδικά σε σκουρόχρωμα άτομα. Επίσης η απώλεια της χρωστικής μπορεί να αφορά και στα μαλλιά ή στους βλεννογόνους. Σε ένα κυμαινόμενο 10-25% των περιπτώσεων ποσοστό το χρώμα μπορεί να επανέλθει αυτόματα ξεκινώντας γύρω από τις τρίχες (περιθυλακικά).

Πηγή: www.iatronet.gr

Λεύκη: αντιμετώπιση
- Κάντε νηστεία 8 -18 ημερών μόνο με Μηλοχυμό, με ένα υποκλυσμό, στην αρχή και στο τέλος.
- Κάντε καθαρισμό νεφρών, αίματος.
- Τρώτε 3 Καρύδια 5 Αμύγδαλα, 1 κ σ Σουσάμι, 1 κ σ Ηλιόσπορους και 1 κ σ μέλι. - Διατροφή με φύτρα δημητριακών, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ιδιαίτερα ωμά καρώτα, ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σόγια, γιαούρτη
- Πίνετε 2 κ σ Ελαιόλαδο με 1/2 χυμό Λεμονιού.
- Αναμείξτε Καρυδέλαιο, Καροτέλαιο και βιταμίνη Ε, απλώστε στην περιοχή, και εκθέστε στον ήλιο, για 8 λεπτά.
- Για το άγχος, κοιτάζετε τον ήλιο, κατά την ανατολή και την δύση, όσα λεπτά μπορείτε.
- Κάντε, μικρές - κοφτές αναπνοές, με σταμάτημα της αναπνοής, παρόμοιες με του πνιγμού.
- Κάντε μείγμα με 3 κ σ Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Ιβίσκο, Ιπέροξο, + 2 κ σ Μαντζουράνα, Λουΐζα, Τσουκνίδα, Αχιλλέα.
Πίνετε 1 φλυτζάνι, 30 λεπτά πρίν από την κατάκλιση.
- Απλώστε στην περιοχή αιθέριο έλαιο Χαμομηλιού.
- Πίνετε 3 σταγόνες Η2Ο2, [υπεροξείδιο του Υδρογόνου], σε 1 φλυτζάνι νερό, το πρωΐ και από 2 σταγόνες, το μεσημέρι και το βράδυ.
- Κάντε καθαρισμό συκωτιού, με αφέψημα, από σπόρους Γαϊδουράγκαθου – Σισάνδρας – καρπούς Κυνόροδων – Ιπέροξου.
- Να πίνετε το πρωΐ, σε πορτοκαλοχυμό 1 κοφτή κουταλιά γλυκού Σπιρουλίνα [βιταμίνη Β12].
- Διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια, αβοκάντο, για τυχόν έλλειψη φολικού οξέος [βιτ. Β 9].
- Η L-τυροσίνη, πρόδρομος της ορμόνης του θυρεοειδούς αδένα και της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης, μαζί με το β-Καροτένιο, διεγείρουν, τα μελανοκύτταρα και έτσι παράγεται περισσότερη μελανίνη που σκουραίνει τις λευκές κηλίδες της επιδερμίδας.
- Όχι σε τηγανητά, καπνιστά, παστά, κονσέρβες.

ΑΠΟ ΙΩΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ - Χρήστος Κοσμίδης

Μέλι και κανέλα


 


Μέλι και κανέλα: ο θεραπευτικός συνδυασμός!Το ότι η κανέλα βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων είναι γνωστό μάλλον από την αρχαιότητα και έφτασε μέχρι και τις μέρες μας. Θυμηθείτε την κανέλα στο ρυζόγαλο ή την μπουγάτσα, δεν είναι μόνο θέμα γεύσης. Προσωπικά παίρνοντας μία κάψουλα κανέλας μετά από κάθε φορά που έτρωγα γλυκό έριξα το σάκχαρό μου στο 63! Στο παρακάτω κείμενο αναφέρεται ο θεραπευτικός συνδυασμός της κανέλας με το μέλι.

Γεγονότα για το μέλι και την κανέλα: Διαπιστώνεται ότι ένα μείγμα από μέλι και κανέλα θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Το μέλι παράγεται στις
περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης
το μέλι ως ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών.
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία παρενέργεια για όποιο
είδος ασθένειας.

Δείτε: Μέλι, η μαγική τροφή!!
Δείτε: Κανέλα.

Η επιστήμη σήμερα λέει ότι ακόμη και αν το μέλι είναι γλυκό, εάν
λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτή δεν βλάπτει
διαβητικούς ασθενείς. Το Weekly World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έδωσε τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα όπως προέκυψε από έρευνα επιστημόνων των δυτικών χωρών:

ΚΑΡΔΙΟΠΆΘΕΙΑ:
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε πάνω στο ψωμί, αντί ζελέ και μαρμελάδα και να το τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην το ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Στην Αμερική και τον Καναδά, διάφορα νοσοκομεία
φρόντιζαν τους ασθενείς επιτυχώς και έχουν διαπιστώσει ότι όσο
μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και
φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις
φλέβες.

ΑΡΘΡΊΤΙΔΑ:
Ασθενείς με αρθρίτιδα μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ,ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.

ΚΥΣΤΊΤΙΔΑ:
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ:
Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι
σταματήσει να σας πονά.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΌΛΗ:
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη αναμειγμένα σε 456 γραμμάρια τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.

ΚΡΥΟΛΟΓΉΜΑΤΑ:
Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

ΣΤΟΜΑΧΙΚΉ ΔΙΑΤΑΡΑΧΉ:
όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο
στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

ΑΕΡΙΑ (φουσκώματα):
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν
ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται
από τα αέρια.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ:
Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το
ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και
ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες
και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

ΔΥΣΠΕΨΊΑ:
Κανέλα σε σκόνη αναμειγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

ΓΡΊΠΗ:
Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό
συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή
από γρίπη.

ΑΚΜΉ

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα αναμειγνύουμε να γίνουν πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και τα πλένουμε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

ΠΑΘΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΈΡΜΑΤΟΣ
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

ΜΑΚΡΟΒΙΌΤΗΤΑ:
Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά,
συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος.Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο και απαλό και καθυστερεί τα γηρατειά. Η διάρκεια ζωής, επίσης αυξάνεται και ακόμη και ένας 100 ετών, αρχίζει να φέρεται σαν 20χρονος.

ΑΠΏΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ:
Καθημερινά το πρωί μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, να πίνετε μέλι και κανέλα σε σκόνη βραστά σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και των πιο εξαιρετικά παχύσαρκων ατόμων. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρεύεται στο σώμα, ακόμη και αν το άτομο κάνει δίαιτα υψηλή σε θερμίδες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ:
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, έδειξε ότι
προχωρημένος καρκίνος του στομάχου και των οστών έχει θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις μορφές καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας για έναν μήνα τρεις φορές την ημέρα.

ΚΟΎΡΑΣΗ:
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα ζάχαρης στο μέλι
είναι πιο χρήσιμη παρά επιζήμια για την αντοχή του σώματος.
Ηλικιωμένοι, που παίρνουν το μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, είναι περισσότερο σε εγρήγορση και ευελιξία. Ο Dr Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι μισή κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό πασπαλισμένο με κανέλα σε σκόνη, να λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα και το απόγευμα περίπου στις 3:00 μ.μ. όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα

ΆΣΧΗΜΗ ΑΝΑΠΝΟΉ
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμειγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα...

Πηγή: www.inews.gr

Ο καφές προστατεύει



Ο καφές προστατεύει απ' τους καρκίνους της μήτρας και του προστάτη


Τέσσερα έως έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας και τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα ευρήματα από περισσότερους από 117.000 εθελοντές.

Η προστατευτική δράση του καφέ παρατηρήθηκε τόσο με τον κανονικό, όσο και με τον ντεκαφεϊνέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καφεΐνη δεν είναι το συστατικό του που παρέχει αυτή την προστασία.

Αν και πολλοί περιορίζουν τον καφέ επειδή ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου έχει πολλά οφέλη να παράσχει στην υγεία.

Στην πραγματικότητα, η συστηματική κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων νοσημάτων, όπως ο τύπου 2 διαβήτης, η χολολιθίαση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ακόμα και η νόσος του Πάρκινσον.
Στη νεώτερη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν κατ’ αρχήν τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε 67.500 γυναίκες, την υγεία των οποίων παρακολουθούν εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Όπως διαπίστωσαν, όσες έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Το εύρημα αυτό ίσχυε για τον κανονικό και τον ντεκαφεϊνέ καφέ, αλλά όχι για το τσάι, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το όφελος δεν σχετίζεται με την καφεΐνη αλλά με κάποια άλλα από τα εκατοντάδες συστατικά του καφέ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του καφέ σε ομάδα 50.000 ανδρών, τους οποίους επίσης παρακολουθούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Όσοι έπιναν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του προστάτη και κατά 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τις πιο επικίνδυνες μορφές του.
Η δυνητική αντικαρκινική δράση του καφέ θα μπορούσε να οφείλεται στην ευεργετική επίδρασή του στα επίπεδα της ινσουλίνης – της ορμόνης του παγκρέατος που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και η οποία έχει σχετισθεί με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Ενδέχεται επίσης να ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, δυσχεραίνοντας έτσι την ανάπτυξη του καρκίνου.

Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός δράσης, οι ειδικοί λένε πως ο καφές φαίνεται να ωφελεί την υγεία – αρκεί να μην προσθέτει κανείς ζάχαρη και κρέμα σε κάθε φλιτζάνι, διότι οι έξτρα θερμίδες μπορεί να ακυρώσουν κάθε όφελος από τον καφέ.
tanea.gr

Μαρινέλλα - με πνίγει τούτη η σιωπή / Γ. Σπανός

Μεταβείτε στο ΥΤ

υπάρχουν οι στίχοι 

και ένα φανταστικό κανάλι

Δυσάρεστη αναπνοή;

 

Δυσάρεστη αναπνοή; Φτιάξε στοματικό διάλυμα από λάδι καρύδας

Ήξερες ότι το λάδι καρύδας μπορεί να σου χαρίσει δροσερή αναπνοή και να προστατέψει τα δόντια σου από τα βακτήρια, την πλάκα και την ουλίτιδα; Δοκίμασε την παρακάτω συνταγή και θα το ανακαλύψεις μόνη σου!

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα μικρό μπουκαλάκι από λάδι καρύδας. Σε ένα ποτήρι βάζεις λίγο νερό και προσθέτεις 1 κουταλιά του γλυκού από το λάδι. Ανακάτεψε καλά το μείγμα και χρησιμοποίησε το όπως θα χρησιμοποιούσες το στοματικό σου διάλυμα.

Κάνε μπουκώματα με το μείγμα από νερό και το λάδι καρύδας για περίπου 10-15 λεπτά, και φτύσε το διάλυμα. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία πρωί-βράδυ, για να αποκτήσεις ένα λαμπερό χαμόγελο με τον πιο φυσικό τρόπο.
faysbook.gr

Ο Δάσκαλος ...



 

Ο Δάσκαλος ...

Με το τριαντάφυλλο στο βλέμμα... Ο Δάσκαλος μελετούσε το βιβλίο με πάθος. Υπήρχαν όντως πολλά στοιχεία. Ο συγγραφέας ως ιχνηλάτης είχε βρει σπάνια χειρόγραφα που επέτρεπαν την ταυτοποίηση των στιγμάτων που έκρυβαν τα τείχη. Κάθε σελίδα τον βοηθούσε να εισβάλει όλο και πιο βαθιά στον κόσμο των Ιπποτών. Πέρα από την κλασική εραλδική που του ήταν γνωστή εδώ και αιώνες, προσπαθούσε ν' αντλήσει νέες γνώσεις από την παλαιογραφία και τη νομισματική. Η πατρίδα του ήταν πλουσιότερη απ' ότι πίστευε η κοινωνία της λήθης και της αδιαφορίας. Ήταν βαθιά αγκυροβολημένη μέσα στο χρόνο για ν' αντέξει τις επιθέσεις της βαρβαρότητας. Αλλά ποιος το έβλεπε; Κοίταζαν όλοι ποιος κυριαρχούσε στα μέσα και ξεχνούσαν τις στρατηγικές λεπτομέρειες που καθοδηγούσαν τη σκέψη του στο μονοπάτι του φωτός. Γύριζαν γρήγορα οι σελίδες του βιβλίου του πάνω στο γραφείο του όπου... υπήρχαν οι πένες, τα μελάνια, και το πορτραίτο με το τριαντάφυλλο. Το φως κάλυπτε όλη την επιφάνεια αλλά δεν επαρκούσε. Μόνο οι υπολογιστές ήταν ικανοί να κατανοήσουν τις σημειώσεις του. Σε αυτές, έβαζε τα νοητικά στρατηγικά σχήματα που θα έπρεπε ν' ακολουθήσουν οι μαθητές του για να υποστηρίξουν το έργο των Υπηρετών της Ανθρωπότητας. Ποιος πρόσεχε πια τα κεριά κι όμως αυτά ήταν οι μικροί φάροι των βιβλίων μας. Ο Δάσκαλος κοιτούσε προσεκτικά τα λατινικά κείμενα των επιγραφών για να διασταυρώσει τις γνώσεις του πάνω σ' ένα θέμα που τον έκαιγε. Το οθωμανικό πλαίσιο ήταν το ίδιο. Μόνο μερικοί Ιππότες έβλεπαν τον κίνδυνο και προετοίμαζαν τα τείχη. Οι κάτοικοι αδιαφορούσαν και προσπαθούσαν απλώς να επιβιώσουν ονομάζοντας αυτήν την πράξη ζωή. Όμως η ζωή δεν είχε σχέση με αυτό. Το είχε ανακαλύψει ένα κλαδί εδώ και αιώνες. Και τώρα προσπαθούσε η βελανιδιά να προστατεύσει όχι μόνο το αίμα του Χριστού αλλά και το σώμα του από τη βάρβαρη επίθεση. Το βιβλίο περιέγραφε όλο το σκηνικό. Κάθε λεπτομέρεια ήταν χρήσιμη για τη μάχη που θα γινόταν. Κοίταξε το πορτραίτο. Το τριαντάφυλλο του χαμογελούσε όπως πάντα. Αυτό του έδινε κουράγιο για να συνεχίσει παρά την κούραση και το σκοτάδι. Πήρε και πάλι την γυάλινη την πένα και άρχισε να γράφει αναλυτικά το σύστημα της αντεπίθεσης κάνοντας χρήση της πλάγιας σκέψης, όπως είχε μάθει στα κονταροχτυπήματα των άλλων αιώνων κι ένιωθε το βάρος της αόρατης πανοπλίας του.

Η μουσική και το χαμόγελο...Έπρεπε να την πιστέψεις για ν' ακούσεις εκείνη τη μουσική που ερχόταν από τα βάθη του χρόνου για να μας αγγίξει. Αυτό σκέφτηκε ο Δάσκαλος μπροστά στο χαμόγελο του πορτραίτου. Το τέρας είχε την πεντάμορφη στο μυαλό του κι αν αυτό δεν άλλαζε τίποτα, δεν θα άλλαζε γι' αυτό. Το χρώμα του αοράτου ήταν πάνω στις σελίδες που μελετούσε. Οι αιώνες είχαν περάσει αλλά είχε πάντα την ίδια αγάπη για το τριαντάφυλλό του. Αυτό του έδινε τη δύναμη να παλέψει ενάντια στη βαρβαρότητα. Ήταν το στίγμα του από τότε. Όταν η διασταύρωση της βελανιδιάς και της ελιάς ανακάλυψε το τριαντάφυλλο… Ποτέ δεν φοβήθηκε τα αγκάθια. Πάντα τα έβλεπε σαν μια προσπάθεια άμυνας. Χαιρόταν που είχε αγκάθια το λουλούδι του. Η μουσική έλεγε το ίδιο. Την είχαν ακούσει μαζί σε μια στιγμή μοιρασιάς για να μη χαθεί. Την έδεσαν πάνω στη σχέση τους για να είναι σίγουροι και οι δύο ότι δεν θα ξεχνούσαν να πιστέψουν σε αυτή αφού έλεγε την αλήθεια για το παρελθόν. Άκουγαν το παρελθόν κι έβλεπαν το μέλλον την ώρα που ζούσαν το παρόν. Άρχισε να γράφει για να καταγράψει τη σχέση τους τις σκέψεις του για να ξέρει κι αυτή τα αισθήματά του ακόμα και τη νύχτα πριν δώσει τη μάχη για το απέραντο γαλάζιο. Αυτή η μουσική ήταν ένα χάδι πάνω στην πληγή για να μετατραπεί ο πόνος του βέλους σε ανάγκη ζωής ο ένας για τον άλλον. Είχαν το ίδιο κόκκινο. Ακόμα κι αν ο ένας ήταν ο κορμός κι ο άλλος τα πέταλα. Όμως και οι δύο μαζί, ήταν ένα βιβλίο, από δέντρο και λουλούδια. Ήταν κάθε μέρα μια νέα σελίδα κι εκείνος πάντα εκείνο το δερμάτινο εξώφυλλο που την προστάτευε. Ναι, αυτό έλεγε και η μουσική τους. Αλλά ποιος θα την άκουγε για να καταλάβει την αγάπη τους; Δεν είχε σημασία θα την έλεγαν στα παιδιά τους, την κατάλληλη ώρα για να καταλάβουν τα δεινά που πέρασαν το τριαντάφυλλο και ο ιππότης για να σταθούν μαζί μέσα στη θύελλα σ' εκείνο το νησί που χωρούσε μόνο και μόνο ένα κάστρο. Μέσα στη νύχτα έλαμπαν τα βλέμματά τους, διότι ήταν το παρελθόν και το μέλλον μαζί. Δύο φώτα, που φωτίζουν το ένα το άλλο. Αυτό έλεγε λοιπόν η μουσική και αυτό έγραφε ο Δάσκαλος εκείνο το παράξενο βράδυ πριν τη μάχη.

Ο νέος πίνακας... Ο Δάσκαλος ήθελε να γράψει τη συνέχεια αλλά δίστασε για μια στιγμή. Κοίταξε την πένα του. Δεν ήταν το κατάλληλο εργαλείο εκείνη την ώρα. Έψαξε τα πινέλα του και τα σωληνάρια. Δεν ήταν πια στο γραφείο του. Εκείνη του τα είχε ζητήσει. Πήγε λοιπόν στο εργαστήρι του και τότε θυμήθηκε το τριαντάφυλλο της Ρόδου. Το είχε δει δίπλα από την πύλη της γλώσσας του στα τείχη της Παλιάς Πόλης. Ένιωσε το βάρος του με το μέταλλο της αναπαράστασης. Λες και ήταν ένα κομμάτι της πανοπλίας του. Αυτό δεν είχε γίνει με τη πάροδο του χρόνου. Ναι, αυτή ήταν η αλήθεια. Το πήρε λοιπόν μαζί του. Έτσι θα ζωγράφιζε το δώρο της αγαπημένης του. Στο εργαστήριο κοίταξε τα χρώματα. Για το φόντο επέλεξε το πράσινο της ελιάς και του κοβάλτιου. Ήθελε όμως και το μπλε εκείνο που πήρε το όνομα του από την Τουρκία, για να μη ξεχάσει τη μάχη αλλά και αυτό του απέραντου γαλάζιου. Το προσχέδιο τηρούσε με το κάρβουνο τις καμπύλες του ρόδου. Ήταν σαν να την είχε δίπλα του. Σίγουρα θα του έλεγε να βάλει και φύλλα ακόμα και αν ήταν αυτό το μοντέλο. Χαμογέλασε και έπιασε με πάθος το πινέλο με τις τέλειες διαστάσεις. Το τριαντάφυλλο δεν ήταν πια μόνο του. Οι καμπύλες του φόντου υποστήριζαν τις δικές του ακόμα και αν δεν είχαν ακόμα τα κόκκινά της. Ο Δάσκαλος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή. Δεν ήθελε να τον περιμένει, ήταν θέμα αρχής μεταξύ τους. Γρήγορα τελείωσε λοιπόν το πράσινο και το γαλάζιο. Τότε μόνο έπιασε το έντονο κόκκινο για να σκαλίσει με τη χρωματική του μάζα τις γεωδαισιακές των πετάλων. Ελαχιστοποιημένες επιφάνειες της ομορφιάς. Το κόκκινο που επέλεξε δεν ήταν τυχαίο. Η προέλευση ήταν από ανατολή και το όνομα του ήταν από ένα έντομο που ζούσε στη βελανιδιά. Το εκαρλάτ ήταν από την αρχή ακριβό και της ταίριαζε ακόμα και αν θα του έκανε παρατήρηση. Σκέφτηκε το πορτραίτο της και το χαμόγελο της διαδόθηκε στον πίνακα. Πρόσεξε και στα ενδιάμεσα φύλλα το κόκκινο της Ινδίας. Έτσι τελείωσε τις αποχρώσεις του ερυθρού. Το κοίταξε από πιο μακριά κι αποφάσισε να του δώσει όγκο με το μαύρο του ελεφαντοδόντου. Έτσι και έγινε. Το τριαντάφυλλο του Δάσκαλου ήταν έτοιμο. Το ίδιο και το μήνυμα. Πήρε ξανά στο χέρι του το μέταλλο του ρόδου. Κι έπιασε ασυναίσθητα τον ώμο του. Εκεί ήταν η θέση του από εκείνη την ώρα που το πήρε μαζί του στη μάχη. Το φίλησε και έκλεισε τα μάτια του.

Το άρωμα του ρόδου... Όσο είχε τα μάτια του κλειστά, ο Δάσκαλος μύριζε το άρωμα του ρόδου, το νυχτερινό της φόρεμα, αφού είχε παλέψει και κερδίσει την παράξενη πολιορκία. Ένιωθε πάνω του εκείνη τη γωνιά κρυμμένη στην άκρη του λαιμού και του ώμου σαν να ήταν κοντά του. Και αυτή η ιδέα τον ανακούφισε. Ήταν μια άλλη αίσθηση μετά από την μνήμη. Κι αυτή κυλούσε αργά πάνω στο σώμα του. Ήταν ένα αόρατο χάδι που το είχε τόσο ανάγκη. Άνοιξε τα μάτια του. Το πορτραίτο ήταν στη θέση του. Τίποτα δεν είχε αλλάξει απλώς η νύχτα είχε πέσει πάνω στους ανθρώπους με όλο της το βάρος και μόνο μερικά κεριά αντιστέκονταν ακόμα. Έπρεπε να κρατήσει μέχρι την αυγή για να προλάβει τον ήλιο της δικαιοσύνης. Με το άρωμά της άρχισε ένα ακίνητο ταξίδι μέσα στις μνήμες που δεν ήθελαν να γίνουν αναμνήσεις. Ήταν τόσο ζωντανές. Δεν είχε ανάγκη τη φαντασία του. Απλώς την ακολουθούσε δίχως να κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες. Το άρωμα ήταν ένα φωτεινό μονοπάτι κι αυτό. Θυμήθηκε όταν έγραφε ένα άλλο σημαντικό κείμενο για την έρευνά του κι εκείνη είχε έρθει πάνω από τον ώμο του για να του αφήσει ένα τρυφερό φιλί στον σβέρκο. Τότε είχε μυρίσει το ίδιο άρωμα μόνο και μόνο που είχε σκύψει. Είχε το βάρος ενός τριαντάφυλλου με τα πέταλά του. Άνοιξε το τετράδιό του. Δεν έπρεπε να μην αφήσει ίχνος για εκείνη τη στιγμή. Ήταν η αλληλογραφία του μέσω του έργου. Μόνο έτσι μπορούσε να την αγγίξει και σε μεγάλη απόσταση πριν επιστρέψει από το αγαπημένο της νησί. Η ιπποσύνη είχε τα καθήκοντά της. Ο Δάσκαλος το ήξερε εδώ και αιώνες. Λες και κάποιος να το είχε γράψει με το σπαθί του στη μνήμη. Η γαλαζοαίματη βελανιδιά δεν είχε ξεχάσει τίποτα. Κάθε στιγμή του παρελθόντος ήταν ο μοναδικός της πλούτος. Μόνο έτσι είχε αντέξει μέχρι να επιστρέψει και ο Δάσκαλος. Τουλάχιστον εκεί που ήταν ήξερε ότι δεν κινδύνευε από τις βάρβαρες επιθέσεις. Σημείωσε έναν κώδικα για να καρφώσει το γεγονός στη μνήμη του και άρχισε την αναφορά του. Αυτό περίμενε το τριαντάφυλλό του. Τίποτα άλλο. Το ήθελε ζωντανό ακόμα και ανάμεσα στους νεκρούς. Με αυτήν άντεξε τα πάντα ακόμα και τις γενοκτονίες που τον πλήγωναν τόσο πολύ. Εκείνη ήταν η ανθρωπιά του με την ομορφιά του ρόδου. Αυτό έλεγε το άρωμά της και αυτό άκουσε όταν το μύρισε και πάλι κοντά του.

Γλυκά ροδοπέταλα... Είχε μέρες να φάει ο Δάσκαλος. Τον είχε απορροφήσει το έργο του. Και όταν σήκωσε το κεφάλι του, βλέποντας το πορτρέτο της, θυμήθηκε τα γλυκά ροδοπέταλα, που του είχε αφήσει... Τον ήξερε... Και μόνο αυτά θα δεχόταν να φάει και να διακόψει την εργασία του. Όταν έλειπε δεν πρόσεχε τον εαυτό του γιατί όταν ήταν μαζί του τον πρόσεχε εκείνη... Τα ροδοπέταλα ήταν πεντάμορφα... ένιωσε ότι είχε αφήσει τον εαυτό της για να τον προσέχει. Πήρε ένα μόνο ροδοπέταλο και το έβαλε στο στόμα σαν να ήταν ιερό. Δεν το δάγκωσε. Το άφησε απλώς να φυλίσει τη γλώσσα του. Την είχε μέσα του. Αυτό ήθελε λοιπόν... Να την σκέφτεται με τις πέντε αισθήσεις του. Ήταν ο μόνος τρόπος για να την γευτεί ολικά. Αυτό το τίποτα που είναι το παν. Το πέταλο κάλπαζε μέσα στο στόμα του για να του θυμίσει τον τοξότη, το σύμβολο της. Γι'αυτό ήταν ικανή να τον προστατέψει και στις πιο δύσκολες στιγμές όπως το είχε αποδείξει και στην Κύπρο με τις κονταρομαχίες. Είχε τη γεύση της στον ουρανίσκο σαν να έδεναν και πάλι το γαλάζιο με το ερυθρό. Ήταν λοιπόν συνεχώς μαζί του ακόμα και όταν ταξίδευε μακρυά του. Έτσι δεν την ένιωθε και αυτός όταν βρισκόταν σε αποστολή σε όλα τα μέρη της Ευρώπης. Ναι έτσι ήταν. Ήταν ένα νέο μάθημα που του είχε δώσει. Έτσι παρέμενε σεμνός ο υπηρέτης της ανθρωπότητας διότι μάθαινε από το μέλλον του. Το ροδοπέταλο έφτασε στο λαιμό του. Το κατάπιε δίχως να διστάσει. Μόνο έτσι θα την ένιωθε εντελώς μαζί του. Δεν πεινούσε πια. Μόνο αυτήν ήθελε. Έτσι ο θρύλος του ιππότη με το τριαντάφυλλο επαναλαμβανόταν εδώ και αιώνες. Έπρεπε λοιπόν να πάνε μαζί στη Ρόδο. Ήξερε ότι δεν έχει πάει ποτέ της σε αυτό το νησί. Τουλάχιστον δεν το θυμόταν. Ενώ εκείνος ήξερε ήδη που θα έμεναν τη νύχτα για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα και να γίνουν τα οράματα πραγματικότητα. Εκεί στο δρόμο των Ιπποτών που πέρασε τόσες φορές θα την έφερνε μαζί του για να δει τις πέτρες που δεν ξέχασαν τις πολιορκίες, υπήρχε ένα στενό με δυο στροφές. Εκεί θα την πήγαινε για να θυμηθεί πως ήταν μαζί πριν από μερικούς αιώνες όταν τον έσωσε από τη θανάσιμη πληγή με το αίμα της. Εκεί θα της έλεγε τις λέξεις που είχε γράψει για να ζήσουν μαζί και να παραδώσουν στην ανθρωπότητα τους επόμενους ανθρώπους. Εκεί θα γινόταν η νέα διακλάδωση.




Νίκος Λυγερός

Μουρνιές

 

Σήμερα γιορτάζουν οι Μουρνιές με τον προστάτη τους Άγιο Χαράλαμπο

Χρόνια πολλά! στους Χαραλάμπηδες και γενικά στους Μουρνιώτες

το βίντεο έχει υπότιτλους

Σήμερα...10/2

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

όπως παλιά...

εικόνες απο το παλιο άλμπουμ έτσι για χαλάρωση

μια γελιογραφία     ένα ζευγάρι   

μια γοργόνα    παραλία       βουνό

σερβίτσιο    βιβλία    κάρτες   

τι εστί σκούνα για επιμόρφωση

-----------------------------------

δεξι κλικ- προβολή εικόνας- φακός

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες