Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021

Ο μπάρμπα Γιάννης Κανατάς στο Δικαστήριο!


Ο μπάρμπα Γιάννης Κανατάς στο Δικαστήριο!

http://mikros-romios.gr/3623/kanatas/
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Είναι γνωστή η μυστηριώδης παρουσία του πλανώδιου πωλητή αιγινήτικων κανατιών και σταμνών στις παραδοσιακές γειτονιές της Πλάκας, της Βλασσαρούς και του Ψυρρή. Τις Κυριακές αντέγραφε τις συνήθειες των μεγαλοαστών, φορώντας ρεντιγκότα, ριγωτό παντελόνι με άψογη τσάκιση, λουστρίνια, γιλέκο γαρνιρισμένο με λουλούδια, ψηλό καπέλο και κρατώντας ασημένιο μπαστουνάκι. Τροφοδότησε σενάρια όταν εξαφανίσθηκε ξαφνικά από τους δρόμους των Αθηνών μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1878. Οι φήμες τον ήθελαν βουλγαρικής καταγωγής. Έμεινε στην ιστορία με το τραγούδι που τραγουδούσε στους δρόμους και τον διαιώνισε ο τενόρος Πέτρος Επιτροπάκης, όταν στις αρχές 1933 κυκλοφόρησε δίσκο με το τραγούδι του μπαρμπα Γιάννη του Κανατά.
Γραμμόφωνα, πιάνα και ρομβίες διασκέδαζαν τον κόσμο με τον γραφικό μπαρμπα Γιάννη, το ψηλό καπέλο του και τα μυτερά παπούτσια. Αλλά η εταιρεία «Κολούμπια» εισέπραττε χωρίς να δίνει δικαιώματα στον Π. Επιτροπάκη από τους δίσκους που πωλούσε. Ισχυριζόταν πως το τραγούδι ήταν παλιό και τα δικαιώματα παραγραμμένα. Ο καλλιτέχνης όμως αντεπιτέθηκε και έσυρε την εταιρεία στα δικαστήρια, αφού όπως έλεγε εκείνος διασκεύασε και παρουσίασε το τραγούδι, συνεπώς ήταν ιδιοκτησία του. Εμφανίστηκε λοιπόν, τον Ιανουάριο 1934, με γραμμόφωνο στο δικαστήριο και με μάρτυρες σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής, όπως ο σπουδαίος μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας και ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.
Στο δικαστήριο ένας υπαίθριος οργανοπαίχτης, ο Σάϋλερ, του οποίου ο πατέρας είχε αντιγράψει και μεταφέρει στα καθ’ ημάς ένα Ιταλικό τραγούδι που ήταν και εκείνο αντιγραφή από το Ισπανικό «Πριμαβέρα». Τα λόγια όπως έφθασαν σ’ εμάς γεννήθηκαν από τον Πωλ Μενεστρέλ και εκδόθηκαν σε μουσικά κομμάτια του Γαϊτάνου. Κατόπιν τούτων το δικαστήριο δικαίωσε τον Επιτροπάκη, ο οποίος έκτοτε έπαιρνε κανονικά τα δικαιώματά του από την εταιρεία.

http://youtu.be/Z9ChNm3dD9c

Τετράδραχμον Θάσου

http://tjbuggey.ancients.info/images/thastet22.jpg

APXAIA EΛΛAΣ

Τετράδραχμον Θάσου.
Μέσα 2ου -μέσα 1ου αἰ. π.χ., 31 mm, 16,5 gm, ἀσημένιο. Στὴν μία πλευρὰ, ὁ Διόνυσος στεφανωμένος μὲ κισσό. Στὴν ἂλλη πλευρά,ὁ Ἡρακλῆς μὲ ρόπαλο καὶ λεοντή.
Islands off Thrace, Thasos. Mid 2nd-mid 1st centuries BC. AR Tetradrachm (31 mm; 16.5 gm). Silver.
Obv: Dionysos right wreathed in ivy.
Rev: Herakles standing left, holding club and lion's skin.

tjbuggey.ancients.info 

Το γάλα και η ζάχαρη σχετίζονται με εμφάνιση ακμής

https://www.newsbeast.gr/image/s870x/webp/file/files/1/2011/02/13/acne-skin-care.jpg

  Το γάλα και η ζάχαρη σχετίζονται με εμφάνιση ακμής

Η διατροφή παίζει ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας

Ήταν θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια, όμως τελικά φαίνεται ότι η διατροφή έχει όντως αντίκτυπο στην υγεία της επιδερμίδας του ατόμου.

Σύμφωνα με μια επισκόπηση-ορόσημο των ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και το γάλα όχι μόνο επιδεινώνουν την ακμή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την προκαλούν.

Εκατομμύρια έφηβοι –και σημαντικός αριθμός ενηλίκων- επηρεάζονται από την επίπονη πολλές φορές δερματική ασθένεια, εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται αντιαισθητικά σπυράκια στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και την πλάτη.

Η ακμή εμφανίζεται όταν το δέρμα παράγει παραπάνω σμήγμα και εξαιτίας της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα, φράσσονται οι πόροι με αποτέλεσμα να προκαλείται τοπικά μια μικρή λοίμωξη, το γνωστό σε όλους «σπυράκι».

Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις, κάτι που εξηγεί γιατί το 80% περίπου των εφήβων εμφανίζουν ακμή κατά την εφηβεία τους.

Η ακμή σε σοβαρή μορφή μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση στο άτομο.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι ερευνητές συνέδεαν τη διατροφή με την εμφάνιση ακμής, με τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και το λίπος να θεωρούνται οι κύριοι «ένοχοι».

Ωστόσο, οι έρευνες που διεξήχθησαν μετά τη δεκαετία του ’60, γράφει η Daily Mail, αποσυνέδεαν το διατροφολόγιο του ατόμου με την εμφάνιση ακμής ή όχι.

Το 2007 μελέτη αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι όταν τα νεαρά αγόρια ακολουθούν αυστηρά διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη σοβαρότητα της ακμής τους.

Το γάλα θεωρείται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής, λόγω των ορμονών που περιέχει.

Έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ από το 2007 ανέφερε ότι υπάρχει «καθαρή συσχέτιση» ανάμεσα στην εμφάνιση ακμής και της καθημερινής κατανάλωσης γάλακτος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έπιναν άπαχο γάλα παρουσίαζαν τα χειρότερα συμπτώματα, με το 44% αυτών να έχει σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει σημάδια από την ακμή.

Θεωρείται ότι η επεξεργασία του γάλακτος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που περιέχει.

newsbeast.gr

Μαλακτικό ρούχων... !

Για να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο μαλακτικό ρούχων θα χρειαστείτε:

2 φλ. μαλακτικό μαλλιών
6 φλ. χλιαρό νερό
3 φλ. λευκό ξίδι


Ανακατέψτε τα τρία αυτά υλικά στο μπουκάλι του μαλακτικού σας, κλείστε το καπάκι και κουνήστε ελαφρώς το μπουκάλι. Δεν θέλετε να δημιουργηθεί αφρός.

Το μαλακτικό σας είναι έτοιμο για χρήση.


Αν βαριέστε την όλη διαδικασία μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε σκέτο λευκό ξίδι.

Αν θέλετε να προσθέσετε και λίγο άρωμα στο μαλακτικό σας και να κάνετε τα ρούχα σας να μοσχοβολάνε τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή.

Θα χρειαστείτε:
1 λίτρο νερό
1/2 λίτρο λευκό ξίδι
250 γρ. σόδα
20 σταγόνες από αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (λεβάντα, λεμόνι, μέντα)

Ξεκινήστε ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι. Σε κάθε πλύση σας προσθέτετε 1/4 φλ. από το μείγμα και βάζετέ το στην υποδοχή του πλυντηρίου που είναι ειδική για μαλακτικό. Πριν από κάθε χρήση μην ξεχνάτε να ανακινείτε το μπουκάλι.

Μπείτε στην Κατηγορία Tips και βρείτε χιλιάδες έξυπνες, οικονομικές, εύκολες και γρήγορες συμβουλές πατώντας εδώ.

----------------------------------------------------- 
 

κι άλλες ιδέες


Μαλακτικό ρούχων στα έπιπλα, στο σίδερο και ενάντια στον καπνό!

Στα έπιπλα!
Αραιώστε 1 κουταλιά της σούπας μαλακτικό ρούχων, σε ένα ποτήρι νερό και με το διάλυμα, περάστε τα έπιπλά σας. Θα γλιτώσετε από τη σκόνη για διπλάσιο διάστημα και η μυρωδιά θα διαρκέσει για μέρες!

Στο σίδερο!
Μια κουταλιά του γλυκού, μαλακτικό ρούχων στο δοχείο νερού, πριν σιδερώσετε και τα ρούχα σας θα ευωδιάζουν άρωμα! Εάν βρήκατε ωραία την ιδέα, τότε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, θα βρείτε και έτοιμα αρωματικά προϊόντα για το σίδερο! 


Για τους καπνιστές
Χρησιμοποιήστε ένα παλιό δοχείο σπρέι και γεμίστε το με 1 κουταλιά σούπας μαλακτικό ρούχων και ένα ποτήρι νερό. Ένα ψέκασμα στις κουρτίνες μια φορά την εβδομάδα και το σπίτι σας δεν θα μυρίζει καπνό! Δοκιμάστε το επίσης, στα συρτάρια με τα ασπρόρουχα, στα καλύμματα του σαλονιού, στα καθίσματα του αυτοκινήτου και στις υφασμάτινες πολυθρόνες.

Φτιάξτε σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια!.




Φτιάξτε σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια!.

Υλικά:
- 1 λίτρο νερό
- Μισό λίτρο άσπρο ξύδι
- 250 γρ. σόδα μαγειρικής
- 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο ή πράσινο μήλο ή ότι άλλο προτιμάτε ) – βάλτε περισσότερες σταγόνες αν θέλετε πιό δυνατή μυρωδιά.

Οδηγίες παρασκευής:
Μέσα σε ένα δοχείο, στο νεροχύτη της κουζίνας, αναμίξτε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Το μίγμα θα αφρίσει και στη συνέχεια θα κατακάτσει.
Χύστε το μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι.
Προσθέτετε 1/4 κούπας (60 ml) μίγματος στο τελευταίο ξέβγαλμα ή τοποθετήστε το από την αρχή στην υποδοχή του μαλακτικού στο πλυντήριό σας.

Τέλος να τονίσω οτι το ξύδι λειτουργεί και ως αποσκληρυντής του νερού αλλά και καθαρίζει το πλυντήριο μας απο άλατα και υπολείμματα σαπουνιών παλαιότερων πλύσεων! Μαζί με την σόδα είναι ότι καλύτερο για την απολύμανση και τον καθαρισμό του πλυντηρίου!!!

* Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε καλά πριν κάθε χρήση

Οι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της χρήσης ξιδιού ως μαλακτικού είναι οι εξής:
• Κάνει καλό στο πλυντήριο μιας και το προστατεύει από τα άλατα.

• Ξεπλένει υπολείμματα σαπουνιού από τα ρούχα και τα «φρεσκάρει».

• Είναι οικολογικό (για τη δική σας υγεία αλλά και για το περιβάλλον)

• Αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, φυσικό μαλακτικό.

Το τζίντζερ 'ασπίδα' για το καρκίνο του προστάτη

 

προέχει η γνώμη του ιατρού σας
Σε μια πρώτη μελέτη του είδους του, αξιολογώντας τις αντικαρκινικές ιδιότητες του φυτού τζίντζερ, (στο σύνολο και όχι μεμονωμένα) οι επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο της Γεωργίας ανακάλυψαν ότι ολόκληρο το εκχύλισμα του τζίντζερ μπορεί να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό British Journal of Nutrition, ο επικεφαλής αναπληρωτής καθηγητής της Βιολογίας, Ρίτου Ανέτζα αποκάλυψε πως το εκχύλισμα του τζίντζερ είχε σημαντικές επιπτώσεις στην προσπάθεια να σταματήσει την ανάπτυξη του καρκίνου των κυττάρων, καθώς και στην πρόκληση του θανάτου των κυττάρων σε ένα ευρύτερο φάσμα καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Επιπλέον, σε μελέτες που έγιναν σε ζώα αποκαλύφτηκε πως το εκχύλισμα του τζίντζερ δεν παρουσίασε σημαντική τοξικότητα σε φυσιολογικούς ιστούς, όπως ο μυελός των οστών. Η έρευνα έδειξε επίσης πολύ καλή υποχώρηση του όγκου έως και 60%.

Παρά τη σημαντική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του τζίντζερ, ο Δρ Ανέτζα προτιμά να ακολουθεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για να διερευνήσει το είδος των μορίων που εμπλέκονται.

Η αξιολόγηση των δεδομένων δείχνει ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να καταναλώνουν περίπου 100 γρ. εκχυλίσματος τζίντζερ στην καθημερινή τους διατροφή για την επίτευξη των ευεργετικών αποτελεσμάτων.

Ο Δρ Ανέτζα προτιμά να αναζητήσει φυσικούς, μη τοξικούς τρόπους για την καταπολέμηση του καρκίνου, χρησιμοποιώντας ήπια φάρμακα, εφόσον οι ενώσεις δεν προκαλούν σημαντικές και εξουθενωτικές παρενέργειες.

"Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό πως τα εκχυλίσματα φυτών μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί υπάρχουν τρισεκατομμύρια ενώσεις και άλλα περίπλοκα παράγωγα που μπορεί να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των ερευνών", εξήγησε ο Δρ Ανέτζα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ανέτζα απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ότι αφορά τις δόσεις και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, όμως τα ελπιδοφόρα δεδομένα μπορούν να δώσουν ελπίδα για μια επιτυχημένη μάχη ενάντια στη νόσο. πηγή
ygeiaonline.gr

Σήμερα...25/2

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες