Τετάρτη, Απριλίου 27, 2022

Ἅγιος Στέφανος Ἐπίσκοπος Βλαντιμίρ


Ἅγιος Στέφανος Ἐπίσκοπος Βλαντιμίρ

Ὁ Ἅγιος Στέφανος ἔζησε στὴ Ρωσία κατὰ τὸν 11ο αἰώνα μ.Χ. καὶ ἀσκήτεψε στὴ Λαύρα τοῦ Κιέβου. Μετὰ τὴν κοίμηση τοῦ Ὁσίου Θεοδοσίου († 3 Μαΐου) ἔγινε ἡγούμενος τῆς ἱερᾶς μονῆς τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου.

 Ἀπὸ τὴ νέα αὐτὴ θέση ἦταν πολὺ δραστήριος καὶ φρόντισε μὲ ἐπιμέλεια γιὰ τὴν κτηριακὴ ὁλοκλήρωση τῆς μονῆς. Παράλληλα ὅμως φρόντιζε καὶ γιὰ τὴν πνευματικὴ αὔξηση τῶν μοναχῶν. Ὅρισε νὰ τελεῖται καθημερινὰ στὴ μονή, ἡ Θεία Λειτουργία ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῶν μακαρίων κτιτόρων καὶ τῶν κεκοιμημένων ἀδελφῶν, καθὼς καὶ γιὰ τὴν σωτηρία τῶν ζώντων ἀδελφῶν καὶ ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν.

Ὁ ἐπίβουλος διάβολος ὅμως φθόνησε τὸν ἔνθεο ζῆλο τοῦ Ἁγίου Στεφάνου καὶ ξεσήκωσε μερικοὺς ἀδελφοὺς ἐναντίον τοῦ Ἁγίου ἡγουμένου τους καὶ δημιούργησε ἔτσι μεγάλη ἀναταραχὴ στὴν ἀδελφότητα. Ὁ Ἅγιος ἀναχώρησε ἀπὸ τὴν ἡγουμενία καὶ ἐκδιώχθηκε ἀναίτια ἀπὸ τὴ μονή. Ὡστόσο τὰ ὑπέμεινε ὅλα ἀγόγγυστα, χωρὶς παράπονο καὶ μνησικακία.

Ὁ Θεὸς ὅμως εὐλόγησε τόσο τὸν πιστὸ δοῦλο Του, ὥστε ὁ Ἅγιος Στέφανος ἀξιώθηκε νὰ χτίσει νέα μονὴ στὸ Κλόβ, μὲ πέτρινο ναὸ ἀφιερωμένο στὴν Κατάθεση τῆς Τιμίας Ἐσθῆτος τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.

Ἡ ἀρετή του προσείλκυσε πολλὲς εὐσεβεῖς ψυχές, ποὺ ἦλθαν κοντά του καὶ δέχθηκαν ἀπὸ τὰ τίμια χέρια του τὸ μοναχικὸ σχῆμα. Ἡ φήμη τοῦ Ἁγίου ἁπλώθηκε σὲ ὅλη τὴ Ρωσικὴ γῆ. Γι’ αὐτό, ὅταν τὸ ἔτος 1091 ὁ Ἐπίσκοπος τοῦ Βλαντιμὶρ κοιμήθηκε, ὁ Ἅγιος Στέφανος χειροτονήθηκε Ἀρχιερέας καὶ διάδοχός του στὸ Βλαντιμὶρ ἀπὸ τὸν Μητροπολίτη Κιέβου Ἰωάννη.
Ὁ Ἅγιος Στέφανος ποίμανε θεοφιλῶς τὸ ποίμνιό του καὶ κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 1094.

https://www.synaxarion.gr/gr/sid/2799/sxsaintinfo.aspx 

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς Φαρσάλων

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό νισεστέ/

5 ποτήρια ζάχαρη/

8 ποτήρια νερό/

1 φλ. τσ. ηλιέλαιο/

12 κ,σ, ζάγαρη/

1 φλ. τσ. καρύδια χοντροκομμένα


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό (κρύο), το νισεστέ και τη ζάχαρη να σιγοβρόσουν. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν κρέμα.

2. Σε άλλην αντικολλητική κατσαρόλα, βάζουμε το σπορέλαιο να ζεσταθεί και ρίχνουμε 12 κ.σ. ζάχαρη, αναμειγνύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει καραμέλα, Προσέχουμε να μην σκουρύνει και κολλήσει,

3. Αμέσως τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του νισεστέ, για να πάρει χρώμα και ανακατεύουμε έως ότου αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και βάζουμε τον χαλβά στο ταψί.

Ο φημισμένος χαλβάς «Φαρσάλων» δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις για τη νοστιμιά του, Φτιάξτε τον και απολαύστε τον!

Από ένα ένθετο με συνταγές που μάζεψε η Μ.Παναγάκου απ όλη την Ελλάδα

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες