Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2021

Σίλο, συγγραφικό ψευδώνυμο του Μάριο Λουίς Ροδρίγκες Κόμπος (Mario Luis Rodríguez Cobos, 6 Ιανουαρίου 1938 – 16 Σεπτεμβρίου 2010)






16 Σεπτεμβρίου 2010 (11 χρόνια πριν) πέθανε:

Σίλο Αργεντινός συγγραφέας και πνευματιστής

Ο Σίλο, συγγραφικό ψευδώνυμο του Μάριο Λουίς Ροδρίγκες Κόμπος (Mario Luis Rodríguez Cobos, 6 Ιανουαρίου 1938 – 16 Σεπτεμβρίου 2010) ήταν Αργεντίνος συγγραφέας, φιλόσοφος και ψυχολόγος, δημιουργός του ρεύματος του Οικουμενικού ή Νέου Ανθρωπισμού . Ομάδες μελέτης οργανώθηκαν γύρω από τα έργα του και δημιούργησαν το Ανθρωπιστικό Κίνημα.

Ο Σίλο γεννήθηκε στη Μεντόσα της Αργεντινής. Το 2001, στην ετήσια τακτική συνάντηση της Επιτροπής Γενικού Συντονισμού του Ανθρωπιστικού Κινήματος, το υψηλότερο επίπεδο συνδιαλλαγής όσων εμπλέκονται στην οργανωτική δομή του, στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο Σίλο ανακοίνωσε την απόσυρσή από την ενεργό συμμετοχή στο Ανθρωπιστικό Κίνημα κι άφησε τη μελλοντική εξέλιξη στα χέρια της συλλογικότητας ανθρώπων που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.

Από τότε, ο Σίλο ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα, γνωστό ως το "Μήνυμα του Σίλο". Πρόκειται για μια εργασία πνευματικής ανάπτυξης, βασισμένη σε κάποιες από τις αρχαιότερες μορφές διαλογισμού, που ανέπτυξε ο Σίλο τη δεκαετία του 1960 και ονομάζεται "Εργασία με τη Δύναμη".

Το Σεπτέμβριο του 2006, ο Σίλο ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού, τονίζοντας ότι τα πυρηνικά αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στον σημερινό κόσμο.

Πέθανε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεντόσα στις 16 Σεπτέμβρη 2010

βικιπαίδεια

Ο Φράνσις Πάρκμαν (16 Σεπτεμβρίου 1823 – 8 Νοεμβρίου 1893)





16 Σεπτεμβρίου 1823 (198 χρόνια πριν) γεννήθηκε:

Φράνσις Πάρκμαν Αμερικανός ιστορικός
Φράνσις Πάρκμαν, Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας, γνωστός κυρίως από το έργο του “Η Λεωφόρος του Όρεγκον”


Ο Φράνσις Πάρκμαν (16 Σεπτεμβρίου 1823 – 8 Νοεμβρίου 1893) ήταν Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας, γνωστός κυρίως από το έργο του “Η Λεωφόρος του Όρεγκον” (The Oregon Trail: Sketches of Prairie and Rocky-Mountain Life). Το ενδιαφέρον του Πάρκμαν για τη γαλλική κυριαρχία στην Αμερική έδωσε θέμα σε ένα πλήθος ιστορικών του έργων. Τα έργα του μέχρι και σήμερα θεωρούνται αυθεντική πηγή της αμερικανικής ιστορίας.

Ο Φράνσις Πάρκμαν γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1823, Όταν ήταν ακόμα παιδί περνούσε πολλές ώρες διαβάζοντας ιστορίες της αμερικανικής ηπείρου. Οι απέραντες μακρινές βορειοδυτικές εκτάσεις ασκούσαν μεγάλη γοητεία στο νεαρό Πάρκμαν. Μία μέρα πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει το ταξίδι του προς το Όρεγκον, γι’ αυτό δεν είναι παράξενο που ο Πάρκμαν έστρεψε όλο του το ενδιαφέρον στην ιστορία. Ο Φράνσις κινητοποιούσε τη φαντασία του για να οραματιστεί την ιστορία της γαλλικής κυριαρχίας στην Αμερική, όπως θα μπορούσε να ήταν στην πραγματικότητα. Μελέτησε τους αγώνες μεταξύ των Γάλλων και των Άγγλων και νέος ακόμη είχε γίνει αυθεντία σ’ αυτό το θέμα.

Πρωτοετής ακόμα φοιτητής, ο Φράνσις Πάρκμαν αποφάσισε να γράψει την ιστορία της Γαλλικής κυριαρχίας στην Αμερική και χρησιμοποιούσε τις διακοπές για να μελετήσει τη γαλλική κατοχή. Το 1845, όταν ήταν 22 ετών, ο Πάρκμαν ταξίδεψε στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές και έφτασε ως το Σεντ Λούις. Εκείνη την εποχή είχε συγκεντρώσει όλο του το ενδιαφέρον στην εξακρίβωση όλων των στοιχείων της συνωμοσίας του Ποντιάκ. Τον επόμενο χρόνο, 1846, ο Πάρκμαν εξερεύνησε τις ιστορικές τοποθεσίες της δυτικής Πενσυλβάνιας. Τότε άρχισε και το πιο επικίνδυνο ταξίδι του, δια ξηράς από το δυτικό Μιζούρι στο Όρεγκον. Ο Φράνσις Πάρκμαν μόλις είχε τελειώσει το κολλέγιο, όταν άρχισε το ταξίδι του, που θα πραγματοποιούσε τα παιδικά του σχέδια και θα τον ανέδειχνε ως τον κορυφαίο ιστορικό της εποχής του.


Ο Πάρκμαν δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις περιγραφές της ζωής των Ινδιάνων, που μάθαινε από τα περιοδικά της εποχής του. Αποφάσισε να ζήσει ο ίδιος με τους Ινδιάνους στους καταυλισμούς τους και να μάθει τη γλώσσα τους, για να μπορέσει να τους περιγράψει σωστά στα βιβλία του. Ο Πάρκμαν διατηρούσε πολλές από τις συνηθισμένες αντιλήψεις της εποχής για τους Ινδιάνους πολεμιστές, απέρριψε όμως πολύ περισσότερες και έδωσε μία καινούργια και πλατύτερη αντίληψη του Ινδιάνου και του τρόπου ζωής του. Εντούτοις, ο Πάρκμαν πίστευε ότι η κατάκτηση και η εκτόπιση των Ινδιάνων αντιπροσώπευε την πρόοδο και το θρίαμβο του “πολιτισμού” πάνω στον “πρωτογονισμό”.
συνέχεια


https://www.timesnews.gr/fransis-parkman-amerikanos-istorikos-ke-syngrafeas-gnostos-kyrios-apo-ergo-tou-leoforos-tou-oregkon/

Ο σερ Ρόναλντ Ρος (Sir Ronald Ross, 13 Μαΐου 1857 - 16 Σεπτεμβρίου 1932)...






Ο σερ Ρόναλντ Ρος (Sir Ronald Ross, 13 Μαΐου 1857 - 16 Σεπτεμβρίου 1932) ήταν Βρεττανός γεννημένος στην Ινδία γιατρός ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής το 1902 για την εργασία του πάνω στην ελονοσία. Η ανακάλυψή του παρασίτου της ελονοσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα των κουνουπιών οδήγησαν το Ρος στο συμπέρασμα ότι η ελονοσία μεταδόθηκε από τα κουνούπια, και έθεσε τα θεμέλια για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ήταν αρκετά πολυμαθής, γράφοντας μια σειρά από ποιήματα, δημοσίευσε αρκετά μυθιστορήματα, και συνέθεσε τραγούδια. Ήταν επίσης ερασιτέχνης καλλιτέχνης και μαθηματικός. Εργάστηκε στην ινδική ιατρική υπηρεσία για 25 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της υπηρεσίας έκανε την πρωτοποριακή ιατρική ανακάλυψη. Μετά την παραίτηση από την υπηρεσία του στην Ινδία, προσχώρησε στη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ, και συνέχισε ως καθηγητής και πρόεδρος της Τροπικής Ιατρικής του Ινστιτούτου για 10 χρόνια. Το 1926 έγινε επικεφαλής διευθυντής του Ινστιτούτου και Νοσοκομείου Ρος Τροπικών Νόσων, που ιδρύθηκε προς τιμήν των έργων του. Παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του. 

βικιπαίδεια

Ντόναλντ Ντακ (πλήρες όνομα Ντόναλντ Φάουντλιροϊ Ντακ, αγγλικά Donald Duck)

Donald Duck.png




Ο Ντόναλντ Ντακ (πλήρες όνομα Ντόναλντ Φάουντλιροϊ Ντακ, αγγλικά Donald Duck) είναι χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϋ. Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία έγινε το 1934. Ο Ντόναλντ Ντακ σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το 1995). Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ ήταν στο καρτούν της Silly Symphonies The Wise Little Hen.  Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας.  Μετά το θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο. 

Προφίλ

Ο Ντόναλντ Ντακ είναι μία περιπετειώδης πάπια. Είναι έξυπνος, πονηρός, οξύθυμος, καλόκαρδος, μονίμως άφραγκος, κατά καιρούς τεμπέλης και το πιο άτυχο παπί του κόσμου.

Είναι γιος της Βολκάνας Μακ Ντακ αδελφής του Σκρούτζ Μακ Ντακ.

Ζει μαζί με τα τρία ανίψια του (Χιούη, Λιούη, Ντιούη), των οποίων έχει την κηδεμονία, στην Λιμνούπολη, πολιτεία της Καλισότα. Μένει σε μια μονοκατοικία η οποία ανήκει στον τσιγκούνη θείο του Σκρουτζ Μακ Ντακ, ακριβώς δίπλα στο σπίτι του πιο ανυπόφορου εχθρού του, του κυρίου Τζόουνς, με τον οποίο δίνουν "ομηρικές" μάχες.

Στην ίδια πόλη μένουν και άλλοι χαρακτήρες όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ (ο τσιγκούνης θείος του), ο Φέθρυ (ξάδερφος του Ντόναλντ και μεγάλος γκαφατζής), ο Γκαστόνε (ο εκνευριστικά τυχερός του ξάδερφος που είναι και αντίζηλός του) και η μεγάλη αγάπη του, η Νταίζυ Ντακ.

Επίσης στην ίδια πόλη μένει ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, καθώς και μία πληθώρα άλλων χαρακτήρων που πλαισιώνουν πολύ όμορφα το Duck Universe.

Έξω από την πόλη, μένει στο αγρόκτημα της η Γιαγιά Ντακ. Μαζί με την Γιαγιά Ντακ, ζει και ο τεμπέλης βοηθός της Πασχάλης Χήνος.

Όταν επισκέπτεται ο Ντόναλντ την Γιαγιά Ντακ, τον βρίσκουμε συχνά να κοιμάται μαζί με τον Πασχάλη κάτω από ένα δέντρο.

Τις νύχτες ο Ντόναλντ φοράει την μάσκα του και χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που του έχει φτιάξει ο Κύρος Γρανάζης, μάχεται ενάντια σε εγκληματίες ως υπερήρωας με το όνομα Φάντομ Ντακ, και σώζει την πόλη από το κακό.
Δημιουργία

Ένας σημαντικός δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ είναι ο Καρλ Μπαρκς (1901-2000), ο οποίος δημιούργησε και εμπλούτισε την προσωπικότητα του, πλαισιώνοντας τον με ένα πλήθος συγγενών, φίλων και εχθρών που έγιναν επίσης αθάνατοι όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο Γκαστόνε και οι Μουργόλυκοι. Άλλος σημαντικός σχεδιαστής του ήρωα είναι ο Ντον Ρόσα.
ΥποδοχήΟ ζωγράφος και κριτικός τέχνης Άντι Γουόρχολ ανέφερε ότι: "Η ιδιοφυής ιδέα του Γουόλτ Ντίσνεϋ ήταν το ότι διάλεξε ένα τόσο κοινό πλάσμα, όπως η πάπια, και την έκανε εξαιρετικά ανθρώπινη".

Μαρία Κάλλας (Νέα Υόρκη, 2 Δεκεμβρίου 1923 - Παρίσι, 16 Σεπτεμβρίου 1977)

Maria Callas 1958.jpg



16 Σεπτεμβρίου 1977 (44 χρόνια πριν) πέθανε:

Μαρία Κάλλας Ελληνίδα υψίφωνος

Η Μαρία Κάλλας (Νέα Υόρκη, 2 Δεκεμβρίου 1923 - Παρίσι, 16 Σεπτεμβρίου 1977), γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου (στον τόπο της γέννησής της είχε καταχωρηθεί ως Σοφία Καικιλία Κάλος), ήταν κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.
Καταγωγή και Πρώτα Χρόνια


Οι γονείς της, Ευαγγελία Δημητριάδη (από την Κωνσταντινούπολη) και Γιώργος Καλογερόπουλος (από το Νεωχόρι Ιθώμης Μεσσηνίας), είχαν δύο παιδιά την Υακίνθη (αργότερα Τζάκις) και τον Βασίλη που πέθανε από τύφο όταν ήταν μόλις 2 ετών. Η οικογένεια μεταναστεύει στις Η.Π.Α. από την Αθήνα και γεννιέται η Μαρία Κάλλας. Εκεί το πρώτο διάστημα πέρασαν δύσκολα αφού δεν δινόταν στον πατέρα της άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αργότερα ο πατέρας της άνοιξε φαρμακείο. Σύμφωνα με μαρτυρία της μητέρας της, Ευαγγελίας Δημητριάδου - Καλογεροπούλου, η Κάλλας γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1923, ενώ στην ταυτότητά της αναφερόταν η 2 Δεκεμβρίου, ημερομηνία στην οποία επέμενε και η ίδια. Το 1929 ο πατέρας της αλλάζει το οικογενειακό επώνυμο από Καλογερόπουλος σε Callas. Τρία χρόνια αργότερα η Μαρία ξεκινά τα πρώτα μαθήματα πιάνου μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη. Σε ηλικία 11 ετών έλαβε το πρώτο βραβείο ως "σολίστ" σε διαγωνισμό παιδικών φωνών που είχε διοργανώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R. Βέβαια οι γονείς τις ερχόντουσαν συχνά σε αντιπαραθέσεις και γι'αυτό χώρισαν. Οι δύο αδελφές και η μητέρα τους γυρίζουν στην Ελλάδα όπου διαμένουν σε σπίτι φίλων
Ζωή και σταδιοδρομία
Πρώτες ερμηνείες

Η ακρόασή της από τον Έντουαρντ Τζόνσον, διευθυντή της Όπερας, φέρνει την προσφορά δύο ρόλων στα έργα "Φιντέλιο" του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και "Μαντάμ Μπατερφλάι" του Τζάκομο Πουτσίνι. Η Κάλλας απορρίπτει τους ρόλους. Δε θέλει να τραγουδήσει τον "Φιντέλιο" στα αγγλικά, ενώ αισθάνεται πολύ εύσωμη ώστε να ερμηνεύσει την αιθέρια "Μπάτερφλάι".

Η γνωριμία της με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Αρένας της Βερόνα, Τζοβάννι Τζενατέλλο την οδηγεί στην Ιταλία. Εκεί στις 3 Αυγούστου 1947 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Αρένα της Βερόνα με τη "Τζοκόντα" του Αμιλκάρε Πονκιέλι. Τον ίδιο χρόνο ερμηνεύει την Ιζόλδη από το "Τριστάνος και Ιζόλδη" στη Βενετία υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Τούλιο Σεραφίν. Συνάμα έρχεται και η γνωριμία της με τον μουσικόφιλο Ιταλό βιομήχανο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, με τον οποίο παντρεύονται στις 21 Απριλίου 1949. Ο Μενεγκίνι έχοντας και ρόλο μάνατζερ άσκησε καταλυτική επιρροή στην καριέρα της Κάλλας, υποβάλλοντάς την σε δίαιτα με σκοπό να αποκτήσει καλύτερη εμφάνιση και αποτρέποντάς την από κάθε βιοτική ενασχόληση με την οικονομική κάλυψη, που της παρείχε. Έτσι τον ίδιο χρόνο η Κάλλας κάνει καλλιτεχνικές εμφανίσεις στο Μπουένος Άιρες και το 1950 στο Μεξικό

βικιπαίδεια

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (αγγλικά: David Copperfield, πραγματικό όνομα: David Seth Kotkin, 16 Σεπτεμβρίου 1956)




16 Σεπτεμβρίου 1956 (65 χρόνια πριν) γεννήθηκε:

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ Αμερικανός ταχυδακτυλουργός

Ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (αγγλικά: David Copperfield, πραγματικό όνομα: David Seth Kotkin, 16 Σεπτεμβρίου 1956) είναι Αμερικανός ταχυδακτυλουργός. Έχει χαρακτηριστεί από το Forbes ως ο περισσότερο εμπορικά επιτυχημένος μάγος στην ιστορία..

Οι τηλεοπτικές παραγωγές του Κόπερφιλντ έχουν κερδίσει 21 βραβεία Emmy σε σύνολο 38 υποψηφιοτήτων. Ευρύτερα γνωστός για το συνδυασμό της αφήγησης και της ψευδαίσθησης. Ο Κόπερφιλντ έχει κερδίσει 11 Guinness World Records, ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, και τον τίτλο του ιππότη από τη γαλλική κυβέρνηση, Έχει ονομαστεί ως ένας Ζωντανός Θρύλος από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο Κόπερφιλντ έχει μέχρι στιγμής πουλήσει 40 εκατομμύρια εισιτήρια με κέρδος πάνω από 4 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι περισσότερο από κάθε άλλο σόλο καλλιτέχνη στην ιστορία.

βικιπαίδεια

Παπούα Νέα Γουινέα








16 Σεπτεμβρίου 1975 (46 χρόνια πριν):

Η Παπούα Νέα Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστραλία.

Η Παπούα Νέα Γουινέα (γράφεται και Παπούα-Νέα Γουινέα, επίσημα: Ανεξάρτητο Κράτος της Παπουασίας-Νέας Γουινέας ) είναι νησιωτικό κράτος στην Ωκεανία, που βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας και νότια του Ισημερινού και περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της νήσου της Νέας Γουινέας και μερικά συμπλέγματα νησιών. Πρωτεύουσα είναι το Πορτ Μόρεσμπι. Αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1975. Είναι από τις πλέον αγροτικές περιοχές στον κόσμο, καθώς μόνο το 18% του συνολικού πληθυσμού ζουν στις πόλεις. Η χώρα επίσης αποτελεί μία από τις πλέον ανεξερεύνητες στον κόσμο, τόσο πολιτιστικά όσο και γεωγραφικά. Πιστεύεται ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πολλά άγνωστα ακόμα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Αρχαιολογία και εξερευνήσεις

Πληθυσμοί από Μελανήσιους και Παπούα κατοικούσαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η σημερινή χώρα πριν από χιλιάδες χρόνια. Τα λείψανα από την παρουσία ανθρώπων ανάγονται σε 50.000 χρόνια πριν. Στα υψίπεδα της Νέας Γουινέας αναπτύχθηκε αυτόνομα η γεωργία πριν από 9.000 χρόνια. Το 18ο αιώνα εισήχθη στη Νέα Γουινέα η γλυκοπατάτα, αφού προηγουμένως έφτασε στις Μολούκες από την Πορτογαλία, που την είχαν μεταφέρει από το Νέο Κόσμο Από το 16ο αιώνα Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι εντόπισαν μέρος των ακτών της χώρας. Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στα νησιά ήταν ο Αντόνιο ντ' Αμπρέου το 1512. Αυτός ακολουθήθηκε από τον Ίνιγκο Ορτίς δε Ρέτες, ο οποίος ανακήρυξε τα νησιά κτήση της Ισπανίας, το 1545. Στον τελευταίο οφείλεται και το όνομα Νέα Γουινέα, επειδή είχε παρατηρήσει την ομοιότητα των ανθρώπων του νησιού με εκείνους που είχε δει νωρίτερα στον Κόλπο της Γουινέας. Η ορεινή ενδοχώρα της νησιωτικής χώρας παρέμενε ανεξερεύνητη ως το τέλος του 19ου αιώνα. Η μαλαϊκή λέξη «Παπούα» περιγράφει τα σγουρά μαλλιά των Μελανήσιων κατοίκων.


Αποικιοκρατία

Το 1884 οι νοτιοανατολικές περιοχές της Νέας Γουινέας καταλαμβάνονται από τους Βρετανούς ενώ οι νοτιοδυτικές από τους Γερμανούς. Η Ολλανδία έθεσε υπό τον έλεγχό της το 1898 μεγάλο μέρος της Νέας Γουινέας (ο καθορισμός των συνόρων είχε γίνει ήδη από το 1855). Το 1904 η Αυστραλία αναλαμβάνει τον έλεγχο του βρετανικού τομέα και το 1906 η αποικία έγινε μέλος της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, λαμβάνοντας την ονομασία Γη της Παπουασίας. Ο στόλος της Αυστραλίας έφτασε στο γερμανικό τομέα το 1914 και επέβαλε παράδοση άνευ όρων. Το 1920, η Κοινωνία των Εθνών ανέθεσε στην Αυστραλία την εντολή διοίκησης της άλλοτε γερμανικής Νέας Γουινέας και του αρχιπελάγους Βίσμαρκ. Από το 1942 έως το 1945 η περιοχή τελεί υπό Ιαπωνική κατοχή. Το 1946 τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν εντολή διοίκησης της βόρειας Νέας Γουινέας και του αρχιπελάγους Βίσμαρκ στην Αυστραλία. Το καθεστώς του δυτικού τμήματος του νησιού παρέμεινε υπό αμφισβήτηση. Η Ινδονησία διεκδίκησε και έλαβε εντολή από τον ΟΗΕ (1963) να προσαρτήσει το δυτικό τμήμα, το οποίο αποτελεί επαρχία της. Στο ανατολικό τμήμα ο έλεγχος δόθηκε στην Αυστραλία, η οποία παραχώρησε καθεστώς αυτοκυβέρνησης, το 1973.


Ανεξαρτησία

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 η Παπούα Νέα Γουινέα απέκτησε την ανεξαρτησία της και πρώτος πρωθυπουργός έγινε ο Μάικλ Σομάρε.

Σήμερα 16/9 ... Αγίας Ευφημίας, Αγίας Λουντμίλας, Αγίας Μελιτινής μάρτυρος

η αυλή του Αγ. Γεωργίου στην Ιεράπετρα
η αυλή του Αγ. Γεωργίου στην Ιεράπετρα


Αγίας Ευφημίας, Αγίας Λουντμίλας, Αγίας Μελιτινής μάρτυρος
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει καρτέλα με φακό +-

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες