Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2022

31 Μαρτίου 1833: Οι Οθωμανοί παραδίδουν την Ακρόπολη των Αθηνών



 

 


 

 

 

 

Ο διοικητής της Οθωμανικής φρουράς της ακροπόλεως, Οσμάν εφέντης, παραδίδει την Αθήνα στους Βαυαρούς και αποχωρεί μαζί με τους υπόλοιπους Τούρκους οριστικά.

Σημαντικό οχυρό, η ακρόπολη των Αθηνών αποτέλεσε στόχο των επαναστατών από την έναρξη της επανάστασης, πολιουρκούμενη δύο φορές από τους Έλληνες επαναστάτες: αρχικά από το σώμα του Μελέτιου Βασιλείου που οργανώθηκε σε μια χαλαρή πολιορκία 3,000 περίπου ανδρών. Η κάθοδος ισχυρών τουρκικών δυνάμεων με τον Ομέρ Βρυώνη διασκόρπισε τις δυνάμεις των Ελλήνων αλλά μόλις οι Τούρκοι αποχώρησαν, η πολιορκία ξανάρχισε πιο οργανωμένα με τη συμμετοχή Φιλελλήνων και την καθοριστική συνερισφορά πυροβολικού υπό τη διεύθυνση του Γάλλου Ολιβιέ Βουτιέ. Στα τέλη Ιουλίου του 1822, η οθωμανική φρουρά παρέδωσε το φρούριο με τον όρο να εγκαταλείψουν την Αττική με ασφάλεια.
Το 1826, ήταν η σειρά της ελληνικής φρουράς να πολιορκηθεί από τουρκικές δυνάμεις του Ρεζίτ Μεχμέτ πασά Κιουταχή. Η πολιoρκία θα κρατούσε έναν χρόνο με τις δυνάμεις των Ελλήνων να βομβαρδίζονται και να υπονομεύονται συστηματικά από τουρκικές δυνάμεις. Οι Έλληνες προσπάθησαν να άρουν την πολιορκία με σημαντικές συγκρούσεις στην Αττική και τη Στερεά (μάχες της Αραχώβης, του Καματερού και του Αναλάτου) αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά την ήττα στον Ανάλατο, η φρουρά παραδόθηκε τον Ιούνιο του 1827 (με το Νέο Ημερολόγιο) και έκτοτε δεν υπήρξε σοβαρή προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας των Τούρκων στην Αττική.

συνέχεια

https://www.ptisidiastima.com/march-1833-ottomans-surrender-citadel-of-athens-to-bavarians/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες