Κυριακή, Μαΐου 30, 2021

Ανθισμένο θυμάρι


Ανθισμένο το θυμάρι

Θυμάρι
Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα αγοράσετε Θυμάρι

Το γνωστό μας θυμάρι είναι ένας μικρόσωμος θάμνος που απαντάται στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης σε διάφορες περιοχές της Ασίας και καλλιεργείται στη βόρεια Αμερική.
Φυτρώνει σε άγονους τόπους σε όλη την Ελλάδα και ανθίζει Ιούνιο με Ιούλιο με άνθη σε χρώμα μπλε ανοικτό. Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι.
Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αναδύουν το άρωμα τους όταν τα τρίψωμε στα χέρια μας δίνοντας μιά δυνατή γεύση. Αποξηραμένα φύλλα και άνθη χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό για να αρωματίσουν ψάρια, κρέατα, σάλτσες και σούπες.
Η χρήση του θυμαριού είναι γνωστή απο την αρχαιότητα με τους Αιγύπτιους να το χρησιμοποιούν σαν άρωμα και σαν βαλσαμωτικό ενώ οι Ελληνες για απολύμανση σε ασθένειες. Οι Ρωμαίοι έκαναν μπάνιο με σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα.
Στη φαρμακευτική το θυμάρι είναι γνωστό σαν το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ρόφημα σε προβλήματα του στομάχου και των εντέρων αλλά και για ανακούφιση από το βήχα, το συνάχι και τη γρίπη.
Για να φτιάξωμε ένα ρόφημα με θυμάρι αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο για ρευματικές παθήσεις και για ξεκούραση. Βράστε 100γρ. θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνετε και το ρίχνετε στο νερό της μπανιέρας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αλλά μπορείτε να καθαρίσετε και τα δόντια και τα ούλα οπως το κάνουν στη Κρήτη για την ουλίτιδα. Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα χωρίς μέλι ή ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες