Τρίτη, Μαΐου 18, 2021

Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου...18 Μαίου 1828...

Το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο 

Η Μάχη στο Φραγκοκάστελλο συμπεριλαμβάνεται στον απελευθερωτικό αγώνα στην Κρήτη απο τους Τούρκους
Εγινε μεταξύ των στρατευμάτων του Τουρκαλβανού Μουσταφά Πασά και του Ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη στο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά 

Στα τέλη του 1827 είχαν γίνει να δυναμώσει η επανάσταση στην Κρήτη για να υπάρχουν επιχειρήματα για την ένταξη της Κρήτη;ς στην Ελλάδα σύμφωνα με τη συμφωνία του Λονδίνου 6/7/1827. 

Δεν πετύχαιναν όμως λόγω έλλειψης συντονισμού των Ελλήνων εξ αιτίας αντιζηλιών. Ετσι ανέθεσαν την ηγεσία των Ελλήνων στον Χατζημιχάλη Νταλιάνη με πλούσια πολεμική δραστηριότητα στον αγώνα του 21

Αποβιοβάστηκε στη Γραμβούσα 5/1/1828 με πεζικό κ ιππικό. Εξ αρχής φάνηκε η δυσκολία της έκβασης λόγω διαφωνιών των ντόπιων για την επιλογή του τόπου που θα αποτελούσε το ορμητήριό του. 

Επικράτησε η γνώμη του Νταλιάνη που είχε διαλέξει τα Σφακιά. Εντ ωμεταξύ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος
Ο Πασάς της Κυδωνίας που πληροφορήθηκε την υπαρξη ξένων ενόπλων στα Σφακιά με την πρόφαση να προστατεψει τους ντόπιους έστειλε στρατό 

Οι συγκρούσεις άρχισαν 8 Μαϊου όταν άντρες του Νταλιάνη χτύπησαν Τούρκους Ρεθυμνιώτες που πήγαιναν να ενωθούν με το στρατό του Μουσταφά Σκότωσαν 4ο τούρκους και ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και ο Αγηάς του Ρεθύμνου
Ο Μουσταφά ζήτησε απο τον Νταλιάνη με επιστολή να εγκαταλείψει την Κρήτη σε 10 μέρες το πολύ. Εκείνος του απάντησε "ήρθα στην Κρήτη με τα παλικάρια μου για να πολεμήσω Τούρκους και ο Θεός ας δώσει τη νίκη όπου θέλει"

 Ο Μουσταφά πλέον ήξερε τις προθέσεις του Νταλιάνη και ετοιμάστηκε για επίθεση Επίσης ειδοποίησε τους καπεταναίους ότι θα πολεμήσει τους ενοχλητικούς ξένους και να μείνουν αμέτοχοι για να συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια που είχαν.


Εν τω μεταξύ ο Νταλιάνης κατέλαβε το Φραγκοκάστελο αλλά οι επαφές με τους ντόπιους ήταν μέσω επιστολών
Οι Σφακιανοί πρότειναν στον Νταλιάνη να αφήσει 100 άντρες στο κάστρο και να δώσει μάχη στην ορεινή περιοχή Κολοκάσια όπου θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν τους Τούρκους όταν θα επιτεθούν στο κάστρο. Ο Νταλιάνης επέμενε να πολεμήσει στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου. Οι Κρητικοί του είπαν ότι δεν έχουν συνηθίσει τον πόλεμο σε πεδιάδα Τότε αυτός τους ειρωνεύτηκε και προχώρησε στην επιλογή του

Στις 18 Μαϊου 1828 ο Μουσταφα με 8000 πεζους κινήθηκε για το ΦραγκοκάστελλοΧωρίς δυσκολία κατέλαβε τον δυτικό προμαχώνα σκοτώνοντας όλους τους υπερασπιστές και τον υπασπιστή του Νταλιάνη Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη Περικύκλωσαν το κάστρο χωρίς τους άλλους δυο προμαχώνες και δεν υπήρχε επικοινωνία με τους πολιορκούμενοτυς Οι οχυρωμένοι άντρες στους προμαχώνες προσπάθησαν να μπουν στο κάστρο αλλά βρήκαν το θάνατο. 

Ανάμεσα στους νεκρούς και ο Νταλιάνης που πολέμησε ηρωικά αλλά την ίδια στιγμη έσπασε το σπαθί του και σκοτώθηκε το άλογό του . Πήγαν το κεφάλι του τρόπαιο στον Μουσταφά που παραδόξως τους επέπληξε διότι δεν τον πηγαν ζωντανό. Τον θεωρούσε συμπατριώτη του.


Αυτή η εξέλιξη δεν πτόησε τους έγκλειστους που συνέχισαν να αποκρούουν τις επιθέσεις. Όταν λιγόστευαν τα τρόφιμα και τα πυρομαχικά ο Σήφης Δριλινδάς δραπέτευσε και φεύγοντας φώναζε πίσω απο τους εχθρούς και έλεγε στους έγκλειστους ότι σύντομα θα φτάσουν ενισχύσεις . Ετσι με αυτό το τέχνασμα ο Μουσταφά έλυσε την πολιορκία στις 24 Μαϊου. Στη λύση της πολιορκίας βοήθησε και το γεγονός ότι πολλοί Τουρκαλβανοί απο τους πολιορκητές ήταν φίλοι με πολλούς απο τους ηπειρώτες πολιορκημένους

Ο Μουσταφά Πασάς τίμησε τον νεκρό Δαλιάνη. Συγκέντρωσε τα υπάρχοντά του, αναμέσά τους και ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης και τα απέστειλε στην οικογένειά του.

Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου στοίχισε στους Έλληνες 338 νεκρούς, ενώ για τους Τουρκαλβανούς οι απώλειες ανήλθαν σε περίπου 800 άνδρες. Η Κρήτη θα πρέπει να περιμένει έως το 1913 για να ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος.

Στη λαϊκή παράδοση, η μάχη στο Φραγκοκάστελο συνδυάστηκε με τους Δροσουλίτες. 

Είναι ένα οπτικό φαινόμενο, το οποίο λαμβάνει χώρα στο κάστρο τέλη Μαΐου όταν η δροσιά που εξατμίζεται κατά την Ανατολή του ηλίου δημιουργεί σκιές, που μοιάζουν με ανθρώπους.
Για τους Κρητικούς, οι Δροσουλίτες είναι οι σκοτωμένοι του Φραγκοκάστελλου, βαδίζουν προς το κάστρο και μετά χάνονται στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες