Σάββατο, Ιουλίου 31, 2021

Μάχη της Αλεξάνδρειας 31 Ιουλίου 30 π.Χ.

 



31 Ιουλίου 30 π.Χ. (2051 χρόνια πριν):
Μάχη της Αλεξάνδρειας: Ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

Μετά την ήττα στο Άκτιο, ο Μάρκος Αντώνιος συγκέντρωσε όσες δυνάμεις του απέμειναν στην Αίγυπτο. Η απομόνωση και η καταθλιπτική αριθμητική υπεροχή των δυνάμεων του Οκταβιανού προκάλεσαν σημαντικές λιποταξίες από τις τάξεις του αλλά παρόλα αυτά, ο Αντώνιος κατόρθωσε να κερδίσει μια μικρή νίκη στα σημεία χάρη στις ικανότητές του σαν τακτικός διοικητής.

Ο Οκταβιανός όμως θα επιχειρήσει μια δεύτερη επίθεση από δύο πλευρές τον Αύγουστο κατορθώνοντας να κυριεύσει την πόλη. Οι δυνάμεις του Αντωνίου διαλύθηκαν αυτομολώντας στον εχθρό -τους “άλλους” Ρωμαίους- με αποκορύφωμα τον στόλο του που πέρασε εξολοκλήρου στις διαταγές του Οκταβιανού.

Χωρίς δυνάμεις και χωρίς συμμάχους ο Μάρκος Αντώνιος προτίμησε την αυτοκτονία από τη σύλληψη και την ατίμωση στα χέρια του εχθρού του. Η Κλεοπάτρα, αντίθετα, προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον νέο Ρωμαίο επικυρίαρχο της Αιγύπτου, τον τρίτο κατά σειρά, αλλά οι χάρες της δεν την υπηρέτησαν όπως με τους άλλους δύο. Θα ακολουθήσει τον εραστή της στην αυτοκτονία και στον τάφο.

συνέχειαhttps://www.ptisidiastima.com/30-bc-battle-alexandria-2/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες