Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2021

Ο Φράνσις Πάρκμαν (16 Σεπτεμβρίου 1823 – 8 Νοεμβρίου 1893)





16 Σεπτεμβρίου 1823 (198 χρόνια πριν) γεννήθηκε:

Φράνσις Πάρκμαν Αμερικανός ιστορικός
Φράνσις Πάρκμαν, Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας, γνωστός κυρίως από το έργο του “Η Λεωφόρος του Όρεγκον”


Ο Φράνσις Πάρκμαν (16 Σεπτεμβρίου 1823 – 8 Νοεμβρίου 1893) ήταν Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας, γνωστός κυρίως από το έργο του “Η Λεωφόρος του Όρεγκον” (The Oregon Trail: Sketches of Prairie and Rocky-Mountain Life). Το ενδιαφέρον του Πάρκμαν για τη γαλλική κυριαρχία στην Αμερική έδωσε θέμα σε ένα πλήθος ιστορικών του έργων. Τα έργα του μέχρι και σήμερα θεωρούνται αυθεντική πηγή της αμερικανικής ιστορίας.

Ο Φράνσις Πάρκμαν γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1823, Όταν ήταν ακόμα παιδί περνούσε πολλές ώρες διαβάζοντας ιστορίες της αμερικανικής ηπείρου. Οι απέραντες μακρινές βορειοδυτικές εκτάσεις ασκούσαν μεγάλη γοητεία στο νεαρό Πάρκμαν. Μία μέρα πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει το ταξίδι του προς το Όρεγκον, γι’ αυτό δεν είναι παράξενο που ο Πάρκμαν έστρεψε όλο του το ενδιαφέρον στην ιστορία. Ο Φράνσις κινητοποιούσε τη φαντασία του για να οραματιστεί την ιστορία της γαλλικής κυριαρχίας στην Αμερική, όπως θα μπορούσε να ήταν στην πραγματικότητα. Μελέτησε τους αγώνες μεταξύ των Γάλλων και των Άγγλων και νέος ακόμη είχε γίνει αυθεντία σ’ αυτό το θέμα.

Πρωτοετής ακόμα φοιτητής, ο Φράνσις Πάρκμαν αποφάσισε να γράψει την ιστορία της Γαλλικής κυριαρχίας στην Αμερική και χρησιμοποιούσε τις διακοπές για να μελετήσει τη γαλλική κατοχή. Το 1845, όταν ήταν 22 ετών, ο Πάρκμαν ταξίδεψε στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές και έφτασε ως το Σεντ Λούις. Εκείνη την εποχή είχε συγκεντρώσει όλο του το ενδιαφέρον στην εξακρίβωση όλων των στοιχείων της συνωμοσίας του Ποντιάκ. Τον επόμενο χρόνο, 1846, ο Πάρκμαν εξερεύνησε τις ιστορικές τοποθεσίες της δυτικής Πενσυλβάνιας. Τότε άρχισε και το πιο επικίνδυνο ταξίδι του, δια ξηράς από το δυτικό Μιζούρι στο Όρεγκον. Ο Φράνσις Πάρκμαν μόλις είχε τελειώσει το κολλέγιο, όταν άρχισε το ταξίδι του, που θα πραγματοποιούσε τα παιδικά του σχέδια και θα τον ανέδειχνε ως τον κορυφαίο ιστορικό της εποχής του.


Ο Πάρκμαν δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις περιγραφές της ζωής των Ινδιάνων, που μάθαινε από τα περιοδικά της εποχής του. Αποφάσισε να ζήσει ο ίδιος με τους Ινδιάνους στους καταυλισμούς τους και να μάθει τη γλώσσα τους, για να μπορέσει να τους περιγράψει σωστά στα βιβλία του. Ο Πάρκμαν διατηρούσε πολλές από τις συνηθισμένες αντιλήψεις της εποχής για τους Ινδιάνους πολεμιστές, απέρριψε όμως πολύ περισσότερες και έδωσε μία καινούργια και πλατύτερη αντίληψη του Ινδιάνου και του τρόπου ζωής του. Εντούτοις, ο Πάρκμαν πίστευε ότι η κατάκτηση και η εκτόπιση των Ινδιάνων αντιπροσώπευε την πρόοδο και το θρίαμβο του “πολιτισμού” πάνω στον “πρωτογονισμό”.
συνέχεια


https://www.timesnews.gr/fransis-parkman-amerikanos-istorikos-ke-syngrafeas-gnostos-kyrios-apo-ergo-tou-leoforos-tou-oregkon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες