Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2021

Πάουλ Βιτγκενστάιν : ο μονόχειρας κορυφαίος πιανίστας



Πολλοί άνθρωποι, όταν συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στη ζωή τους, εγκαταλείπουν τα πάντα, νομίζοντας πως "όλα πια έχουν τελειώσει" και δεν έχει νόημα να συνεχίσουν την προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν το κουράγιο, τη δύναμη να παλέψουν για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αγωνιστούν για κάτι καλύτερο στη ζωή τους.
Ένας απ΄αυτούς τους λίγους και "δυνατούς", ξεχωριστούς ανθρώπους, ήταν ο Αυστριακός πιανίστας Πάουλ Βιτγκενστάιν (Paul Wittgenstein). Γεννημένος στις 5 Νοεμβρίου 1887 στην Βιέννη, σε μια πλούσια οικογένεια (ο πατέρας του ήταν βιομήχανος σιδήρου) ο Πάουλ και τα άλλα 8 αδέλφια του (ανάμεσά τους και ο -αργότερα- σπουδαίος φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάιν) είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξεχωριστή μόρφωση.
Έτσι, ο Πάουλ ασχολήθηκε από μικρός με την μουσική, οι δε πολύ καλές επιδόσεις στο πιάνο, τον έφεραν σύντομα να παίζει μαζί με -μεγαλύτερους σε ηλικία- διάσημους μουσικούς, όπως ο μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους. Το 1913, ο Πάουλ Βιτγκενστάιν δίνει το πρώτο του κοντσέρτο στην Βιέννη, κερδίζοντας πολύ καλές κριτικές.

Όμως η καριέρα του διακόπηκε όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο διάσημος πιανίστας έγινε στρατιώτης. Σε μια μάχη τραυματίστηκε από σφαίρα στον ώμο και πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ρώσους στρατιώτες. Το τραυματισμένο δεξί χέρι του έπαθε "σηψαιμία" (μόλυνση του αίματος) και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του κόψουν εντελώς το χέρι, για να μην πεθάνει από τη μόλυνση. Φαντάζεστε πόσο μεγάλο "κτύπημα της μοίρας", δέχτηκε αυτός ο ταλαντούχος πιανίστας!
Όμως η θέλησή του, αποδείχτηκε δυνατότερη από την αναπηρία, αφού συνέχισε να ασχολείται με το πιάνο, παίζοντας μόνο με το ένα χέρι που του έμεινε!!!
Όταν τελείωσε ο πόλεμος και επέστρεψε στη Βιέννη, άρχισε να διασκευάζει γνωστά κομμάτια για πιάνο (ανάμεσά τους, και δύσκολα κοντσέρτα), έτσι ώστε να μπορεί να τα παίζει ακόμη και με το ένα χέρι. Ζήτησε μάλιστα από γνωστούς συνθέτες της εποχής (Ρίχαρντ Στράους, Πάουλ Χίντεμιτ, Σεργκέι Προκόφιεφ, Μπέντζαμιν Μπρίτεν) να γράψουν κοντσέρτα ειδικά γι’ αυτόν. Το πιο γνωστό απ’ αυτά τα έργα είναι το «Κοντσέρτο για αριστερό χέρι» του Μορίς Ραβέλ.
Ο διάσημος "πιανίστας με το ένα χέρι" δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα του (άλλωστε η μεγάλη περιουσία που είχε ο πατέρας του, κατασχέθηκε από το ναζιστικό κράτος). Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του στις ΗΠΑ, δίνοντας συναυλίες και παραδίδοντας μαθήματα πιάνου, μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 73 ετών (Νέα Υόρκη, 3 Μαρτίου 1961).
Παρακολουθούμε ένα βίντεο: ο Paul Wittgenstein παίζει το Raff - La Fileus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες