Κυριακή, Απριλίου 25, 2021

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

 

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΥΛΙΚΑ
για το προζυμι
Νερο 1.200γρ
Μαγια 100γρ
Αλευρι Δυνατο 1.000γρ
για την ζυμη
Χυμο πορτοκαλιου 500γρ
Ζαχαρη 1.200γρ
Μαχλεπι 50γρ
Βανιλια 1κ.γ.
Βουτυρο 700γρ
Αλευρι Δυνατο 3.000γρ
Ξυσμα απο 3 πορτοκαλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1.Σε μια λεκανη ανακατευουμε ελαφρα τα υλικα για το προζυμι, αλευρι, μαγια, νερο με το χερι μας, μεχρι να μην εχει σβολους, και το αφηνουμε για 1 ωρα σε χωρο
ζεστο και σκεπασμενο.


2.Σε μια ακομη λεκανη, ενωνουμε τα υπολοιπα υγρα υλικα μας, το χυμο πορτοκάλι με το ξυσμα, την ζάχαρη, την βανιλια, το μαχλεπι και ανακατευουμε να λιωσει η βανιλια και να ανακατευτει στο μιγμα το μαχλεπι.


3.Κρατάμε το βουτυρο μαλακο σε θερμοκρασια δωματιου, και το αλευρι ξεχωριστά και ειμαστε ετοιμοι για το ζυμωμα.


4.Αδειάζουμε σε μια μεγαλύτερη λεκάνη ολα τα υγρα, προσθέτουμε το βούτυρο,το μισό αλεύρι, ανακατεύοντας, και προσθέτουμε στο μίγμα το προζύμι ολο, ανακατευοντας συνεχεια, προσθετουμε το υπολοιπο αλευρι προσέχοντας η ζυμη να παραμενει ελαστική, σφικτη ελαφρα, και ζυμώνουμε αρκετα, ωστε να δεσει καλα το ζυμάρι μας. Αφου το ζυμώσουμε, αφηνουμε το ζυμαρι να ξεκουραστει για 90 λεπτα, και αμέσως μετα κόβουμε σε ισα βάρη που θέλουμε, φτιάχνουμε τα φυτίλια και τα χωρίζουμε σε δυάδες η τριάδες ανάλογα τι πλεξούδες θα κάνουμε.
Aφήνουμε λιγη ωρα να ξεκουραστουν και πλαθουμε τις πλεξουδες.


5.Ψηνουμε στους 170 βαθμους για 40 λεπτα περιπου, εξαρτατε απο το βαρος της πλεξουδας, και εχουμε ενα εξαιρετικο νηστισιμο τσουρεκι.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες