Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021

Σκοτ Τζόπλιν ο «βασιλιάς» του ραγκτάιμ (ragtime)





Σαν σήμερα, 1 Απριλίου του 1917 έφυγε από τη ζωή ο Σκοτ Τζόπλιν, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «βασιλιάς» του ραγκτάιμ (ragtime). Πρόκειται για το πρώτο αυθεντικά αμερικανικό μουσικό είδος, που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ και αποτέλεσε τον πρόδρομο της τζαζ. Κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του έγραψε 44 πρωτότυπες συνθέσεις ραγκτάιμ, ένα μπαλέτο και δύο όπερες.

Ο Τζόπλιν γεννήθηκε στο Βορειοδυτικό Τέξας στις 24 Νοεμβρίου 1868 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη Τεξαρκάνα του Τέξας. Η οικογένεια του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για σπουδές στο πιάνο, όμως το μουσικό ταλέντο του Τζόπλιν έγινε αντιληπτό από τον Γιούλιους Βάις, έναν γερμανοεβραίο εμιγκρέ μουσικοδιδάσκαλο, ο οποίος τον μύησε στην κλασική και την παραδοσιακή μουσική και του έκανε δωρεάν μαθήματα Βοήθησε μάλιστα τη μητέρα του να του αγοράσει ένα μεταχειρισμένο πιάνο.

Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο πιάνο έγινε το 1884, στην Τεξαρκάνα, συνοδεύοντας ένα παιδικό φωνητικό τρίο. Ο Τζόπλιν όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς μάθαινε κιθάρα και μαντολίνο. Λίγα χρόνια μετά αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας μουσικός, ενώ το 1893 μετακομίζει στο Σικάγο, όπου συνέρρεαν εκατομμύρια κόσμου για την Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση, η οποία θα είχε καταλυτική επίδραση στα πολιτιστικά πράγματα των ΗΠΑ και θα συνέβαλε στη μόδα του ραγκτάιμ το 1897.

συνέχεια

https://tvxs.gr/news/prosopa/skot-tzoplin-o-basilias-toy-ragktaim

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες