Δευτέρα, Μαΐου 24, 2021

Η εξάγορά του Μανχάταν



Το απο πού προήλθε η ονομασία του Μανχάταν χάνεται πολύ πίσω στον χρόνο. 

Λέγεται ότι οφείλεται στη γλώσσα των Αλγκονκούιαν - των παλαιότερων κατοίκων της περιοχής - και σημαίνει «λοφώδες νησί».

Αιώνες, ήταν μία από τις σημαντικότερες περιοχές προς αλιεία και κυνήγι για τους ιθαγενείς.

Μόλις οι Ευρωπαίοι πάτησαν το πόδι τους εκεί, το Μανχάταν τράβηξε την προσοχή τους. 

Το μεγάλο φυσικά προστατευμένο από τις θύελλες λιμάνι του βόρειου Ατλαντικού, με πλεονέκτημα απέναντι σε κάθε εισβολέα και με πρόσβαση στο εσωτερικό της αμερικανικής ηπείρου, μέσω του ποταμού Χάντσον ήταν γι αυτούς μεγάλη πρόκληση που έπρεπε να αποκτήσουν.

Το 1624 η ολλανδική εταιρία Dutch West India Company ίδρυσε στο νότιο τμήμα το Νέο Άμστερνταμ, για σταθμό εμπορικών συναλλαγών.

Δύο χρόνια αργότερα, έφτασε εκεί ο Πίτερ Μίνουιτ και η πρώτη ενέργειά του ήταν να αγοράσει το Μανχάταν από τους Ινδιάνους, στις 24 Μαΐου. Για αντάλλαγμα, προσέφερε εμπορεύματα, αξίας 60 φιορινιών (24 δολαρίων).

Αυτό αναφέρεται σε μία επιστολή προς τη διοίκηση της ολλανδικής εταιρίας. Οι πληροφορίες για το είδος των εμπορευμάτων δεν είναι σαφείς και είναι άγνωστο που τελειώνει η πραγματικότητα και που αρχίζει η φαντασία των συγγραφέων του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα, με τους σύγχρονους ερευνητές, οι ιθαγενείς πρέπει να αγνοούσαν την έννοια μόνιμης ιδιοκτησίας γης, καθώς κινούνταν διαρκώς ανάλογα την εποχή προς αναζήτηση τροφής.

Όταν συμφώνησαν στην πώληση του Μανχάταν, στην καλύτερη περίπτωση -λένε οι ιστορικοί- θεώρησαν ότι παραχωρούσαν τα δικαιώματα κυνηγιού και αλιείας στους Ολλανδούς, οι οποίοι με τη σειρά τους κάποια στιγμή θα έφευγαν, όπως έκαναν οι ίδιοι.

πληροφορίες απο το
sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες