Κυριακή, Μαΐου 30, 2021

Κέικ με ξερα φρούτα

Τα φρούτα σηκώθηκαν κι έφυγαν(φ.Μ.Κυμάκη)

Κέικ με ξερα φρούτα

Υλικά

2 κούπες ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες ή απ’ όλα)  ψιλοκομμένα
¼ κούπας κονιάκ ή ρακή ή λικέρ
¾ κούπας νερό
½ κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη (λευκή ή σκούρα)
2,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φρούτα σε μπολ και τα περιχύνουμε με το ποτό και με το νερό. Τα αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
Χτυπάμε με το μίξερ του χεριού (ή με το χέρι) το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν
και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα και το μισό αλεύρι . Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το υγρό που έχουν μουσκέψει. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα νούμερο 26 και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο  φούρνο για 50-60 λεπτά ή ως ότου βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας.  Όταν ψηθεί  αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη.
 
Τι πρέπει να προσέξουμε
 
Όταν ψήνουμε κέικ δεν ανοίγουμε τον φούρνο  τα πρώτα 40-45 λεπτά. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε
τότε το κέικ μας με χαρτί ψησίματος. Ακόμη και το μαχαίρι της δοκιμής το βυθίζουμε μετά τα 50 λεπτά στο κέικ αλλιώς ξεφουσκώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες