Δευτέρα, Μαΐου 10, 2021

Πιπερι στο Στομα


Ωρολογιακός μηχανισμός βόμβας....
Oι γυναίκες φρικάρουμε και ξεσπάμε. Κι επειδή τα baccarat είναι της μαμάς και κοστίζουν και μια περιουσία, ξεσπάμε πάνω σου. Μη ρωτήσεις το γιατί. Δεν υπάρχεις κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Είναι στα γονίδιά μας. Λες κάτι, έχουμε τα νεύρα μας, σε βρίζουμε ή, το ακόμα χειρότερο, δεν βγάζουμε μιλιά.

Βλέπεις η ελευθερία του -δικού σου- λόγου παύει να υφίσταται όταν γυρίζουμε από επίσκεψη στο κομμωτήριο και η βαφή δεν πέτυχε, όταν δεν κλείνει το τελευταίο κουμπί του slim jean, όταν δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε καινούργιο και σε πολλές άλλες ακόμα περιπτώσεις, που αν τις αναφέρω, θα εύχεσαι να είχες γεννηθεί μουγκός.

Κι επειδή ξέρω τι σκέφτεσαι αυτήν τη στιγμή («καλύτερα να μασάω παρά να μιλάω»), σε ενημερώνω ότι δεν χρειάζεται να το ρίξεις στις θερμίδες, αλλά να χρησιμοποιήσεις τις σωστές λέξεις και να τις συντάξεις, έτσι ώστε να τη βγάλεις καθαρή.

Προειδοποίηση: μερικές από τις απαγορευμένες λέξεις και φράσεις μπορεί να σου φαίνονται παντελώς ακίνδυνες, αλλά ως γυναίκα σου λέω ότι δεν αστειευόμαστε. Καλύτερα να κάνεις πυρηνικές δοκιμές στη στοματική σου κοιλότητα παρά να τις ξεστομίσεις.

Απαγορευμένη φράση #1
«Χαλάρωσε»
Ισως σου φαίνεται λογικό να της πεις να χαλαρώσει όταν τη βλέπεις και είναι σαν τη μικρή Σάρον του Εξορκιστή, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, είναι ό,τι πιο χαζό μπορείς να κάνεις. Προσπάθησε να καταλάβεις ότι μια γυναίκα που φωνάζει και είναι γεμάτη νεύρα, πικρία ή πανικό πιστεύει πως η συμπεριφορά αυτή είναι 100% δικαιολογημένη. Κι αν έστω για λίγο φταις εσύ γι' αυτήν την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει, το να της λες «χαλάρωσε» είναι σαν να της πατάς ένα κόκκινο κουμπί μες στον εγκέφαλό της. Εκείνη, βλέπεις, θα το πάρει ότι αρνείσαι να καταλάβεις το λόγο που είναι αναστατωμένη. Θα παραφράσει το «ηρέμησε» και το «χαλάρωσε» σε «είσαι μία τρελή που θα έπρεπε να της βάλουν ζουρλομανδύα και να την κλείσουν στο Δαφνί». Δεν λέω, μερικές φορές σεληνιαζόμαστε, αλλά δεν είσαι εσύ αυτός που θα μας το πει.

Αντ' αυτού πες... «Κι εγώ είμαι εξίσου αναστατωμένος. Ας το συζητήσουμε και ας βγάλουμε άκρη». Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι συμμετέχεις και είσαι πρόθυμος να της συμπαρασταθείς, ακόμα και να δεχτείς το λάθος σου. Κι έτσι θα τη βοηθήσεις, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, που λέει και η φίλη μου η Μαρία, να χαλαρώσει.

Απαγορευμένη φράση #2
«Σ' αγαπώ» (στη μέση ενός καβγά)
Στις ταινίες το «σ' αγαπώ» είναι η τούρτα στο κερασάκι μετά από μια μεγάλη βόλτα στην παραλία του Μαλιμπού με τον ήλιο να δύει ή μετά από μία αισθησιακή νύχτα σε artistic δωμάτιο στο Παρίσι. Στην πραγματική ζωή όμως το «σ' αγαπώ» δεν είναι το επιδόρπιο μιας μοιραίας συνάντησης, αλλά το ψωμοτύρι το δικό σου όταν εκείνη θέλει να συζητήσετε σοβαρά το πρόβλημά σας κι εσύ θέλεις να δεις το 24 - που στην αρχή δεν σου άρεσε κιόλας. Οταν γυρίζεις ξημερώματα στο σπίτι με το πουκάμισο ανοιχτό μέχρι τον αφαλό και την essence Johnnie Cola παντού ή όταν ξεχνάς τα γενέθλιά μας (αλλά τα έχει θυμηθεί μέχρι και ο φούρναρης της γειτονιάς) νομίζεις ότι με έξι γράμματα θα σου δοθεί άφεση αμαρτιών; Επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε της πάπισσας Ιωάννας...

Αντ' αυτού πες...
1. Ανάφερέ της με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς έκανες και γιατί το έκανες.
2. «Δεν θα συμβεί άλλη φορά».
3. «Και να ξέρεις, σ' αγαπώ». (Είναι Ο.Κ. να το πεις στο τέλος της απολογίας σου αντί στην αρχή.)
Και την επόμενη φορά που θα ξαναβγείς με τους φίλους σου, έχε και δεύτερο καθαρό πουκάμισο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Απαγορευμένη φράση #3
«Το αφήνω πάνω σου» (Διαφορετικά: «Ο,τι κι αν αποφασίσεις, είμαι μέσα»)
Οι σχέσεις είναι γεμάτες αποφάσεις. Αποφασίζεις τι φαγητό θα φας, πού θα πας διακοπές, σε ποιο νηπιαγωγείο θα στείλεις το παιδί σου. Οι περισσότεροι άντρες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ποτέ ότι θα κοίταζαν τη γυναίκα τους ή τη σύντροφό τους και θα έλεγαν «Ξέρεις κάτι; Δεν με νοιάζει». Μπορούν όμως να λένε: «Το αφήνω πάνω σου» και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η διαφορά μας εδώ είναι ότι εσύ τη λήψη αποφάσεων τη λαμβάνεις ως δουλειά άνευ χρημάτων, ενώ για εμάς είναι σαν να βλέπουμε τις βιτρίνες των δυνατοτήτων/ευκαιριών της ζωής. Και μην ξεχνάς, μας αρέσουν τα ψώνια και κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για εμάς, οπότε όταν λες «το αφήνω πάνω σου» νιώθουμε ότι μας παραμελείς.

Αντ' αυτού πες... «Θα μπορούσα να κάνω το Α ή το Β, αλλά δεν με τρελαίνει και πολύ το Γ. Τι λες κι εσύ;». Ετσι φαίνεται ότι ακούς και δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι, αλλά στην ουσία όμως -και μεταξύ μας- δεν παίρνεις καμία απόφαση ολομόναχος.

Απαγορευμένη φράση #4
«Ηξερες ποιος ήμουν όταν με παντρεύτηκες»
Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Δεν ξέραμε ποιος ήσουν. Ή ξέραμε βαθιά μέσα μας, αλλά ήμασταν τόσο απασχολημένες με το να απολαύσουμε το εξιδανικευμένο εγώ σου, που προτιμήσαμε να παραβλέψουμε ποιος πραγματικά ήσουν. Δεν είναι δικό σου το λάθος, απλώς όταν είμαστε νέοι ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο στο να φαντασιωνόμαστε την τέλεια ζωή και, πίστεψέ με, ακόμα και για μια γυναίκα που έχει πια μεγαλώσει, το να σταματήσει να ονειροπολεί είναι δύσκολο. Γι αυτό μην πεις ποτέ «ήξερες ποιος ήμουν όταν με παντρεύτηκες». Σκοτώνεις ότι είχαμε σκεφτεί για εμάς και μας κόβεις το δικαίωμα της αναζήτησης της τελειότητας. Βάρβαρε!

Αντ' αυτού πες... «Κι εγώ έχω απογοητευτεί και προσπαθώ να κάνω κάτι». Είναι ψέμα. Είναι όμως Ο.Κ.

Απαγορευμένη φράση #5
(Σιωπή)
Μερικές φορές μπορεί να φοβάσαι να εκφραστείς. Ισως πιστεύεις «καλύτερα, ας κρατήσω το στόμα μου κλειστό». Λοιπόν, όχι. Μίλα. Μας κάνεις και νιώθουμε σαν να παίζουμε μπιρίμπα μόνες μας. Χωρίς συμπαίκτες, gossip chat, καφέ και μπισκότα. Αν δεν σε συγκίνησα: σκέψου να παίζεις ποδοσφαιράκι στο PlayStation χωρίς τους κάφρους - συγγνώμη, τους κολλητούς σου ήθελα να πω. Ναι, έτσι ακριβώς αισθανόμαστε.

Αντ' αυτού πες... Οτιδήποτε. Δώσε πάσα. Ρίξε ένα φύλλο στο τραπέζι που να μου κάνει για να φτιάξω τη χιλιάρα. Ρίσκαρε. Πόνταρε, αλλά μείνε στο παιχνίδι.

menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες