Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021

Οι στρατιώτες του Γ’ Ράιχ κατέστρεψαν εκ θεμελίων την Κάνδανο


Ο αφανισμός της Κανδάνου: Όταν οι στρατιώτες του Γ’ Ράιχ κατέστρεψαν εκ θεμελίων την Κάνδανο

180 κάτοικοι βρήκαν φρικτό θάνατο από τους ναζί

«Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Έτσι λένε πολλοί και μάλλον έχουν απόλυτο δίκιο…

Προκειμένου, λοιπόν, κι εμείς, να μην πέσουμε στην «παγίδα» της λήθης και τελικά αναγκαστούμε –εκ των πραγμάτων- να βιώσουμε ξανά «μαύρες» στιγμές σαν λαός, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε τι συνέβη, σαν σήμερα, το 1941, στην Κρήτη.

Στις 3 Ιουνίου του 1941, λίγες μόνο ημέρες μετά τη λήξη της Μάχης της Κρήτης, έλαβε χώρα το ολοκαύτωμα της Κανδάνου, στα Χανιά, από τους ναζί κατακτητές.

Είχε προηγηθεί μια μέρα νωρίτερα, η μαζική σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων.

Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1941, οι στρατιώτες του Γ’ Ράιχ καταστρέφουν εκ θεμελίων την Κάνδανο κι εκτελούν 180 κατοίκους της.

Η αιτία; Η μαζική εκτέλεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στην αντίσταση ενάντια στην εισβολή των ναζί αλεξιπτωτιστών, τις προηγούμενες ημέρες.

Στην Κάνδανο, λοιπόν, οι ναζί τοποθέτησαν συνολικά τρεις πινακίδες για να θυμίζουν στους περαστικούς το τι εστί… ναζισμός!

H πρώτη από τις τρεις επιγραφές, αναφέρει:

«Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μην επαναοικοδομηθεί πλέον ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες