Παρασκευή, Αυγούστου 13, 2021

Frederick Sanger

13 Αυγούστου 1918 (103 χρόνια πριν) γεννήθηκε: 

Φρέντερικ Σάνγκερ Άγγλος βιοχημικός


Φρέντερικ Σάνγκερ | Βιογραφία & Γεγονότα

Ο Frederick Sanger , (γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1918, Rendcombe, Gloucestershire , Αγγλία - πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 2013, Cambridge), Άγγλος βιοχημικός που ήταν δύο φορές ο αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Χημείας. Του απονεμήθηκε το βραβείο το 1958 για τον προσδιορισμό της δομής του μορίου της ινσουλίνης . Μοιράστηκε το βραβείο (με τον Paul Berg και τον Walter Gilbert ) το 1980 για τον προσδιορισμό των βασικών αλληλουχιών σε νουκλεϊκά οξέα . Ο Sanger ήταν ο τέταρτος δύο φορές αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ.
Εκπαίδευση

Ο Sanger ήταν το μεσαίο παιδί του Frederick Sanger, ιατρού και του Cicely Crewsdon Sanger, κόρης ενός πλούσιου κατασκευαστή βαμβακιού. Η οικογένεια περίμενε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να γίνει ιατρός. Μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισε να γίνει επιστήμονας. Το 1936 ο Sanger μπήκε στο St. John's College, Cambridge . Αρχικά επικεντρώθηκε στη χημεία και τη φυσική , αλλά αργότερα προσελκύθηκε στο νέο πεδίο της βιοχημείας . Έλαβε πτυχίο το 1939 και έμεινε στο Κέιμπριτζ για ένα επιπλέον έτος για να παρακολουθήσει προχωρημένο μάθημα στη βιοχημεία. Αυτός και η Joan Howe παντρεύτηκαν το 1940 και στη συνέχεια απέκτησαν τρία παιδιά.

Λόγω της ανατροπής του στο Quaker, ο Sanger ήταν αντιρρησίας συνείδησης και διορίστηκε ως ομαλός σε νοσοκομείο κοντά στο Μπρίστολ όταν ξεκίνησε ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος . Αποφάσισε σύντομα να επισκεφθεί το Κέιμπριτζ για να δει αν θα μπορούσε να εισέλθει στο διδακτορικό πρόγραμμα στη βιοχημεία. Αρκετοί ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να έχουν έναν μαθητή, ειδικά έναν που δεν χρειαζόταν χρήματα. Σπούδασε μεταβολισμό λυσίνης με τον βιοχημικό Albert Neuberger. Είχαν επίσης ένα έργο για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας, ανάλυση του αζώτου από πατάτες. Ο Sanger έλαβε διδακτορικό το 1943.

συνέχεια https://delphipages.live/el/%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες