Πέμπτη, Μαΐου 20, 2021

Σήμερα...20/5 εορτάζουν Αγίου Θαλλελαίου μάρτυρος ιατρού, Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

Η Λυδία ήταν η πρώτη Ευρωπαία γυναίκα Χριστιανή που καταγόταν από τα Θυάτειρα. Ήταν έμπορος πορφύρας και κατοικούσε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όπου και βαπτίστηκε χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο με όλη την οικογένειά της.

Τα Θυάτειρα ήταν αρχαία πόλη της Λυδίας, στη δυτική πλευρά της Μικράς Ασίας, και απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Αιγαίο. 

Ιστορία

 

Αψίδα
Στην κλασική περίοδο ήταν το όριο μεταξύ Λυδίας και Μυσίας. Η πόλη τότε λεγόταν Πελλοπία αλλά μετονομάστηκε Θυάτειρα το 281 π.Χ. από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα διότι εκεί είχε νικήσει τον Λυσίμαχου όταν γεννήθηκε η κόρη του και προς τιμήν της ονόμασε την πόλη Θυάτειρα που σημαίνει θυγατέρα.

Εκεί εγκαταστάθηκε Μακεδονικός στρατός για να προστατεύει την πόλη που αργότερα έγινε η βάση των πολεμικών επιχειρήσεων του Αντιόχου Γ΄εναντίον του Ρωμαίων.

Στην πόλη αυτή υπήρχε παραγωγή της μπλε ουσίας βαφής το γνωστό λουλάκι

Ήταν από τις πρώτες της Μικράς Ασίας που εκχριστιανίστηκε , και μία από τις επτά χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έστειλε την «Αποκάλυψη» Επίσης λέγεται ότι πέρασε ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Σίλας απο εκεί σε κάποιο ταξίδι.

Σήμερα στο σημείο αυτό βρίσκεται η τουρκική πόλη

Ακ Χισάρ δηλ Λευκό Κάστρο στα Ελληνικά Αξάριον.

----------------------------
Ο Άγιος Μάρτυρας Θαλλελαίος γεννήθηκε σε πόλη του Λιβάνου απο γονείς ευσεβείς τον Βερούκιο και την Ρωμυλία που τον μεγάλωσαν με Χριστιανικά νάματα. Ο Θαλλελαίος ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους και ήταν άνθρωπος συνετός εγκρατής ελεήμων. Καθώς ήταν ευφυέστατος επιμελής και με μεγάλο το αίσθημα της προσφοράς σπούδασε γιατρός αλλά πάντοτε εξασκούσε το επάγγελμα αφιλοκερδώς και επίσης στήριζε και οικονομικά και ψυχολογικά όσους βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Το έργο του αυτό εξόργισε τους ειδωλολάτρες που τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Τιβεριανό ενώπιον στον οποίον με σθένος ομολόγησε την πίστη στον Χριστό. Για τον λόγο αυτό βασανίστηκε και τέλος αποκεφαλίστηκε τον Μάιο του 289 μ. Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες