Πέμπτη, Μαΐου 20, 2021

Ιμπραήμ Πασάς

Portrait d'Ibrahim Pacha 2.JPG

Ο Ιμπραήμ Πασάς γεννήθηκε στην Καβάλα ή στο Νικηφόρο Δράμας το 1789  Ήταν Βαλής και μη αναγνωρισμένος Χεδίβης της Αιγύπτου και στρατιωτικός.

Ήταν γιος του Χεβίδη Μεχμέτ Αλή, αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν θετός γιος του, και κάποιας χριστιανής, χήρας του Τουρματζή.

Το 1818 κατέλαβε την Ντιρίγια, και αιχμαλώτισε τον αρχηγό της τον  Αμπντουλάχ και ο Σουλτάνος τον ονόμασε Πασά της Μέκκας και Βεζίρη με τρεις Ιππουρίδες.  

Ακολούθως μετοίκησε στο Κάιρο, όπου ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση του στρατού και ναυτικού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το 1821-1822  πήρε μέρος στην εκστρατεία προς Σουδάν.

Εν μέσω Ελληνικής επανάστασης στάλθηκε στην Πελοπόννησο να βοηθήσει τους Οθωμανούς επικεφαλής στρατιάς 35.000 Αιγυπτίων.

Αφού πρώτα στάθμευσε στην Κρήτη, το 1825, μετέβη στο Μωριά. Κυρίευσε την Τρίπολη και το Ναυαρίνο, αλλά αργότερα στους Μύλους Αργολίδας αποκρούστηκε από τον Δημήτριο Υψηλάντη. Το 1826 κατέλαβε το Μεσολόγγι και το 1828, και αφού ο στόλος του είχε καταστραφεί στο Ναυαρίνο, αποχώρησε από την Ελλάδα.

Το 1831 εναντιώθιηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία  και τον επόμενο χρόνο κατατρόπωσε τον Οθωμανικό στρατό στο Ικόνιο. Ύστερα από παρέμβαση όμως της Ρωσίας, σταμάτησε την προέλασή του στην Πόλη .

Απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου του 1848 στο Κάιρο από φυματίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες