Παρασκευή, Μαΐου 21, 2021

Σήμερα 21/5... Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη




Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη

Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 247 μ.Χ. Γονείς του ήταν ο Κωνσταντίνος ο Α΄ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη απο το Δρέπανο της Βυθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην Ανδρεία και το αγέρωχο φρόνημά του προήχθη γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.

Ο Κύριος θέλησε να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου. Έτσι μια μέρα ο Κων/νος είδε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού και την επιγραφή "Εν τούτω Νίκα" και κατάλαβε το μήνυμα του Κυρίου.

Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που ευνόησε την εκκλησία μετά από τρείς αιώνες διωγμού. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους στο αρχαίο Βυζάντιο και έκτισε την Βασσιλίδα των πόλεων Κωνσταντινούπολη. Λίγο πριν πεθάνει αξιώθηκε του Αγίου Βαπτίσματος . Εκοιμήθη 63 ετών 1 Μαϊου 327 μ.Χ.

Ο Κων/νος ενδιαφέρθηκε πολύ για τα Ιερά Σεβάσματα των Χριστιανών και γι αυτό έστειλε την μητέρα του στα Ιεροσόλυμα να εύρει τον Τίμιο Σταυρό.

Μετά την εύρεσή του η Αγία Ελένη αφού τον έκοψε έφτιαξε δυο σταυρούς και τον ένα τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Εκοιμήθη ειρηνικά το 327 σε ηλικία 83 ετών.

---

O Αγιος Παχώμιος καταγόταν απο την Μικρά Ρωσσία. Σε νεαρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τατάρους που τον πούλησαν σε κάποιο Τούρκο στο Ουσάκι της Φιλαδέλφειας για να αποφύγει τον εξισλαμισμό κατέφυγε στη Σμύρνη μετά στη Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος όπου εκάρη Μοναχός.

Κάποια στιγμή επέστρεψε στο Ουσάκι να διδάξει αλλά τον αναγνώρισαν τον φυλάκισαν και τον αποκεφάλισαν 21 Μαϊου 1730.

Το Ιερό λείψανο βρίσκεται στην Πάτμο στην Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες