Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021

Ο Λόρενς της Αραβίας.

Te lawrence.jpg

Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς γεννήθηκε στο Τρέμαντοκ της Ουαλίας στις 16 Αυγούστου 1888 και απεβίωσε στην κομητεία του Ντόρσετ στις 19 Μαΐου 1935) ήταν Άγγλος αρχαιολόγος, στρατιωτικός και συγγραφέας, που έμεινε γνωστός ως ο Λόρενς της Αραβίας.

Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, ήταν πολυσύνθετο ταλέντο αρχαιολόγος, διπλωμάτης, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, αλλά τελικά έμεινε γνωστός για τα κατορθώματα του στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής. Ήταν μικροκαμωμένος, με καθαρή φωνή και κινήσεις νευρώδεις. Τον χαρακτήριζε ευγένεια, ευθύτητα και μετριοφρωσύνη.

Σπούδασε στην Οξφόρδη με πρώτο ενδιαφέρον του την μεσαιωνική στρατιωτικη αρχιτεκτονική Η διατριβή του με τον τίτλο Φρούρια Σταυροφόρωντου εξασφάλισε πτυχίο ιστορίας με βαθμό άριστα, το 1910.

Ηταν προστατευόμενος του αρχαιολόγου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντ. Τζ. Χόγκαρθ, που τον βοήθησε να πάρει μέρος σε ανασκαφές στον Ευφράτη, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αραβία. Εργάστηκε εκεί από το 1911 μέχρι το 1914, πρώτα υπό τον Χόγκαρθ και στη συνέχεια υπό τον Σερ Λέοναρντ Γούλυ. Στο διάστημα αυτό προσπάθησε να γνωρίσει τους λαούς της περιοχής και έμαθε όλες τις αραβικές διαλέκτους.

Στις αρχές τού 1914, ο Γούλυ, ο Λόρενς και ο λοχαγός Σ.Φ. Νιούκομπ, εξερεύνησαν το βόρειο μέρος της χερσονήσου του Σινά. Φαινομενικά αποτελούσαν επιστημονική αποστολή, αλλά στην πραγματικότητα ενεργούσαν αναγνώριση με σκοπό τη χαρτογράφηση της περιοχής από τη Γάζα μέχρι την Άκαμπα, που προοριζόταν να έχει μεγάλη στρατηγική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες