Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021

Κουκιά σκορδωτά...!

κουκιά σκορδωτά (φ.Μ.Κυμάκη)
κουκιά σκορδωτά (φ.Μ.Κυμάκη)


Σας αρέσουν τα κουκιά;

Μην βιαστείτε να τα απορρίψετε!

Στην Ανατολική Κρήτη στον Νομό Λασιθίου και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Ιεράπετρας συνηθίζεται η συνταγή που θα σας παρουσιάσω.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε την νοστιμιά που μπορείτε να δημιουργήσετε με ελάχιστα υλικά.

Αν και η συνταγή προορίζεται μάλλον για ορεκτικό-συνοδευτικό πιάτο ωστόσο μπορεί άνετα να μονοπωλήσει το γαστρονομικό ενδιαφέρον σας σε σημείο να παραμελήσετε το κυρίως πιάτο...

Τα κουκιά σκορδωτά γίνονται ως επι το πλείστον αν για "κακή μας τύχη" αγοράσουμε κουκιά μεστωμένα δηλαδή αυτά που το φύλλο τους έχει σκληρύνει ... και δείτε πώς θα γίνουμε πολύ τυχεροί στο τέλος...!


Καθαρίζουμε τα κουκιά δηλ. βγάζουμε τα φύλλα και κρατάμε τους καρπούς... τώρα αν τύχει και βρούμε και κάποιο τρυφερό φύλλο το κρατάμε μαζί με τους καρπούς ( εγώ έβγαλα καθαρό βάρος περίπου ένα κιλό). Τα πλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και αλατάκι και τα βράζουμε.

Όταν είναι ψημένα τέλεια - να τρώγονται άνετα τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι στα σουρωμένα κουκιά . Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά μόνο με λάδι όσο χρειάζεται η ποσότητα του φαγητού μας .

Καθαρίζουμε 3-4 σκελίδες σκόρδο το ψιλοκόβω και το ρίχνω στο λάδι που έχει αρχίσει να καίει . Πριν περάσει 1 λεπτό ρίχνω και τα κουκιά και και ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι ή κάνω την χαρακτηριστική κίνηση που κάνουν οι παλιές Γεραπετρίτισσες αυτή που κρατάς τη κατσαρόλα και ανασαλεύεις με τρόπο το φαγητό. Το αφήνω στη φωτιά δευτερόλεπτα και ξανά κίνηση. Αυτό γίνεται για 2 - 3 λεπτά .

Το φαγητό είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε.

Με ελάχιστα υλικά φτιάχνουμε απίθανη γεύση.

Κάντε το κι εσείς και θα με θυμηθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες