Γειά σας ! ο τίτλος κατ ευφημισμόν ... παντού τα πάντα ... αλλά προσπαθούμε για το καλλίτερο ... ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρον εδώ ... Σας ευχαριστώ!
Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2021
Ηλέκτρα Αποστόλου (1912 - 26 Ιουλίου 1944)
Μάχη των Δερβενακίων, γνωστή και ως Σφαγή του Δράμαλη
Η Μάχη των Δερβενακίων, γνωστή και ως Σφαγή του Δράμαλη, ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη. Η μάχη αυτή δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1822, σε δύο από τα τέσσερα μικρά ορεινά περάσματα (δερβενάκια), μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας Άργους, εξ ου και η ονομασία της. Άλλο αποτέλεσμα της μάχης αυτής ήταν η ενίσχυση της φήμης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία φόβισε τους τότε πολιτικούς αντιπάλους του.
Κύριο λήμμα: Εκστρατεία του Δράμαλη
Ο Δράμαλης, φθάνοντας με 30.000 άνδρες (εκ των οποίων οι 24.000 ήταν πολεμιστές) του στην Πελοπόννησο, κατέλαβε αμαχητί τον Ακροκόρινθο. Εκεί, παρά την αντίθετη συμβουλή του Γιουσούφ Πασά, αποφάσισε να εισβάλει με όλον τον στρατό του στην αργολική πεδιάδα, υπολογίζοντας και στη βοήθεια του τουρκικού στόλου. Στις 13 Ιουλίου, κατέλαβε την πόλη του Άργους, όπου πίστευε ότι θα έβρισκε χρήματα και εφόδια που θα είχαν συγκεντρώσει οι επαναστάτες. Τα περισσότερα μέλη της Κυβέρνησης και οι κάτοικοι είχαν ήδη φύγει, πανικόβλητοι. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε η πολιορκία του κάστρου της πόλης (Λάρισσα).
Οι Έλληνες ενέκριναν το σχέδιο του Κολοκοτρώνη να καταληφθούν καίριες θέσεις για να αποκλειστεί ο Δράμαλης στην Αργολίδα, να απασχοληθεί ο Δράμαλης με την πολιορκία του κάστρου του Άργους για να χάσει χρόνο, να εφαρμόσουν τακτική «καμμένης γης», καταστρέφοντας τα σπαρτά της επαρχίας ώστε να εξολοθρευθούν οι Τούρκοι από λιμό.
Μέρα με τη μέρα ο οθωμανικός στρατός άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα και αρρώστιες. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 1822 ήταν ιδιαίτερα θερμό, την άνοιξη υπήρξαν λίγες βροχοπτώσεις και τα περισσότερα πηγάδια και ρέματα γύρω από το Άργος είχαν στερέψει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Δράμαλης άρχισε να σκέπτεται σοβαρά τη διακοπή της εισβολής και την επάνοδο στην Κόρινθο.
Στις 20 Ιουλίου οι Μύλοι Αργολίδας αποτελούσαν το στρατηγείο των Ελλήνων αγωνιστών πέριξ των οποίων είχαν συρρεύσει τα ελληνικά σώματα ατάκτων. Στο συμβούλιο που ακολούθησε, ο Κολοκοτρώνης πρότεινε να περικυκλώσουν τους Τούρκους και έτσι αποφασίστηκε ο εγκλωβισμός του εχθρού στην αργολικό κάμπο, με αποκλεισμό των στενών των Δερβενακίων και ισχυρή άμυνα του Αχλαδόκαμπου και των Μύλων. Παράλληλα, στις 18 Ιουλίου, αποφασίστηκε ο απεγκλωβισμός των πολιορκημένων του κάστρου του Άργους, οι οποίοι είχαν αρχίσει να υποφέρουν από ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό. Άλλωστε ο αντικειμενικός σκοπός, για τον οποίο είχαν εγκλειστεί, είχε πετύχει απόλυτα με την καθήλωση του Δράμαλη στο Άργος, δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο στρατολόγησης και συγκέντρωσης των ελληνικών στρατευμάτων. Την επόμενη ημέρα επιχειρήθηκε έξοδος η οποία όμως απέτυχε, με τους Έλληνες να αφήνουν 200 νεκρούς. Από την επόμενη ημέρα, διατάχθηκαν κάποια τμήματα των επαναστατών έξω από το κάστρο να προσβάλουν απ΄ όλες τις πλευρές τους Τούρκους, προκαλώντας τους πανικό. Αποτέλεσμα αυτών των διαρκών επιθέσεων ήταν, την 23η Ιουλίου, οι πολιορκημένοι να εξέλθουν ανενόχλητοι και να ενωθούν με τα υπόλοιπα ελληνικά τμήματα.
Μάχη της Πλίσκα (Μάχη της Βερμπίτσας)
Όταν ο Νικηφόρος Α’
έγινε αυτοκράτορας το 802, αποφάσισε να πάρει πίσω περιοχές που είχαν
καταλάβει τα προηγούμενα χρόνια οι Βούλγαροι. Το 807 οργάνωσε μια
εκστρατεία χωρίς επιτυχία εξαιτίας μιας συνωμοσίας πίσω στην
Κωνσταντινούπολη. Ο Χάνος των Βουλγάρων Κρούμος αντεπιτέθηκε και το 809 κατέλαβε την Σαρδική (σημερινή Σόφια). Το 811, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας οργάνωσε νέα εκστρατεία, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο στράτευμα από όλα τα μέρη της Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων ατάκτων τμημάτων τα οποία προθυμοποιήθηκαν να λάβουν μέρος πιστεύοντας σε μια εύκολη νίκη και ευελπιστώντας σε πολλές ευκαιρίες για λαφυραγώγηση. Οι Βυζαντινοί αντιμετώπισαν την εκστρατεία σαν μια ευχάριστη εκδρομή. Οι περισσότεροι από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και αριστοκράτες συνόδεψαν τον αυτοκράτορα, μαζί με αυτούς και ο γιος του Σταυράκιος και ο γαμπρός του Μιχαήλ Ραγκαβές (αμφότεροι έγιναν αργότερα αυτοκράτορες για λίγο). Ο Κρούμος πρότεινε ειρήνη, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Τον Ιούνιο, ο Νικηφόρος διέσχισε τα σύνορα και βάδισε μέσα από τις ορεινές διαβάσεις του Αίμου εναντίον της Πλίσκα, της Βουλγαρικής πρωτεύουσας. | |
Η Μάχη: |
|
Ο Χάνος Κρούμος Φάση 1. Κατάληψη και καταστροφή της Πλίσκα από τους Βυζαντινούς. Φάση 2. Ενέδρα και καταστροφή του Βυζαντινού στρατεύματος από τους Βουλγάρους. Οι Βυζαντινοί αντιμετώπισαν κοντά στην Πλίσκα μια Βουλγαρική δύναμη 12.000 επιλέκτων, οι οποίοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα και οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι μέχρι ενός. Ένα ακόμη Βουλγαρικό στράτευμα που συγκροτήθηκε εσπευσμένα, 50.000 αντρών, είχε την ίδια τύχη. Στις 23 Ιουλίου οι Βυζαντινοί κατέλαβαν την ανοχύρωτη Πλίσκα. Η πόλη λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Κι ενώ ο Βυζαντινός στρατός ήταν απασχολημένος με την λεηλασία της Βουλγαρικής πρωτεύουσας, ο Κρούμος επιστράτευσε τους πάντες (ακόμη και τις γυναίκες, ακόμη και Αβάρους μισθοφόρους), στους οποίους ανέθεσε να στήσουν ενέδρες και παγίδες στις ορεινές διαβάσεις. Ο Νικηφόρος στον δρόμο της επιστροφής του, αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ανιχνευτών του και στις 25 Ιουλίου ο στρατός του εισήλθε στη διάβαση της Βάμπριτσα, όπου βρήκε το πέρασμα φραγμένο με ένα ξύλινο ψηλό τείχος από χοντρούς πασσάλους, ενώ οι Βούλγαροι είχαν λάβει θέσεις επί στα γύρω υψώματα. Πριν καταφέρουν να οπισθοχωρήσουν, οι Βούλγαροι έφραξαν και την είσοδο της κοιλάδας. Οι Βυζαντινοί είχαν παγιδευτεί. Ο Νικηφόρος, αδυνατώντας να ελιχθεί, απλά στρατοπέδευσε, παρά τις εκκλήσεις των στρατηγών του. Τη νύχτα, οι Βούλγαροι έκλεισαν περισσότερο την περίμετρο γύρω από τους παγιδευμένους αντιπάλους τους και με το πρώτο φως κατέβηκαν τρέχοντας και επιτέθηκαν στους πανικόβλητους και εντελώς ανοργάνωτους Βυζαντινούς. Ήταν μια πλήρης καταστροφή. Σχεδόν όλοι Βυζαντινοί στρατιώτες φονεύθηκαν. Μερικοί από σπαθί, άλλοι πνίγηκαν στον ποταμό στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, άλλοι σκοτώθηκαν πάνω στα ξύλινα τείχη προσπαθώντας να σκαρφαλώσουν, ή τραυματίσθηκαν θανάσιμα πέφτοντας από αυτά. Μερικοί πέθαναν από την φωτιά που είχαν βάλλει για να κάψουν τα ξύλινα αυτά εμπόδια. Ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος σκοτώθηκε. |
|
Αξιοσημείωτα: | |
Σύμφωνα με ένα πολύ διαδεδομένο θρύλο της εποχής (που μάλλον ήταν αλήθεια), ο Κρούμος περιέφερε το κεφάλι του Νικηφόρου πάνω σε ένα δόρυ και αργότερα διακόσμησε το κρανίο με ασήμι και το χρησιμοποιούσε σαν ποτήρι για να πίνει. | |
Επακόλουθα: |
|
Ήταν μια από τις χειρότερες και πιο φοβερές
Βυζαντινές ήττες σε όλη την ιστορία του Βυζαντίου. Ο Νικηφόρος ήταν
ένας από τους 4 Βυζαντινούς αυτοκράτορες που σκοτώθηκαν σε μάχη. Ο γιος
του Σταυράκιος τραυματίστηκε κι αυτός στη μάχη και λίγο μετά πέθανε. Ωστόσο, η εκστρατεία αυτή ήταν καταστροφική και για τους Βουλγάρους που υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες. Ο πόλεμος συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, με τον Κρούμο να έχει το πάνω χέρι και να φτάνει μέχρι την Πόλη. https://byzantium.gr/battlegr.php?byzbat=b9_04 |
Απόστολος «Τόλης» Βοσκόπουλος (Κοκκινιά Πειραιάς 26 Ιουλίου 1940 - Αθήνα, 19 Ιουλίου 2021)
Γνώρισε σημαντική καλλιτεχνική αποδοχή, αποκτώντας το προσωνύμιο «Πρίγκιπας» ενώ θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές που έχει αναδείξει ποτέ το ελληνικό τραγούδι.
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στη φτωχή -γεμάτη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία- συνοικία της Κοκκινιάς του Πειραιά, από Μικρασιάτες γονείς και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου και είχε 11 αδελφές. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι Άγωνία τη χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα), το οποίο μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.
Είχε πολύ μεγάλο φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια των Γιώργου Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τόκα, Γιάννη Πάριου, Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Βίρβου, Σώτιας Τσώτου, Φοίβου και πολλών άλλων.
Σημαντική υπήρξε η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη, ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούνε από το μαγαζί.
Για παραπάνω από 30 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν «προπωλημένες», με τραγούδια-επιτυχίες όπως: Το φεγγάρι πάνωθέ μου, Και εσύ θα φύγεις, Μ' ανάστησες καρδιά μου (Γλυκά πονούσε το μαχαίρι), Εγώ αγαπώ μία, Κάτι τέτοιες ώρες, Οι άντρες δε μιλούν πολύ, Σαν της γαρδένιας τον ανθό, Δυο καρδιές, Άιντε στην υγειά της, Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά, Ανεπανάληπτος, Πριν χαθεί το όνειρο μας, Του χρόνου τέτοια μέρα, Της Χελιδονούς το ρέμα, Θα κόψω για σένα τη νύχτα στα δύο, Ψύλλοι στ' αφτιά μου, Η αγάπη θέλει φαντασία, Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή, Ατελείωτο ταξίδι και πολλά άλλα.
Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.
Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς εκείνη τη χρονιά.
Ηλέκτρα Αποστόλου (1912 - 26 Ιουλίου 1944)
Η Ηλέκτρα Αποστόλου (1912 - 26 Ιουλίου 1944) ήταν στέλεχος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Δολοφονήθηκε από την Ειδική Ασφάλεια το 1944 στην Αθήνα για την αντιστασιακή της δράση.
Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε το 1912 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια και ήταν αδελφή του στελέχους του ΚΚΕ Λευτέρη Αποστόλου. Σε μικρή ηλικία έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Αντιφασιστικό και Αντιπολεμικό Συνέδριο Γυναικών το οποίο έγινε το 1934 στο Παρίσι, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Το 1935, πήρε μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ), εκπροσωπώντας μαζί με άλλους Έλληνες νεολαίους την ΟΚΝΕ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, η Ηλέκτρα Αποστόλου έγινε μέλος του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Για την πολιτική της δράση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές.
Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου τη συνέλαβε και την έκλεισε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε. Όταν αποφυλακίστηκε, πέρασε στην παρανομία και στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε γραμματέας του Γραφείου της ΟΚΝΕ Μακεδονίας - Θράκης.
Το 1939, η Ηλέκτρα Αποστόλου συλλαμβάνεται εκ νέου και στέλνεται εξορία με άλλους κομμουνιστές στην Ανάφη. Λίγο πριν εξοριστεί, και κατά τη διάρκεια της μεταγωγής της, γέννησε σε σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες την κόρη της, Αγνή. Η Κατοχή τη βρήκε εξόριστη μαζί με την κόρη της στην Ανάφη.
Ήταν παντρεμένη με το γιατρό Γιάννη Σιδερίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, που πέθανε από πείνα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στην Κατούνα, στα τέλη Δεκέμβρη του 1942, δύο μέρες αφότου είχε μεταφερθεί από την Ακροναυπλία μαζί με εκατό άλλους κρατούμενους κομμουνιστές.
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
ΥΛΙΚΑ
Αλευρι Κιτρινο 20% 200γρ
Αλευρι Δυνατο 30% 300γρ
Αλευρι Μαλακο 50% 500γρ
Ταχινι 10% 100γρ
Ζαχαρη 5% 50γρ
Λαδι η Φυτικο Βουτυρο 5% 50γρ
Μαγια 4% 40γρ
Νερο εως 45-50% 450γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι 4λ στην πρωτη ταχυτητα
και 4λ στην δευτερη ωσπου να γινει μια ζυμη πολυ καλα
ζυμωμενη. Αφηνουμε να ξεκουραστει 20λ και κοβουμε σε
κοματια 100γρ τα πλαθουμε φυτιλια τα περναμε στο νερο
και αμεσως στο σουσαμι. Τα στοιβαζουμε σε μια λαμαρινα
και τα αφηνουμε να γινουν για περιπου 30λ με 45λ.
Στην συνεχεια περνουμε τις δυο ακρες, τις τραβαμε να
ανοιξουν και ενωνουμε τις δυο ακρες, τοποθετουμε σε
λαμαρινα και ψηνουμε στους 200β για 20λ με 25λ.
Καλη σας επιτυχια!!!
Εφηβεία:
βόλτα στη Σύμη Βιάννου (φ.Μ.Κυμάκη) |
Εφηβεία:
Χορηγά Σωτηρία.
Εφηβεία: Μια δύσκολη περίοδος για παιδί και γονιό....Αν και η εφηβεία έχει το μερίδιό της σε προβλήματα, όπως κάθε άλλο στάδιο της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του ανθρώπου, ο φόβος μας για εκδήλωση σοβαρών συναισθηματικών διαταραχών στο στάδιο αυτό –περισσότερο απ’ό,τι σε άλλα στάδια- δεν είναι ρεαλιστικός...
Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, τα οποία πράγματι είναι πιθανό να εμφανισθούν σε κάποιους εφήβους.
Εάν είστε γονιός που έχετε παιδιά στην εφηβική ηλικία, παρατηρήστε τον γιο, ή την κόρη σας, και προσέξτε εάν εμφανίζει κάποιες, ή όλες τις παρακάτω συμπεριφορές:
Έλλειψη χαράς και συναισθηματική δυστυχία
(περισσότερη επίμονη κι έντονη από τις 'μαύρες' που όλοι έχουμε κατά καιρούς)
Αλλαγή στις συνήθειες του φαγητού και του ύπνου
Αίσθημα αδυναμίας, απελπισίας και απέχθειας για το εαυτό του
Ανικανότητα συγκέντρωσης και επιτυχούς δημιουργίας
Τα πάντα φαίνεται να κουράζουν τον έφηβο
Επιθετική ή εκνευριστική συμπεριφορά
Ξαφνική αλλαγή επίδοσης στο σχολείο
Συνεχής αναζήτηση για νέες δραστηριότητες και διασκεδάσεις
Επίδοση σε επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. ναρκωτικά, αλκοόλ, επικίνδυνη οδήγηση, παραπτωματικές πράξεις)
Απορρίπτει, ή αγνοεί τους ήδη υπάρχοντες φίλους του
Κατόπιν, απαντήστε με 'ΝΑΙ', ή 'ΟΧΙ', στις παρακάτω ερωτήσεις:
Εμφανίζει το παιδί σας τα περισσότερα από τα συμπτώματα της παραπάνω λίστας;
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συχνά;
Παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Κάνουν το παιδί σας να υποφέρει υπερβολικά;
Φαίνεται να δυσχεραίνουν την πορεία του προς ωριμότητα;
Εμποδίζουν τις σχέσεις του α) με τους συνομήλικους του;
και β) με τους ενήλικες;
Οι παραπάνω συμπεριφορές του παιδιού σας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους άλλους;
Στην περίπτωση που απαντήσετε στα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα καταφατικά, είναι πιθανό να χρειάζεστε εσείς και ο έφηβος την βοήθεια, την υποστήριξη και την παρακολούθηση ειδικού ψυχολόγου.
Εάν είστε έφηβος που νιώθετε να δυσκολεύεστε στην παρούσα φάση της ζωής σας, αξιολογείστε ο ίδιος κατά πόσο χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου ειδικού, απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις.
Γιατί βαθιά μου δόξασα (Α. Σικελιανός)
Γιατί βαθιά μου δόξασα (Α. Σικελιανός)
Γιατί βαθιά μου δόξασα και πίστεψα τη γη
και στη φυγή δεν άπλωσα τα μυστικά φτερά μου,
μα ολάκερον ερίζωσα το νου μου στη σιγή,
νά που και πάλι αναπηδά στη δίψα μου η πηγή,
πηγή ζωής, χορευτική πηγή, πηγή χαρά μου...
Γιατί ποτέ δε λόγιασα το πότε και το πώς,
μα εβύθισα τη σκέψη μου μέσα στην πάσαν ώρα,
σα μέσα της να κρύβονταν ο αμέτρητος σκοπός,
νά τώρα που, ή καλοκαιριά τριγύρα μου είτε μπόρα,
λάμπ' η στιγμή ολοστρόγγυλη στο νου μου σαν οπώρα,
βρέχει απ' τα βάθη τ' ουρανού και μέσα μου ο καρπός!...
Γιατί δεν είπα: «εδώ η ζωή αρχίζει, εδώ τελειώνει...»
μα «αν είν' η μέρα βροχερή, σέρνει πιο πλούσιο φως...
μα κι ο σεισμός βαθύτερη τη χτίση θεμελιώνει,
τι ο ζωντανός παλμός της γης που πλάθει είναι κρυφός...»
νά που, ό,τι στάθη εφήμερο, σα σύγνεφο αναλιώνει,
νά που ο μέγας Θάνατος μου γίνηκε αδερφός!...
Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ (Innocenzo VIII, 1432 - 25 Ιουλίου 1492),
25 Ιουλίου 1492 (529 χρόνια πριν) πέθανε:
Πάπας Ιννοκέντιος Η΄
Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ (Innocenzo VIII, 1432 - 25 Ιουλίου 1492), που γεννήθηκε ως Τζοβάννι-Μπατίστα Τσύμπο, ήταν Πάπας από τις 29 Αυγούστου 1484 έως το 1492 που απεβίωσε. Καταγόταν από τη Γενουατική Οικογένεια Κύβο· έγινε επίσκοπος το 1467, ενώ αργότερα αναβαθμίστηκε σε καρδινάλιο από τον Σίξτο Δ΄. Το 1484, έπειτα από έναν θυελλώδη Σύλλογο των καρδιναλίων, εξελέγη -ως συμβιβαστική λύση- πάπας.
Η αρχιερατεία του κράτησε 7 έτη, 10 μήνες και 26 ημέρες.
Ο βρυγμός στην παιδική ηλικία
γνήσια λαντάνα όχι του εργαστηρίου (φ.Μ.Κυμάκη) |
Χορηγά Σωτηρία.
Ο βρυγμός στην παιδική ηλικία: όταν το παιδί τρίζει
τα δόντια του....Περίπου 15% έως 30% των παιδιών μικρής ηλικίας
σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους.
Οι κύριες περίοδοι που μπορεί ένα παιδί να σφίγγει τα δόντια του είναι δύο:
Όταν ανατέλλουν τα πρώτα νεογιλά δόντια στο στόμα
Όταν σε μεγαλύτερη ηλικία τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από μόνιμα.
Σε καθημερινή βάση το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως τις ώρες του ύπνου και λιγότερο όταν το παιδί είναι ξύπνιο.
Το συνεχές σφίξιμο ή τρίξιμο που κάνει το παιδί υποσυνείδητα, μπορεί να ευθύνεται για διάφορες ενοχλήσεις που μπορεί να αισθάνεται, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στη γνάθο ή/και φθορά των δοντιών.
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει;
Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να χαλαρώσει πριν πέσει για ύπνο. Μειώνοντας τα επίπεδα stress είναι λιγότερο πιθανό το παιδί να αντιδρά σφίγγοντας τα δόντια στον ύπνο.
Δοκιμάστε να του κάνετε ένα απαλό μασάζ στους μύες της γνάθου. Ασκήσεις τεντώματος και χαλάρωσης διαδοχικά της ομάδας των μυών της στοματικής περιοχής μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες.
Φροντίστε ώστε το παιδί σας να πίνει αρκετό νερό. Πολλές φορές η συνήθεια του τριξίματος των δοντιών συνδέεται με την αφυδάτωση.
Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας που μπορεί έπειτα από μία εξέταση να σας ενημερώσει εάν το παιδί σας σφίγγει παρά λειτουργικά τα δόντια του.
Συνήθως δεν απαιτείται κάποια οδοντιατρική παρέμβαση στην προσχολική ηλικία. Ωστόσο, στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι χρήσιμη ή κατασκευή κάποιων προσωρινών στεφανών ή ενός ενδοστοματικού νάρθηκα (πλαστικό μασελάκι νυκτός) που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα του προβλήματος.
Σήμερα 26/7... Παρασκευής Οσιομάρτυρος, Αγίου Ερμολάου Ιερομάρτυρος, Αγίας Ωραιοζήλης Μάρτυρος
η κάπαρη έχει ονειρεμένα άνθη (φ.Μ.Κυμάκη) |
Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες
-
Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπά...
-
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ (αγγλ.: Johnny Weissmuller, 2 Ιουνίου 1904 - 20 Ιανουαρίου 1984) ήταν Αμερικανός κολυμβητής, ένας από τους καλύτερου...
-
Η βουκαμβίλια ( Bougainvillea sp. ) είναι ένα πολυετές αναρριχώμενο...
-
«Όπλο» κατά της χοληστερίνης το μήλο Η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της οξειδωμένης LDL κατά 40% Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα...
-
Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό με 9 τροφές Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από μία περίπλοκη και οργανωμένη ομάδα ιστών και κυττάρων...
-
Κράνα: ένας «άγνωστος» καρπός με σημαντικά οφέλη για την υγεία Εσείς ξέρετε τα κράνα; Αν όχι, θα πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια, όχι μόν...
-
Θεσσαλονικιό Σάμαλι το αγαπημένο μας Έυκολο και γρήγορο Τι χρειαζόμαστε: 800 γραμ.ψιλό σιμιγδάλι 200 γραμ.χοντρό σιμιγδάλι 1 φακελ. μπ...
-
Εύκολο και φεύγει γρήγορα Ένας συνδιασμός από ποδαράκια και αλυσιδάκια που δημιουργεί ένα δροσερό αεράτο πλεκτό για τα ανοιξιάτικα βράδ...
-
Ο Σταύρος Παράβας (15 Απριλίου 1935 - 15 Σεπτεμβρίου 2008) ήταν Έλληνας ηθοποιός με αντιδικτατορική δράση. Εξορίστηκε στη Γυάρο. Βιογραφι...
-
Ρίγανη: Η νόστιμη και θεραπευτική Από αυτή εδώ τη σελίδα http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2012/12/blog-post_294.html μπορείτε να...