Σάββατο, Μαρτίου 05, 2022

νόστιμη σπιτική λαγάνα





νόστιμη σπιτική λαγάνα

Υλικά

2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη ή λίγο προζύμι
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (ή 700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 300γρ ολικής)
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγο άσπρο σουσάμι
λίγο μαύρο σουσάμι Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Εάν βάλετε προζύμι, χρειάζεται 8-10 ώρες και είναι καλύτερα να το κάνετε από το προηγούμενο βράδυ.
Κοσκινίστε καλά το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Προσθέστε τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και ελαστική. Χωρίστε τη σε 2 ή 3 μπάλες και αφήστε το να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Πλάστε τις λαγάνες σας με τον πλάστη, σκεπάστε και περιμένετε και πάλι να διπλασιαστεί ο όγκος τους (δεν χρειάζεται πολλή ώρα).
Κάντε δαχτυλιές πάνω στις λαγάνες και αλείψτε με λίγο νερό και μετά με το σουσάμι (άσπρο και μαύρο).
Ψήστε στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
Tip: Είναι πολύ νόστιμο να προσθέσετε στη λαγάνα δενδρολίβανο ή ελιές!
Πηγή expresstime.gr

Η ΛΑΓΑΝΑ

 

Η ΛΑΓΑΝΑ

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλ .”Λαγάνες γίνονται”. Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”.

 Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. 

Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. 

Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

πηγή
http://nefthalim.blogspot.gr/

Σήμερα 5 Μαρτίου Αγίου Κόνωνος, Αγίου Αρχέλαου...



Στις Μουρνιές τα λουλούδια προκόβουν...
 Σήμερα 5 Μαρτίου Αγίου Κόνωνος, Αγίου Αρχέλαου...: Σήμερα  5 Μαρτίου Αγίου Κόνωνος, Οσίου Μάρκου, Αγίου Αρχέλαου Χρόνια Πολλά! Αρχέλαος , Κόνων,  Για μεγέθυνση ροδάκ

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες