Λάχανο σε ρόλο γάστρας
Ο αμαρανθος είναι ένα δημητριακό, πλούσια πηγή μετάλλων (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο), καλών λιπαρών οξέων και με υψηλη περιεκτικότητα σε πρωτείνες. Άλλη μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους αλλα και νηστεύοντες!
• 1 λάχανο 250 γρ.
• αμάρανθο
• Ι πατάτα
• 1 καρότο
• 1 μαραθόριζα (φινόκιο)
• 1 ξερό κρεμμύδι
• Λίγο μαϊντανό
• ½ κ.γ. κιτρινόριζα
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Για το λάχανο:
Κόβουμε κατά μήκος ένα «καπάκι» απ το λάχανο, όπως στα γεμιστά, προσέχοντας να είναι από τη μεριά της κορυφής και όχι απ τη βάση που «δένονται» τα φύλλα ώστε να το λάχανο να παραμείνει ενωμένο.
Με τη βοήθεια μαχαιριού και κουταλιού αφαιρούμε το εσωτερικό του λαχάνου αφήνοντας τοιχάκι πάχους περίπου 1,5- 2 εκατοστά.
Για τη γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τον αμάρανθο.
Όταν το νερό ξαναπάρει βράση, ρίχνουμε την κιτρινόριζα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Έπειτα μεταφέρουμε σε μπωλ τον αμάρανθο, και κρατάμε στην κατσαρόλα το νερό με την κιτρινόριζα που έβρασε.
Σε άλλη κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες, αφου τις έχουμε πλύνει πολύ καλά.
Καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κύβους.
Μεταφέρουμε όλα τα υλικά της γέμισης ψιλοκομμένα σε κύβους στο μπωλ με τον αμάρανθο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα στο εσωτερικό του λάχανου προσθέτοντας απ το ζωμό με την κιτρινόριζα.
Καλύπτουμε με το καπάκι, τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί και έπειτα με αλουμινόχαρτο, φτιάχνοτνας έτσι μια αυτοσχέδια γάστρα.
Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα όπου θα είναι έτοιμη η γέμιση ή αν θέλουμε παραπάνω ώστε να ψηθεί ακόμα περισσότερο το λάχανο.
Στο σερβίρισμα, προσθέτουμε λίγο ακόμα φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε κόβοντας και από το «τείχος» της γάστρας- λάχανου και προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο.
lovecooking.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου